Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na rybę w galarecie
canva/rogkov

Cudowny przepis na rybę w galarecie

3 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli planujecie przygotować na Wigilię rybę w galarecie, mamy na nią cudowny przepis. Ryba wychodzi delikatna, ale nie rozpada się, a galareta jest idealnie doprawiona. I jeszcze kwestia dodatków, które doskonale z całością harmonizują. Tym daniem zachwyci się twoja rodzina.

Ryba w galarecie jest w niektórych domach wigilijnym daniem numer 1. Delikatne, rybie mięso w otoczce z warzyw i esencjonalnej galarety smakuje rzeczywiście doskonale.

Oczywiście jest przy tej potrawie trochę pracy, a najwięcej przy wyjmowaniu ości. Bo oczywiście lepiej zrobić to na etapie przyrządzania potrawy, niż potem odbierać gościom przyjemność jedzenia.

Warto też dodać, że ryba w galarecie jest daniem delikatnym i lekkostawnym, więc spokojnie mogą ją jeść osoby będące na diecie.

Cudowny przepis na rybę w galarecie

Składniki:

  • 40 dag wyfiletowanej ryby, np. karpia, szczupaka, sandacza, łososia

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 2 białka

  • 2 łyżeczki octu

  • 2 łyżki żelatyny

  • sok z cytryny

  • 1-2 kiszone lub konserwowe ogórki

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie ryby w galarecie

Warzywa oczyść, opłucz, włóż do garnka. Zalej zimną wodą (ok. 1,2 l), dodaj przyprawy, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu 20-30 minut, aż powstanie esencjonalny wywar.

Rybę oczyść z ości, opłucz, podziel na mniejsze kawałki. Włóż do gorącego wywaru i gotuj całość 15-20 minut na małym ogniu. Całość zestaw z ognia, wystudź.

Rybę i warzywa ostrożnie wyjmij z wywaru. Wywar przecedź przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Jeśli wywar jest mętny, możesz go sklarować.

W celu sklarowania wywaru dodaj do niego 2 białka i 2 łyżeczki octu. Całość energicznie wymieszaj i zacznij podgrzewać. Gdy wywar zagotuje się, na powierzchni pojawi się piana. Wtedy gotuj całość jeszcze 2-3 minuty. Wywar przecedź przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem.

Do sklarowanego wywaru dodaj żelatynę, wymieszaj, by się rozpuściła. Wywar dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Rybę oczyść ze skóry i pozostałych ości. Podziel ją na kawałki, ułóż na półmisku. Obłóż częścią pokrojonej marchewki i ogórka kiszonego. Zalej połową wywaru, zastudź.

Na zastudzonej galarecie połóż pozostałą marchewkę, ogórek i listki natki pietruszki. Zalej je pozostałym wywarem, dobrze zastudź.

Więcej przepisów na wigilijne dania znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować wigilijną kapustę z grochem , a także jak zrobić kutię .

wywar warzywny
wywar warzywny

Źródło: canva/leonori

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: jawagabunda Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy