Smakosze.pl Przepisy Cudowny, świąteczny keks - cwibak z przepisu Ani Starmach
canva/La_vanda; TRICOLORS/East News

Cudowny, świąteczny keks - cwibak z przepisu Ani Starmach

20 grudnia 2021

Cwibak jest pyszną odmianą keksu. Tradycyjnie oprócz bakalii dodaje się do niego skórki z cytryny, a wyrosnąć powinien nawet mimo braku proszku do pieczenia w składzie. Wykonajcie wypiek według przepisu Ani Starmach a na pewno się uda. Domownicy poproszą o dokładkę.

Świąteczne wypieki to nie tylko piernik, makowiec czy szarlotka. W wielu domach piecze się również keks. Ciasto to pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie przyrządza się je właśnie na Boże Narodzenie. W Polsce również rozgościło się ono na dobre i ma nawet swoje warianty. Wypróbujcie koniecznie tego lekkiego i słodkiego specjału.

Przepis na tradycyjny cwibak Ani Starmach

Składniki:

  • 5 jaj

  • 250 g miękkiego masła

  • 300 g mąki pszennej

  • 220 g cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki rumu

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • szczypta soli

  • 450 g ulubionych bakalii w dowolnych proporcjach, w tym rodzynki

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na minimum 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera.

Dodajemy skórkę z cytryny i szczyptę soli, a następnie stopniowo wbijamy jaja do masy. Odsypujemy 2 łyżki mąki. Pozostałą ilość mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła z cukrem i jajkami.

Bakalie i większe owoce siekamy, mieszamy z namoczonymi rodzynkami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki. Masę na ciasto łączymy z tak przygotowanymi bakaliami. Dwie keksówki o wymiarach 25 cm x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto przenosimy do form i pieczemy przez 50-60 minut. Przed wyjęciem ciasta z pieca wbijamy w nie patyczek. Jeśli będzie suchy, ciasto jest dobrze upieczone. Podajemy do popołudniowej herbaty. Smacznego.

Bakalie
Bakalie to ważny składnik keksu

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniastarmach, haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy