Smakosze.pl
Kapusta z grochem

canva/joannawnuk

Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki

11 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Już grudzień. Czas więc zaplanować wigilijne menu. Zapewne na waszych stołach znajdą się tradycyjne potrawy, przygotowywane od pokoleń według tej samej receptury. My podamy wam dziś babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Być może posmakuje wam bardziej niż ta z rodzinnych przepisów.

Kapusta z grochem czy też groch z kapustą należy do klasyki wigilijnych potraw. To proste, postne danie, mimo zaskakującego połączenia smakuje naprawdę doskonale. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele. Niektórzy np. zagęszczają tę potrawę zasmażką z mąki. My jednak mamy swój sposób, by nawet bez tego dodatku danie było odpowiednio gęste.

Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem

Składniki:

  • 1 kg łuskanego grochu

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 2 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • pieprz ziołowy

  • kminek

  • sól, pieprz, cukier do smaku

zakwas na barszcz

Jak przyspieszyć fermentację zakwasu na barszcz czerwony?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kapusty z grochem

Groch wypłucz, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, groch zalej porcją świeżej wody. Zagotuj, posól, gotuj, aż będzie miękki.

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz, odciśnij, posiekaj. Marchewkę zetrzyj, dodaj do kapusty razem z listkami laurowymi i zielem. Zalej wodą, gotuj ok. 30 minut.

Połowę grochu rozgnieć tłuczkiem, dodaj do kapusty razem z majerankiem i pieprzem ziołowym. Gotuj, aż kapusta będzie miękka. 

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj cały groch, przesmaż go, mieszając. Dodaj do kapusty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku.

Wskazówka: Kapustę z grochem możesz przygotować nawet tydzień przed Wigilią. Gorącą nałóż tylko do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Gdy kapusta wystygnie, wstaw ją do lodówki.

Po więcej przepisów na wigilijne potrawy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam przepis na paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną, a także na barszcz z kiszonych buraków.

groch

groch

Źródło: canva/TeQui0

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dietamojapasja

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety mielone

Przepisy

Kotlety mielone faszerowane serem i pieczarkami. Każdy kęs daje niezwykłą przyjemność

Czytaj więcej >
ryba smażona

Przepisy

Perfekcyjna smażona ryba z patelni. Sekretem jest cienka i bosko chrupiąca panierka

Czytaj więcej >
kompot

Przepisy

Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu

Czytaj więcej >
"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności

Przepisy

"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis

Czytaj więcej >
Ekspresowe lody z 5 składników według przepisu Anny Lewandowskiej

Przepisy

Ekspresowe lody z 5 składników według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Czytaj więcej >