Jak zrobić domowe powidła śliwkowe?
Domowe powidła śliwkowe są nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają się nimi z miłą chęcią. Oczywiście najlepsze powidła przygotowywały nasze babcie. Na szczęście istnieje prosty przepis, który pozwala osiągnąć podobny efekt.
Powidła śliwkowe bez wątpienia można uznać za jeden z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że sklepowe produkty nie dorównują domowym przetworom. Jak je przygotować samodzielnie?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Domowe powidła śliwkowe według babcinej receptury
Nie da się ukryć, że powidła śliwkowe potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wielu wielbicieli swojskich smaków z miłą chęcią skosztowałoby specjału, którego nie powstydziłyby się nasze babcie. Okazuje się, że można go przygotować w prosty sposób.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wątróbkę z dodatkiem powideł. Dziś sięgniemy po niezawodny przepis na owocowy smakołyk. Powidła śliwkowe będą smakowały niczym te od babci. Jakie składniki będą nam potrzebne?
4 kg śliwek węgierek
300 g cukru
sok z cytryny
10 g cynamonu
Przepis na babcine powidła śliwkowe
Śliwki starannie myjemy. Usuwamy z nich pestki i zasypujemy 200 g cukru. Całość mieszamy, a następnie odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie śliwki puszczą sok. Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces, wówczas warto pokroić owoce na mniejsze kawałki.
Kiedy czas dobiegnie końca, śliwki przekładamy do garnka. Gotujemy je na małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy owoce, aby się nie przypaliły. Po gotowaniu mieszankę odstawiamy do wystygnięcia.
Canva / Tuned_In
Powidła powinny odczekać przez noc. Następnego dnia ponownie ją gotujemy i wzbogacamy o sok z cytryny oraz cynamon. Śliwki z dodatkami podgrzewamy przez 2 godziny. Nie zapominajmy o mieszaniu powideł.
Na koniec możemy dodać jeszcze trochę cukru. Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli lubisz śliwki, koniecznie wypróbuj przepis na wyjątkowe muffinki z ich dodatkiem. Możemy w nich wykorzystać nasze powidła
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarna Maniusia