Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa podrasował zupę kalafiorową. Ten składnik zmienia wszystko
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.06.2023 20:39

Okrasa podrasował zupę kalafiorową. Ten składnik zmienia wszystko

zupa kalafiorowa
YouTube/@kuchnialidla.pl, Canva/Lukawo

Lubicie kalafior? Proponujemy przepis na pyszną zupę kalafiorową, którego autorem jest Karol Okrasa. Znany kucharz dodaj do tej zupy jeden składnik, który znacząco zmienia smak. Dzięki niemu zupa jest wyborna. Spróbujcie koniecznie patentu Karola Okrasy.

Kalafior-jedz go na zdrowie

Sezon na kalafiory w pełni, dlatego ciesz się jego smakiem i przygotowuj pyszne potrawy z kalafiora. Warto go jeść, bo jest bardzo zdrowy. Zawiera witaminy C, K, B6, do tego kwas foliowy. Kalafior pełen jest też magnezu, potasu, fosforu i wapnia.

Jedzenie kalafiora hamuje procesy starzenia się organizmu, chroni też układ krążenia przed chorobami. Oprócz tego zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Gdy jemy kalafior, to chronimy organizm przed infekcjami i wzmacniamy odporność. Polecamy przepis Karola Okrasy na pyszną zupę z dodatkiem koperku. To tajemnica smaku kalafiorowej znanego kucharza. 

Chciał kupić chipsy w Żabce i się wściekł. „Co oni zrobili”

Jak zrobić zupę kalafiorową wg. Karola Okrasy?

Składniki:

  • litr bulionu drobiowego
  • cebula
  • kalafior
  • koperek
  • liść laurowy
  • marchew
  • olej 3 łyżki
  • pieprz
  • korzeń pietruszki
  • por
  • seler
  • śmietana 12%
  • ziele angielskie 3 szt.

Myjemy warzywa- wszystkie oprócz kalafiora, kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Dolewamy bulion, przyprawy. Gotujemy na wolny ogniu ok. 20 minut. Ważne, by nie rozgotować warzyw. 

Kalafior dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka. Dodajemy śmietanę do garnka, najpierw małą ilość. Doprawimy solą i pieprzem. Gotujemy, aż kalafior będzie miękki, ale chrupiący. Dodajemy połowę koperku, a resztę zostawiamy do posypania.

Koperek- przepis na sukces w kalafiorowej

Karol Okrasa dodaje pod koniec przygotowywania zupy kalafiorowej- koperek. Podkręca on smak zupy i sprawia, że jest wyjątkowo pyszna. To patent stosowany przez znanego kucharza. Warto używać koperek w kuchni, bo dostarcza nam wielu cennych witamin.

Jest doskonałym źródłem witaminy C i A, a także wapnia i żelaza. Oprócz tego w koperku znajdziemy witaminy: D, E, K i witaminy z grupy B. Jedzenie koperku ma dobry wpływ na nasz układ trawienny i sprzyja odchudzaniu. Pisaliśmy o tym jak utrwalić koperek. Podawaliśmy też przepis na pyszną pastę z koperkiem.

koperek
Canva/Massonstock

Źródło: kuchnialidla.pl