Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny patent na elastyczne ciasto na pierogi
Adam Moskal
Adam Moskal 27.10.2021 02:00

Babciny patent na elastyczne ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi
canva/Adam88xx, Getty Images

Dobrze zrobione pierogi mogą sprawić, że każdy obiad będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Aby ciasto do nich było elastyczne, wystarczy zastosować prosty babciny trik. Należy dodać do niego jedną łyżkę masła podczas wyrabiania.

Pierogi są zdecydowanie prawdziwą klasyką polskiej kuchni, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Okazuje się jednak, że można w bardzo łatwy sposób ulepszyć fakturę ciasta, co zwiększa przyjemność podczas jedzenia.

W czasie wyrabiania ciasta należy dodać do niego jedynie jedną łyżkę masła w temperaturze pokojowej. Dzięki niemu ciasto stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie się rwało, a po ugotowaniu będzie miękkie i pachnące.

Przepis na ciasto do pierogów

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 270 ml wody ciepłej

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka soli

Zacznij do przesiania mąki do dużej miski lub na stolnicę. W środku kopczyka zrób dołek i wrzuć do niego sól oraz masło i delikatnie przemieszaj.

Następnie zacznij stopniowo wlewać ciepłą wodę, cały czas zagarniając mąkę z brzegów do środka. Kiedy wszystkie składniki połączą się, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi przez około 15 minut.

Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je, wytnij z niego okręgi, na każdy nałóż porcje farszu, zlep brzegi i ugotuj je w wodzie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Ciasto na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Elena Ostankova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi