Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:49

Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki

Kapusta z grochem
canva/joannawnuk

Już grudzień. Czas więc zaplanować wigilijne menu. Zapewne na waszych stołach znajdą się tradycyjne potrawy, przygotowywane od pokoleń według tej samej receptury. My podamy wam dziś babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Być może posmakuje wam bardziej niż ta z rodzinnych przepisów.

Kapusta z grochem czy też groch z kapustą należy do klasyki wigilijnych potraw. To proste, postne danie, mimo zaskakującego połączenia smakuje naprawdę doskonale. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele. Niektórzy np. zagęszczają tę potrawę zasmażką z mąki. My jednak mamy swój sposób, by nawet bez tego dodatku danie było odpowiednio gęste.

Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem

Składniki:

  • 1 kg łuskanego grochu

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 2 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • pieprz ziołowy

  • kminek

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie kapusty z grochem

Groch wypłucz, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, groch zalej porcją świeżej wody. Zagotuj, posól, gotuj, aż będzie miękki.

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz, odciśnij, posiekaj. Marchewkę zetrzyj, dodaj do kapusty razem z listkami laurowymi i zielem. Zalej wodą, gotuj ok. 30 minut. Połowę grochu rozgnieć tłuczkiem, dodaj do kapusty razem z majerankiem i pieprzem ziołowym. Gotuj, aż kapusta będzie miękka. 

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj cały groch, przesmaż go, mieszając. Dodaj do kapusty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku.

Wskazówka: Kapustę z grochem możesz przygotować nawet tydzień przed Wigilią. Gorącą nałóż tylko do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Gdy kapusta wystygnie, wstaw ją do lodówki.

Po więcej przepisów na wigilijne potrawy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam przepis na paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną, a także na barszcz z kiszonych buraków.

groch
groch

Źródło: canva/TeQui0

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dietamojapasja Zapraszamy na nasz Instagram