Cudowny przepis na rybę w galarecie
Jeśli planujecie przygotować na Wigilię rybę w galarecie, mamy na nią cudowny przepis. Ryba wychodzi delikatna, ale nie rozpada się, a galareta jest idealnie doprawiona. I jeszcze kwestia dodatków, które doskonale z całością harmonizują. Tym daniem zachwyci się twoja rodzina.
Ryba w galarecie jest w niektórych domach wigilijnym daniem numer 1. Delikatne, rybie mięso w otoczce z warzyw i esencjonalnej galarety smakuje rzeczywiście doskonale.
Oczywiście jest przy tej potrawie trochę pracy, a najwięcej przy wyjmowaniu ości. Bo oczywiście lepiej zrobić to na etapie przyrządzania potrawy, niż potem odbierać gościom przyjemność jedzenia.
Warto też dodać, że ryba w galarecie jest daniem delikatnym i lekkostawnym, więc spokojnie mogą ją jeść osoby będące na diecie.
Cudowny przepis na rybę w galarecie
Składniki:
-
40 dag wyfiletowanej ryby, np. karpia, szczupaka, sandacza, łososia
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
kawałek korzenia selera
-
1 cebula
-
2 listki laurowe
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-
2 białka
-
2 łyżeczki octu
-
2 łyżki żelatyny
-
sok z cytryny
-
1-2 kiszone lub konserwowe ogórki
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
Przygotowanie ryby w galarecie
Warzywa oczyść, opłucz, włóż do garnka. Zalej zimną wodą (ok. 1,2 l), dodaj przyprawy, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu 20-30 minut, aż powstanie esencjonalny wywar.
Rybę oczyść z ości, opłucz, podziel na mniejsze kawałki. Włóż do gorącego wywaru i gotuj całość 15-20 minut na małym ogniu. Całość zestaw z ognia, wystudź.
Rybę i warzywa ostrożnie wyjmij z wywaru. Wywar przecedź przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Jeśli wywar jest mętny, możesz go sklarować.
W celu sklarowania wywaru dodaj do niego 2 białka i 2 łyżeczki octu. Całość energicznie wymieszaj i zacznij podgrzewać. Gdy wywar zagotuje się, na powierzchni pojawi się piana. Wtedy gotuj całość jeszcze 2-3 minuty. Wywar przecedź przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem.
Do sklarowanego wywaru dodaj żelatynę, wymieszaj, by się rozpuściła. Wywar dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Rybę oczyść ze skóry i pozostałych ości. Podziel ją na kawałki, ułóż na półmisku. Obłóż częścią pokrojonej marchewki i ogórka kiszonego. Zalej połową wywaru, zastudź.
Na zastudzonej galarecie połóż pozostałą marchewkę, ogórek i listki natki pietruszki. Zalej je pozostałym wywarem, dobrze zastudź.
Więcej przepisów na wigilijne dania znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować wigilijną kapustę z grochem , a także jak zrobić kutię .
Źródło: canva/leonori
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki
-
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
-
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Źródło: jawagabunda Zapraszamy na nasz Instagram