Wyjątkowa sałatka jarzynowa z jabłkowym puree
Święta są doskonałą okazją, by uraczyć się kultową potrawą polską — sałatką jarzynową. Zaskoczcie swoich bliskich specjałem z dodatkiem jabłkowego purée, który nada mu przyjemnie słodkiego posmaku i sprawi, że będzie rozpływać się w ustach. Koniecznie przetestujcie ten patent.
Z marynowanymi grzybami, ryżem czy porem — wersji jarzynowej jest wiele, a nadal są smakosze, którzy nie przepadają za tą potrawą. Zróbcie sałatkę z dodatkiem jabłkowego purée, a być może uda wam się przekonać sceptyków. Dodatek ten sprawia, że wychodzi przyjemnie słodka, a przy tym pozostaje chrupiąca.
Przepis na sałatkę jarzynową z purée jabłkowym
Składniki:
2 ziemniaki
3 średnie marchewki
1 mały korzeń selera
2 niewielkie pietruszki
4 ogórki kiszone
1 niewielka cebula
150 g mrożonego groszku
5 łyżek majonezu
2-3 łyżki śmietany 18%
2 średnie jabłka o słodkim smaku
2 cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Ziemniaki również oczyszczamy i gotujemy w mundurkach. Studzimy ugotowane składniki i obieramy je ze skóry.
Groszek gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy na bok. Jabłka pozbawiamy skórki, a następnie kroimy je w niewielkie kawałki i przekładamy do garnka. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, a gdy nieco zmiękną, dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Jabłka wraz z sokiem przekładamy do osobnego naczynia. Doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na mus. Słodzimy, jeśli wyszły zbyt kwaśne. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski.
Ogórki kiszone kroimy nieco drobniej i dodajemy do reszty warzyw. Cebulę obieramy z łupiny, siekamy i przelewamy wrzątkiem, by stała się nieco łagodniejsza. Dodajemy do sałatki wraz z groszkiem.
Purée z jabłek łączymy z majonezem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos przekładamy do miski z warzywami i dokładnie łączymy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. Podajemy z chlebem.
Wskazówka: zastąpcie śmietanę, śmietanką kokosową a majonez jajeczny jego roślinną alternatywą i cieszcie się w pełni wegańskim daniem. Bez obaw — smak kokosowej śmietany nie przyćmi dania. Jest on zbliżony do tego charakterystycznego dla gęstej 18% śmietany z mleka.
Źródło zdjęcia: canva/Ls9907
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla