Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczne ciasto z owocami, nie potrzebujesz nawet miksera
Adam Moskal
Adam Moskal 28.06.2021 02:00

Błyskawiczne ciasto z owocami, nie potrzebujesz nawet miksera

obraz 2021-06-15 132526
Kadr z filmu na kanale Annie Ka z youtube.com

Ciasto z owocami możesz z łatwością przygotować nawet bez pieczenia - poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem. Jedyne czego potrzebujesz do jego zrobienia to miska, łyżka do mieszania oraz blacha do pieczenia. Ogromną zaletą jest możliwość dodania jakichkolwiek owoców, zarówno mrożonych, jak i świeżych.

Ciasto z owocami jest jednym z typowych letnich deserów. Gdy ma się pod ręką świeże i soczyste owoce, ciężko nie skusić się na upieczenie smacznego i pięknie pachnącego ciasta. W tym przepisie połączenie owoców, delikatnego i mokrego ciasta oraz kruszonki jest nie do pobicia.

Kolejną zaletą jest czas, w jaki można sporządzić ten wypiek. W ciągu godziny od rozpoczęcia gotowania, deser jest gotowy. Dlatego, jeśli nagle przyszli do ciebie niespodziewani goście, a ty nie masz czym ich poczęstować - z łatwością zdążysz ich zaskoczyć swoim dziełem.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.

Przepis na banalnie proste ciasto z owocami

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • pół szklanki cukru

  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • 1 szklanka jogurtu

  • jedna trzecia szklanki oleju

  • skórka z połowy cytryny

  • sok z połowy cytryny

  • wybrane owoce

Składniki na kruszonkę:

  • trzy łyżki mąki pszennej

  • dwie łyżki masła

  • dwie łyżki cukru

  • łyżka esencji waniliowej

Zacznij od wymieszania w dużej misce obu przesianych mąk i proszku do pieczenia. Dodaj do nich cukier. W osobnej misce umieść jajka, mleko, olej, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Następnie wsyp suche składniki do mokrych.

Mieszaj całość łyżką do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. W cieście powinny być widoczne grudki. Masę przelej do formy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na jej wierzch ułóż wybrane owoce.

Połącz w naczyniu składniki do kruszonki: mąkę, masło, cukier oraz esencję waniliową. Gdy staną się zbitą masą, rozetrzyj je w palcach nad ciastem w blaszce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego blachę.

Ciasto piecz przez 40-50 minut, aż wbijany weń patyczek będzie już suchy. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego.

Projekt bez tytułu (10)
Kruszonka i owoce

Źródło: altocumulus, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dibloguje.pl

Tagi: Ciasto Przepis