Smakosze.pl
Powidła śliwkowe jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Canva / pixelshot

Jak zrobić domowe powidła śliwkowe?

27 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Domowe powidła śliwkowe są nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają się nimi z miłą chęcią. Oczywiście najlepsze powidła przygotowywały nasze babcie. Na szczęście istnieje prosty przepis, który pozwala osiągnąć podobny efekt.

Powidła śliwkowe bez wątpienia można uznać za jeden z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że sklepowe produkty nie dorównują domowym przetworom. Jak je przygotować samodzielnie?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Domowe powidła śliwkowe według babcinej receptury

Nie da się ukryć, że powidła śliwkowe potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wielu wielbicieli swojskich smaków z miłą chęcią skosztowałoby specjału, którego nie powstydziłyby się nasze babcie. Okazuje się, że można go przygotować w prosty sposób.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wątróbkę z dodatkiem powideł. Dziś sięgniemy po niezawodny przepis na owocowy smakołyk. Powidła śliwkowe będą smakowały niczym te od babci. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 4 kg śliwek węgierek

  • 300 g cukru

  • sok z cytryny

  • 10 g cynamonu

Kotlety mielone w przepysznej odsłonie

Niezwykle smakowite mielone z dodatkiem płatków owsianych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na babcine powidła śliwkowe

Śliwki starannie myjemy. Usuwamy z nich pestki i zasypujemy 200 g cukru. Całość mieszamy, a następnie odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie śliwki puszczą sok. Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces, wówczas warto pokroić owoce na mniejsze kawałki.

Kiedy czas dobiegnie końca, śliwki przekładamy do garnka. Gotujemy je na małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy owoce, aby się nie przypaliły. Po gotowaniu mieszankę odstawiamy do wystygnięcia.

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Canva / Tuned_In

Powidła powinny odczekać przez noc. Następnego dnia ponownie ją gotujemy i wzbogacamy o sok z cytryny oraz cynamon. Śliwki z dodatkami podgrzewamy przez 2 godziny. Nie zapominajmy o mieszaniu powideł.

Na koniec możemy dodać jeszcze trochę cukru. Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli lubisz śliwki, koniecznie wypróbuj przepis na wyjątkowe muffinki z ich dodatkiem. Możemy w nich wykorzystać nasze powidła

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarna Maniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >