Smakosze.pl Przepisy Ćwikła na zimę według siostry Anastazji
canva/gkrphoto

Ćwikła na zimę według siostry Anastazji

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ćwikła na zimę siostry Anastazji to prosty pomysł na pyszne przetwory, bez octu, bez zalewy. Buraki tarte z chrzanem są bardzo aromatyczne i świetnie pasują do mięsnego obiadu. Poznaj przepis na ćwikłę na zimę siostry Anastazji.

Buraki są bardzo zdrowym warzywem, są słodkie, sycące i zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów. Najważniejszym związkiem występującym w burakach jest żelazo, które odgrywa kluczową rolę w produkcji i transporcie krwi. Niedobór żelaza skutkuje osłabieniem, wypadaniem włosów i groźną dla zdrowia i życia anemią.

Wszyscy uwielbiamy zimowe przetwory. Ogórki kiszone, powidła śliwkowe , grzybki marynowane i buraczki to przetwory, które przygotowuję każdego lata i jesieni, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem do następnego sezonu. Ćwikłę po przygotowaniu pasteryzuj przez 20 minut, aby były świeże i smaczne przez cały następny rok.

Buraki tarte z chrzanem świetnie łączą się z czerwonym mięsem. Nie ma lepszego połączenia od tradycyjnych mielonych, żeberek i karkówki z ćwikłą i tłuczonymi ziemniakami. Prosto i wyjątkowo smacznie.

Przepis na ćwikłę na zimę siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg buraków

  • 200 g chrzanu

  • sok z 1 cytryny

  • cukier

  • sól, pieprz

Jak przygotować ćwikłę na zimę siostry Anastazji?

Buraki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odstaw, aby ostygły i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zetrzyj również chrzan.

W większej misce wymieszaj buraki z chrzanem i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, następnie całość przełóż do słoików.

Buraki czerwone

Słoiki zakręć i wstaw do góry dnem do dużego garnka, zalej słoiki wodą i gotuj 20 minut od momentu zagotowania wody, dzięki czemu ćwikła zachowa świeżość przez wiele miesięcy.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy