Błyskawiczne ciasto z owocami, nie potrzebujesz nawet miksera
Ciasto z owocami możesz z łatwością przygotować nawet bez pieczenia - poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem. Jedyne czego potrzebujesz do jego zrobienia to miska, łyżka do mieszania oraz blacha do pieczenia. Ogromną zaletą jest możliwość dodania jakichkolwiek owoców, zarówno mrożonych, jak i świeżych.
Ciasto z owocami jest jednym z typowych letnich deserów. Gdy ma się pod ręką świeże i soczyste owoce, ciężko nie skusić się na upieczenie smacznego i pięknie pachnącego ciasta. W tym przepisie połączenie owoców, delikatnego i mokrego ciasta oraz kruszonki jest nie do pobicia.
Kolejną zaletą jest czas, w jaki można sporządzić ten wypiek. W ciągu godziny od rozpoczęcia gotowania, deser jest gotowy. Dlatego, jeśli nagle przyszli do ciebie niespodziewani goście, a ty nie masz czym ich poczęstować - z łatwością zdążysz ich zaskoczyć swoim dziełem.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.
Przepis na banalnie proste ciasto z owocami
Składniki:
półtorej szklanki mąki
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka jogurtu
jedna trzecia szklanki oleju
skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
wybrane owoce
Składniki na kruszonkę:
trzy łyżki mąki pszennej
dwie łyżki masła
dwie łyżki cukru
łyżka esencji waniliowej
Zacznij od wymieszania w dużej misce obu przesianych mąk i proszku do pieczenia. Dodaj do nich cukier. W osobnej misce umieść jajka, mleko, olej, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Następnie wsyp suche składniki do mokrych.
Mieszaj całość łyżką do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. W cieście powinny być widoczne grudki. Masę przelej do formy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na jej wierzch ułóż wybrane owoce.
Połącz w naczyniu składniki do kruszonki: mąkę, masło, cukier oraz esencję waniliową. Gdy staną się zbitą masą, rozetrzyj je w palcach nad ciastem w blaszce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego blachę.
Ciasto piecz przez 40-50 minut, aż wbijany weń patyczek będzie już suchy. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: altocumulus, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dibloguje.pl