Smakosze.pl
Ciasto na pierogi

canva/Adam88xx, Getty Images

Babciny patent na elastyczne ciasto na pierogi

27 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Dobrze zrobione pierogi mogą sprawić, że każdy obiad będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Aby ciasto do nich było elastyczne, wystarczy zastosować prosty babciny trik. Należy dodać do niego jedną łyżkę masła podczas wyrabiania.

Pierogi są zdecydowanie prawdziwą klasyką polskiej kuchni, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Okazuje się jednak, że można w bardzo łatwy sposób ulepszyć fakturę ciasta, co zwiększa przyjemność podczas jedzenia.

W czasie wyrabiania ciasta należy dodać do niego jedynie jedną łyżkę masła w temperaturze pokojowej. Dzięki niemu ciasto stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie się rwało, a po ugotowaniu będzie miękkie i pachnące.

Przepis na ciasto do pierogów

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 270 ml wody ciepłej

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka soli

Zacznij do przesiania mąki do dużej miski lub na stolnicę. W środku kopczyka zrób dołek i wrzuć do niego sól oraz masło i delikatnie przemieszaj.

Rosół Ewy Wachowicz

Pikantny rosół na nóżkach według przepisu Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Następnie zacznij stopniowo wlewać ciepłą wodę, cały czas zagarniając mąkę z brzegów do środka. Kiedy wszystkie składniki połączą się, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi przez około 15 minut.

Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je, wytnij z niego okręgi, na każdy nałóż porcje farszu, zlep brzegi i ugotuj je w wodzie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Ciasto na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Elena Ostankova, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >