Smakosze.pl Porady Czego nie wkładać do mikrofali?
canva/AndreyPopov, Getty Images

Czego nie wkładać do mikrofali?

7 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Jeśli często korzystasz z mikrofalówki i cenisz sobie jej wygodę, pod żadnym pozorem nie wkładaj do niej niektórych produktów. W innym wypadku możesz uszkodzić urządzenie, zniszczyć jedzenie, a nawet zaszkodzić własnemu zdrowiu. Do tej grupy przedmiotów należy folia aluminiowa, zamknięte pojemniki czy jajka.

Mikrofalówka jest zbawieniem dla osób, które chcą zjeść szybki posiłek i nie mają czasu na długie gotowanie. Wtedy wystarczy wrzucić gotowe danie do mikrofali, podgrzać je kilka minut i gotowe - można zabierać się za gorące i pyszne jedzenie.

Aby wydłużyć żywotność tego urządzenia, a także zachować względy bezpieczeństwa, warto znać listę produktów, których nie można do niego wkładać. Inaczej ryzykuje się zniszczeniem mikrofali, jedzenia czy nawet uszczerbkiem na zdrowiu.

Aluminium w mikrofalówce

Prawdopodobnie każdy zna ostrzeżenia na gotowych daniach do odgrzewania, że przed włożeniem do mikrofalówki, trzeba odpakować je z aluminium. Metal ten wywołuje wyładowania elektromagnetyczne w kontakcie z mikrofalami, co może doprowadzić do pożaru.

Jeśli więc chcesz zjeść kupionego na mieście kebaba w domu lub gotową lasagne, upewnij się, że nie są zawinięte w folię aluminiową. Najwygodniej jest przełożyć je na talerz lub do naczynia żaroodpornego i dopiero wtedy włożyć do urządzenia.

Wybuchające jajka i winogrona

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić jajecznicę w mikrofalówce, lecz zawczasu należy rozbić skorupkę i umieścić roztrzepane jajka wewnątrz sprzętu. Jeśli zacznie się podgrzewać jajka w skorupce, ciśnienie w ich wnętrzu znacznie się zwiększy i ryzykuje się wybuchem.

Podobnie sytuacja wygląda podczas ogrzewania winogron lub rodzynek. Świeże winogrona zaczną eksplodować i brudzić ścianki, a rodzynki powystrzelają i przykleją się w taki sposób, że ich usunięcie będzie bardzo pracochłonne.

Ostre papryczki oraz papierowe torby

Zawarta w ostrych produktach kapsaicyna odpowiedzialna jest za ostry smak. Pod wpływem fal mikrofalowych bardzo szybko paruje i uwalnia się do powietrza wewnątrz urządzenia . Po otwarciu drzwiczek bucha ostry opar, który drażni nos, oczy oraz gardło, co nie jest przyjemnym doświadczeniem.

Tylko niektóre papierowe torby nadają się do grzania w mikrofalówce - przykładem mogą być torby, w które pakowany jest popcorn. Większość z nich jednak wydzielać będzie podczas grzania szkodliwe opary. Istnieje również ryzyko pożaru, dlatego bezpieczniej jest wyjąć jedzenie z torby i położyć je na talerzyku.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić napój zdrowszy od Coca-coli - kwas chlebowy. Ten tekst poświęcony został przepisowi na ekspresowe ciasto czekoladowe z mikrofalówki.

Mikrofalówka

Źródło zdjęcia: canva/ grzymkiewicz, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: regiodom; tipy.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy