Smakosze.pl Przepisy Prosty i smaczny przepis na cukinię małosolną
Canva / Aneta_Gu

Prosty i smaczny przepis na cukinię małosolną

8 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Z całą pewnością cukinia jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Przygotowujemy z niej zapiekanki lub inne frykasy. Okazuje się, że równie dobrze możemy ją umieścić w słoiku z kilkoma dodatkami. Małosolna cukinia smakuje obłędnie.

Nie da się ukryć, że cukinia odgrywa istotną rolę w kulinariach. Nietrudno spotkać smakoszy, którzy regularnie sięgają po to pyszne warzywo. Dziś przygotujemy z niej niecodzienny przysmak, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Małosolna cukinia zaskakuje niepowtarzalnym smakiem

Cukinia ma wiele kulinarnych zastosowań. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepysznych kotletach na jej bazie . Prezentowaliśmy również recepturę na fantastyczną zapiekankę z cukinii . Tym razem podzielimy się bardziej niekonwencjonalnym przepisem.

Małosolna cukinia? Dla niektórych smakoszy takie połączenie może wydać się co najmniej zaskakujące. Wszakże zazwyczaj to ogórki przyrządza się w taki sposób. Warto jednak pozwolić sobie na odrobinę innowacji w kuchni.

Cukinia w małosolnej odsłonie z pewnością zjedna sobie smakoszy, którzy gustują w swojskich specjałach. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Jakich składników będziemy potrzebować na jeden słoik?

  • cukinia

  • 3 ząbki czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • liść chrzanu

  • koper

  • 250 ml wody

  • 7 g soli

Banalny przepis na małosolną cukinię

Na początku musimy odpowiednio przygotować słoik. Oczywiście naczynie powinno być wyparzone. Na jego dnie umieszczamy koper, ząbki czosnku, oraz kawałek korzenia chrzanu .

Cukinię myjemy i kroimy w paski lub krążki. Powinny być dosyć grube. Układamy ją dosyć ciasno w słoiku. Przykrywamy je liściem chrzanu. Całość należy wzbogacić o zalewę. Jak ją przygotować?

Wodę podgrzewamy w garnku razem z odrobiną soli. Kiedy zawrze, wyłączamy ogień. Pozwalamy jej trochę wystygnąć . Gdy już to nastąpi, zalewamy mieszanką cukinie. Słoik mocno zakręcamy i ustawiamy w ciemnym miejscu. Po kilku dniach małosolna cukinia powinna być gotowa.

Cukinia w przepysznym wydaniu
Cukinia w przepysznym wydaniu

Canva / Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy