Czego nie wkładać do mikrofali?
Jeśli często korzystasz z mikrofalówki i cenisz sobie jej wygodę, pod żadnym pozorem nie wkładaj do niej niektórych produktów. W innym wypadku możesz uszkodzić urządzenie, zniszczyć jedzenie, a nawet zaszkodzić własnemu zdrowiu. Do tej grupy przedmiotów należy folia aluminiowa, zamknięte pojemniki czy jajka.
Mikrofalówka jest zbawieniem dla osób, które chcą zjeść szybki posiłek i nie mają czasu na długie gotowanie. Wtedy wystarczy wrzucić gotowe danie do mikrofali, podgrzać je kilka minut i gotowe - można zabierać się za gorące i pyszne jedzenie.
Aby wydłużyć żywotność tego urządzenia, a także zachować względy bezpieczeństwa, warto znać listę produktów, których nie można do niego wkładać. Inaczej ryzykuje się zniszczeniem mikrofali, jedzenia czy nawet uszczerbkiem na zdrowiu.
Aluminium w mikrofalówce
Prawdopodobnie każdy zna ostrzeżenia na gotowych daniach do odgrzewania, że przed włożeniem do mikrofalówki, trzeba odpakować je z aluminium. Metal ten wywołuje wyładowania elektromagnetyczne w kontakcie z mikrofalami, co może doprowadzić do pożaru.
Jeśli więc chcesz zjeść kupionego na mieście kebaba w domu lub gotową lasagne, upewnij się, że nie są zawinięte w folię aluminiową. Najwygodniej jest przełożyć je na talerz lub do naczynia żaroodpornego i dopiero wtedy włożyć do urządzenia.
Wybuchające jajka i winogrona
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić jajecznicę w mikrofalówce, lecz zawczasu należy rozbić skorupkę i umieścić roztrzepane jajka wewnątrz sprzętu. Jeśli zacznie się podgrzewać jajka w skorupce, ciśnienie w ich wnętrzu znacznie się zwiększy i ryzykuje się wybuchem.
Podobnie sytuacja wygląda podczas ogrzewania winogron lub rodzynek. Świeże winogrona zaczną eksplodować i brudzić ścianki, a rodzynki powystrzelają i przykleją się w taki sposób, że ich usunięcie będzie bardzo pracochłonne.
Ostre papryczki oraz papierowe torby
Zawarta w ostrych produktach kapsaicyna odpowiedzialna jest za ostry smak. Pod wpływem fal mikrofalowych bardzo szybko paruje i uwalnia się do powietrza wewnątrz urządzenia . Po otwarciu drzwiczek bucha ostry opar, który drażni nos, oczy oraz gardło, co nie jest przyjemnym doświadczeniem.
Tylko niektóre papierowe torby nadają się do grzania w mikrofalówce - przykładem mogą być torby, w które pakowany jest popcorn. Większość z nich jednak wydzielać będzie podczas grzania szkodliwe opary. Istnieje również ryzyko pożaru, dlatego bezpieczniej jest wyjąć jedzenie z torby i położyć je na talerzyku.
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić napój zdrowszy od Coca-coli - kwas chlebowy. Ten tekst poświęcony został przepisowi na ekspresowe ciasto czekoladowe z mikrofalówki.
Źródło zdjęcia: canva/ grzymkiewicz, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
-
Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: regiodom; tipy.interia.pl