Cukinia zapiekana - prosty przepis na pyszną przekąskę
Cukinia smażona, gotowana, zapiekana, czy… na surowo?
Cukinia, nazywana również kabaczkiem, to łagodne w smaku i niezwykle uniwersalne zielone warzywo. Wielu zna ją głównie z leczo, ale to tylko jedno z wielu jej kulinarnych oblicz! Z cukinii można wyczarować w kuchni setki różnych ciekawych dań obiadowych, sałatek czy przystawek. Z powodzeniem możemy zrobić z niej pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, kotleciki z cukinii, burgery z cukinią, ugotować zupę z cukinii, dusić ją we wspomnianym leczo, albo po prostu usmażyć w bułce i w jajku. Nie da się ukryć, że aby zachować najwięcej wartości odżywczych cukinii, najlepiej spożyć ją w postaci surowej lub zapiekanej. Z cukinii na surowo z powodzeniem przygotujemy zdrowy koktajl na bazie bananów, jabłek, kiwi i migdałów. Jeśli jednak mamy ochotę na coś na ciepło, polecamy zapiekaną cukinię z pomidorami i mozarellą à la caprese!
Zielono-czerwony duet pełen witamin, czyli cukinia z pomidorem
Ona jest podłużna i zielona, a on: czerwony i okrągły. Mimo to pasują do siebie idealnie. Cukinia i pomidor to warzywa, które warto ze sobą łączyć w kuchni. I nie chodzi tu tylko o to, że ich kontrastowe kolory wyglądają efektownie na talerzu. Chodzi o ich smak i wartości odżywcze. Cukinia to warzywo, które ma delikatny, lekko słodki smak. Pomidor jest zazwyczaj wyrazisty: kwaśno-słodki i soczysty. W ten sposób oba te warzywa świetnie się dopełniają. Oprócz tego cukinia i pomidor to niezwykle zdrowe warzywa. Cukinia jest źródłem wielu cennych witamin: witaminy C, witaminy K, witaminy PP, a oprócz tego potasu, magnezu i żelaza. Ponadto jest lekkostrawna, delikatna dla żołądka, ma niski indeks glikemiczny i odkwasza organizm. Pomidor natomiast jest świetnym źródłem witaminy B6 oraz likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza działającego antynowotworowo.
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozarellą – wariacja na temat caprese
Mianem caprese określamy tradycyjną włoską sałatkę ze świeżych pomidorów, mozarelli oraz bazylii. Nie tylko wybornie smakuje, ale też wygląda. To ulubiona sałatka Włochów – pewnie dlatego, że ma kolory włoskiej flagi. Przepis na caprese jest naprawdę prosty: wystarczy pokroić pomidora i mozarellę w plastry i układać je naprzemiennie. Każdy plasterek mozarelli należy udekorować bazylią, a całość polać oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Oliwę możemy śmiało zastąpić octem balsamicznym lub zastąpić bazylię rukolą. Można powiedzieć, że nasza cukinia zapiekana to ciekawa wariacja na temat caprese, a nawet „caprese na ciepło”. Wszak cukinia również ma również włoski, zielony kolor.
Przepis na cukinię zapiekaną z pomidorami i mozarellą
Zapiekana cukinia stanowi idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i innych dań obiadowych.
Możesz ją podać na obiad lub obiadokolację. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.
Składniki:
1 duża cukinia 600 g (lub 2 mniejsze)
2 pomidory
kulka sera mozarella
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
świeże listki bazylii
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj pod zimną bieżącą wodą i osusz. Przekrój ją na ćwiartki (jeśli używasz 2 małych cukinii, podziel obie na pół) i wydrąż łyżeczką miękki miąższ z nasionami. Ponakłuwaj ją gęsto widelcem, ale uważaj, żeby nie uszkodzić twardej skórki.Wydrążoną cukinię dopraw solą, pieprzem i oregano. Przeciśnij przez praskę czosnek i natrzyj nim cukinię. Weź naczynie żaroodporne i ułóż w nim tak przygotowane cukinie. Skrop je oliwą extra vergine lub olejem.Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz cukinię przez około 20 minut.W międzyczasie pokrój pomidory w plastry. To samo zrób z mozarellą.Po wyjęciu cukinii z piekarnika ułóż na niej na przemian plastry pomidora i plastry mozarelli. Całość oprósz solą, pieprzem, oregano.Ponownie wstaw cukinię do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż ser się rozpuści. Tak zapieczoną cukinię udekoruj świeżymi listkami bazylii i skrop odrobiną oliwy/oleju.