Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowa sałatka jarzynowa z jabłkowym puree

Wyjątkowa sałatka jarzynowa z jabłkowym puree

Sałatka jarzynowa z jabłkowym puree
canva/springtime78

Święta są doskonałą okazją, by uraczyć się kultową potrawą polską — sałatką jarzynową. Zaskoczcie swoich bliskich specjałem z dodatkiem jabłkowego purée, który nada mu przyjemnie słodkiego posmaku i sprawi, że będzie rozpływać się w ustach. Koniecznie przetestujcie ten patent.

Z marynowanymi grzybami, ryżem czy porem — wersji jarzynowej jest wiele, a nadal są smakosze, którzy nie przepadają za tą potrawą. Zróbcie sałatkę z dodatkiem jabłkowego purée, a być może uda wam się przekonać sceptyków. Dodatek ten sprawia, że wychodzi przyjemnie słodka, a przy tym pozostaje chrupiąca.

Przepis na sałatkę jarzynową z purée jabłkowym

Składniki:

  • 2 ziemniaki

  • 3 średnie marchewki

  • 1 mały korzeń selera

  • 2 niewielkie pietruszki

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 niewielka cebula

  • 150 g mrożonego groszku

  • 5 łyżek majonezu

  • 2-3 łyżki śmietany 18%

  • 2 średnie jabłka o słodkim smaku

  • 2 cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Ziemniaki również oczyszczamy i gotujemy w mundurkach. Studzimy ugotowane składniki i obieramy je ze skóry.

Groszek gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy na bok. Jabłka pozbawiamy skórki, a następnie kroimy je w niewielkie kawałki i przekładamy do garnka. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, a gdy nieco zmiękną, dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Jabłka wraz z sokiem przekładamy do osobnego naczynia. Doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na mus. Słodzimy, jeśli wyszły zbyt kwaśne. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski.

Ogórki kiszone kroimy nieco drobniej i dodajemy do reszty warzyw. Cebulę obieramy z łupiny, siekamy i przelewamy wrzątkiem, by stała się nieco łagodniejsza. Dodajemy do sałatki wraz z groszkiem.

Purée z jabłek łączymy z majonezem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos przekładamy do miski z warzywami i dokładnie łączymy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. Podajemy z chlebem.

Wskazówka: zastąpcie śmietanę, śmietanką kokosową a majonez jajeczny jego roślinną alternatywą i cieszcie się w pełni wegańskim daniem. Bez obaw — smak kokosowej śmietany nie przyćmi dania. Jest on zbliżony do tego charakterystycznego dla gęstej 18% śmietany z mleka.

Purée jabłkowe
Purée jabłkowe będzie idealnym dodatkiem do jarzynowej

Źródło zdjęcia: canva/Ls9907

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram