Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? Nigdy tak nie rób
Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym specjałem, po który często sięgamy. Wielu z nas dodaje do niej cebule. Zdaniem kulinarnych autorytetów jest to duży błąd, który niekorzystnie wpływa na smak popularnej warzywnej kompozycji. Zdradzamy, dlaczego warto postawić na inne dodatki.
Choć sałatkę jarzynową większość z nas kojarzy jako typowo polskie danie, specjał ten ma zagraniczne korzenie i wywodzi się od rosyjskiej sałatki Olivier , która powstała w 1860 roku. Podstawą rarytasu jest majonez, który spaja wszystkie dodatki — głównie warzywa. A tych może być naprawdę wiele. Jeden może zadecydować o smaku sałatki.
Cebula psuje smak sałatki jarzynowej
W naszych domach najczęściej gości wykonana z warzyw po rosole wersja obejmująca podstawowe składniki w postaci ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Najczęstszymi dodatkami natomiast są gotowane na twardo jajka, ogórki kiszone i cebula. Ta ostatnia ma katastrofalny wpływ na smak specjału.
Według Magdy Gessler dodatek cebuli sprawia, że ulubiony specjał ma niezbalansowany smak i szybciej fermentuje. Restauratorka uważa, że z czasem sałatka nabiera naprawdę nieatrakcyjnego zapachu i zdecydowanie odradza dodawanie tego wyrazistego warzywa.
Co warto dodać do sałatki jarzynowej?
Słynąca z Kuchennych Rewolucji celebrytka poleca groszek konserwowy, marynowane kurki i jabłko. To ostatnie do warzywnej kompozycji dodają także Ania Starmach i Ewa Wachowicz. Warto je wcześniej zetrzeć na tarce.
Panie dzieli opinia na temat jajka. Znana z Master Chef kucharka pomija ten element, a była Miss Polonia pokrojone białko wrzuca do warzyw, żółtko jednak ucierając z majonezem, śmietaną i musztardą.
Po pyszne przepisy na jarzynową zajrzyjcie na naszą stronę. Ten materiał zdradza recepturę na specjał z purée jabłkowym . Z tego artykułu natomiast dowiecie się, jak sałatkę przyrządza siostra Anastazja .
Źródło zdjęcia: canva/pilipphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd
-
Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków
-
Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa
Źródło: fakt