Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki
Już grudzień. Czas więc zaplanować wigilijne menu. Zapewne na waszych stołach znajdą się tradycyjne potrawy, przygotowywane od pokoleń według tej samej receptury. My podamy wam dziś babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Być może posmakuje wam bardziej niż ta z rodzinnych przepisów.
Kapusta z grochem czy też groch z kapustą należy do klasyki wigilijnych potraw. To proste, postne danie, mimo zaskakującego połączenia smakuje naprawdę doskonale. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele. Niektórzy np. zagęszczają tę potrawę zasmażką z mąki. My jednak mamy swój sposób, by nawet bez tego dodatku danie było odpowiednio gęste.
Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem
Składniki:
1 kg łuskanego grochu
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
2 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
majeranek
pieprz ziołowy
kminek
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie kapusty z grochem
Groch wypłucz, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, groch zalej porcją świeżej wody. Zagotuj, posól, gotuj, aż będzie miękki.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz, odciśnij, posiekaj. Marchewkę zetrzyj, dodaj do kapusty razem z listkami laurowymi i zielem. Zalej wodą, gotuj ok. 30 minut. Połowę grochu rozgnieć tłuczkiem, dodaj do kapusty razem z majerankiem i pieprzem ziołowym. Gotuj, aż kapusta będzie miękka.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj cały groch, przesmaż go, mieszając. Dodaj do kapusty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku.
Wskazówka: Kapustę z grochem możesz przygotować nawet tydzień przed Wigilią. Gorącą nałóż tylko do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Gdy kapusta wystygnie, wstaw ją do lodówki.
Po więcej przepisów na wigilijne potrawy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam przepis na paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną, a także na barszcz z kiszonych buraków.
Źródło: canva/TeQui0
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Źródło: dietamojapasja Zapraszamy na nasz Instagram