Czy kwas chlebowy jest zdrowy?
Canva/Pretti;Getty Images

Kwas chlebowy - zdrowsza alternatywa coca-coli

Kwas chlebowy został już chyba nieco zapomniany, ale prawdziwi smakosze nadal pamiętają jego smak. Jest lekko słodki, a jednocześnie niesamowicie orzeźwiający, dzięki czemu bywa porównywany do coli, ale jest od niej zdecydowanie zdrowszy. Fermentowany kwas będzie miłym urozmaiceniem w naszej kuchni. Podajemy sprawdzony przepis na napój.

Kwas chlebowy jest nieco zapomnianym fermentowanym napojem, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, a przy tym zawiera mnóstwo składników odżywczych. Nie polecalibyśmy go, jednak gdyby nie jego wyjątkowy lekko słodki smak.

Kwas chlebowy docenią nie tylko nieco starsi wytrawni smakosze, ale też najmłodsi. W ich przypadku kwas chlebowy może zastąpić uwielbiane słodzone i gazowane napoje, które, jak wiadomo, nie są zbyt zdrowe.

Kwas chlebowy - niesamowicie zdrowa alternatywa coca-coli

Kwas chlebowy z łatwością zrobimy w domu. Z łatwością znajdziesz go też w sklepach, ale domowy napój na pewno zachwyci smakiem, a do tego wykorzystamy w nim czerstwy chleb, dla którego nie znajdziemy zastosowania w kuchni. Domowy napój będzie też z pewnością miał więcej wspaniałych właściwości i będziemy pewni, że nie zawiera żadnych konserwantów.

Co więcej, przy wysokich temperaturach doskonale ugasi pragnienie, zniweluje zmęczenie, doda energii, zwalczy niestrawność. Podobnie jak inne fermentowane przetwory usprawni pracę układu pokarmowego. Do tego z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom, bo jego smak przypomina nieco coca-colę.

Kiedy otworzą restauracje i ogródki?Kiedy otworzą restauracje i ogródki?Czytaj dalej

Mówi się, że osoby pijące regularnie kwas chlebowy 3 razy rzadziej zapadają na grypę, choć nie jest to nigdzie potwierdzone. Co więcej, probiotyk w postaci kwasu chlebowego obniża poziom "złego" cholesterolu, więc świetnie sprawdzi się u osób, które mają z tym problem.

Jak przygotować domowy kwas chlebowy?

Oto lista niezbędnych składników do przygotowania kwasu chlebowego:

  • 1 kg suchego chleba razowego,
  • ½ kg suchego chleba żytniego,
  • 10 l wody źródlanej,
  • 30 dag cukru trzcinowego,
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag rodzynek,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka surowego ryżu.

chleby

Źródło: FotoshopTofs/Pixabay


Przygotowanie:

Pieczywo kroimy na drobne kawałki, umieszczamy w dużym kamiennym garnku i zalewamy wodą źródlaną. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na całą noc, co jakiś czas zbierając się osad, który gromadzi się na powierzchni wody.

Przecedzamy płyn przez gazę, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Przykrywamy naczynie gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na dobę. Gdy na powierzchni wody zauważymy pianę, napój jest gotowy.

Przecedzamy powstały kwas chlebowy i przelewamy go do butelek, w których umieszczamy kilka rodzynek i ziarenek ryżu. Zanim jednak spożyjemy napój, odstawiamy go w chłodne miejsce na 3 dni. Pamiętajmy, by otwierać butelki ostrożnie, bo mamy do czynienia z fermentowanym napojem.

Kwas chlebowy przechowujemy do miesiąca, ale jesteśmy pewni, że w upały zniknie dużo szybciej. Najprostszy przepis na pieczenie chleba, znajdziesz w tym artykule.Po kliknięciu ten link dowiesz się również, w jaki sposób mrozić pieczywo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie, Ekologia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł