Cudowny, świąteczny keks - cwibak z przepisu Ani Starmach
Cwibak jest pyszną odmianą keksu. Tradycyjnie oprócz bakalii dodaje się do niego skórki z cytryny, a wyrosnąć powinien nawet mimo braku proszku do pieczenia w składzie. Wykonajcie wypiek według przepisu Ani Starmach a na pewno się uda. Domownicy poproszą o dokładkę.
Świąteczne wypieki to nie tylko piernik, makowiec czy szarlotka. W wielu domach piecze się również keks. Ciasto to pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie przyrządza się je właśnie na Boże Narodzenie. W Polsce również rozgościło się ono na dobre i ma nawet swoje warianty. Wypróbujcie koniecznie tego lekkiego i słodkiego specjału.
Przepis na tradycyjny cwibak Ani Starmach
Składniki:
-
5 jaj
-
250 g miękkiego masła
-
300 g mąki pszennej
-
220 g cukru
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki rumu
-
skórka otarta z jednej cytryny
-
szczypta soli
-
450 g ulubionych bakalii w dowolnych proporcjach, w tym rodzynki
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na minimum 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera.
Dodajemy skórkę z cytryny i szczyptę soli, a następnie stopniowo wbijamy jaja do masy. Odsypujemy 2 łyżki mąki. Pozostałą ilość mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła z cukrem i jajkami.
Bakalie i większe owoce siekamy, mieszamy z namoczonymi rodzynkami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki. Masę na ciasto łączymy z tak przygotowanymi bakaliami. Dwie keksówki o wymiarach 25 cm x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przenosimy do form i pieczemy przez 50-60 minut. Przed wyjęciem ciasta z pieca wbijamy w nie patyczek. Jeśli będzie suchy, ciasto jest dobrze upieczone. Podajemy do popołudniowej herbaty. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniastarmach, haps