Ekspresowe ciasto z mikrofalówki
Nie zawsze ma się czas na wielogodzinną pracę w kuchni przy pieczeniu ciasta na deser. Czasem warto poświęcić się relaksowi, na co pozwoli poniższa receptura. Ciasto z mikrofalówki robi się w kilka minut, a jego smak oraz puszystość są wybitne.
Ciasto z kubka "pieczone" w mikrofalówce zaskakuje prostotą wykonania, jego szybkością, a także intensywny czekoladowym smakiem, który bardziej przypomina klasyczne ciasto, niż ekspresowy deser w 5 minut.
Kolejną zaletą jest niewielka ilość składników potrzebnych do cieszenia się jego smakiem. Każdy z nich można znaleźć w swojej spiżarce czy lodówce, więc nie ma nawet konieczności, by wybierać się do sklepu.
Przepis na ciasto z mikrofalówki
Składniki na dwie porcje:
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 jajka
4 łyżki cukru
8 łyżek mleka
8 łyżek rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Przed przygotowaniem masy upewnij się, że masło osiągnęło już temperaturę pokojową - wlanie go, gdy będzie zbyt gorące, może skończyć się fiaskiem, gdyż jajka zbyt szybko się zetną.
Przygotuj dwa kubki o pojemności 330 ml. Do każdego z nich wsyp po 4 łyżki mąki, 1,5 łyżki kakao, 0,5 łyżki proszku do pieczenia, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mleka i 4 łyżki rozpuszczonego masła. Dokładnie całość wymieszaj.
Wstaw naczynia do mikrofalówki ustawionej na maksymalną moc. Minutnik nastaw na 3,5 minuty. Po tym czasie ciasto jest gotowe. W środku zachowuje puszystość i wilgoć, a na zewnątrz ma delikatną skórkę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.
Źródło zdjęcia: canva/Зоряна Ивченко, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?
Prosty sposób na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mielone
źródło: przyslijprzepis.pl