Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na knedle z białym serem
canva/A_Lein, Getty Images

Cudowny przepis na knedle z białym serem

18 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Knedle kojarzymy głównie z charakterystycznego nadzienia, jakim są soczyste i słodkie śliwki. Dzisiaj pokazujemy jednak przepis na knedle z białym serem, które cudownie rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest wyjątkowo łatwe, a gotowe knedliczki są tak smaczne, że na zawsze zagoszczą w twoim jadłospisie.

Knedle wywodzą się z cesarstwa austro-węgierskiego, skąd przybyły do wielu krajów leżących przy jego granicy. W oryginale oczywiście knedle nadziewane były śliwkami, bądź okazjonalnie morelami - te nadawały im delikatniejszego smaku.

Knedle z białym serem są aksamitne i kremowe, a za aromat odpowiada głównie wanilia. Radzimy użyć esencji waniliowej lub domowego cukru waniliowego, aby knedle posiadały głęboki zapach.

Przepis na knedle z białym serem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 600 g twarogu

  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

  • 5 łyżek cukru

  • 1 żółtko

Zacznij od obrania ziemniaków i umycia ich w wodzie. Wrzuć je do garnka, zalej czystą wodą, dopraw solą i postaw na gazie. Gdy kartofle będą miękkie, odcedź je i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę wprost do miski.

Stopniowo dodawaj do nich obie mąki, a na koniec wbij do masy jajko. Wyrób ciasto i podziel je na pojedyncze porcje. Do osobnej miski wrzuć twaróg, esencję waniliową, cukier oraz żółtko i utrzyj je ze sobą.

Z porcji ciasta uformuj placuszki, napełnij je nadzieniem i zawiń w kluseczkę. Wrzucaj je na wrzącą i osoloną wodę i gotuj, aż knedle wypłyną na powierzchnie. Podawaj z roztopionym masłem i bułką tartą. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi. Ten tekst opisuje przepis na pyszne ciasto dyniowe.

Knedle

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy