Cukinia to już przeżytek. Bosacka do mielonych dodaje inne warzywo, Polacy je kochają
Kotlety mielone to jedno z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Można je szybko przyrządzić i smakują wszystkim domownikom. Popularne stało się dodawanie cukinii do nich. Jednak teraz pora na coś zupełnie nowego. Polecamy pyszny i tani przepis Katarzyny Bosackiej na kotlety mielone.
Kotlety mielone- sposób na pyszny i szybki obiad
Kotlety mielone robi się szybko i zawsze wychodzą. W ostatnim czasie popularnym dodatkiem do tego lubianego dania obiadowego stała się cukinia. Dodawała ona mielonym wyjątkowego smaku i niezłą porcję witamin. Jednak cukinia to już przeżytek.
Katarzyna Bosacka, która prowadzi programy MądrzeJemy i MądrzeGotujemy na antenie stacji TVN, poleca zupełnie inny dodatek. Dziennikarka do kotletów mielonych dodaje kalafior oraz inne warzywa, które sprawdzają się doskonale w tym daniu. Podkręcają smak mięsa- spróbujcie tego przepisu.
Jak przygotować kotlety mielone z kalafiorem?
Składniki:
- średni kalafior
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- majeranek
- cebula
- czosnek
- jajko
- łyżka posiekanej pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka masła
- ½ szklanki bułka tartej
- 2 łyżki szczypiorku
- 300 g marchewki
- szklanka groszku mrożonego
- 250 g ziemniaków
- 250 g kapusty kiszonej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Marchewkę podsmażamy na złoto, dusimy z wodą, dodajemy odrobinę cukru i karmelizujemy. Ziemniaki gotujemy i ubijamy na puree, dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną.
Groszek zalewamy i wodą i gotujemy ok. 3 minuty, cebulę kroimy, wrzucamy na patelnię i dodajemy czosnek. Gdy kalafior ostygnie, to blendujemy go na gładką masę, dodajemy cebulę, jajko, majeranek, mięso i 4 łyżki bułki tartej. Doprawiamy wszystko i wyrabiamy ręcznie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i podajemy z groszkiem, marchewką i kapustą.
Kotlety mielone- pełne witamin
Warzywem, które przeważa w tych kotletach mielonych- jest kalafior. Zawiera witaminę C, K, B6 i witaminę C. Oprócz tego kalafior dostarcza nam mnóstwa błonnika, kwasu foliowego, magnezu, fosforu i wapnia. Dobroczynnie działa na nasz układ trawienny i ma działanie antynowotworowe.
Jedzenie kalafior zapobiega stanom zapalnym w organizmie i wspierają naszą odporność. Zmniejsza ryzyko cukrzycy, nadciśnienia oraz cukrzycy. Warto dodać go do kotletów mielonych i spróbować przepisu Katarzyny Bosackiej. Pisaliśmy o zupie kalafiorowej Karola Okrasy. Podawaliśmy też szybki sposób na kalafiora.
Źródło: dziendobry.tvn.pl