Smakosze.pl Przepisy Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka
Screen z filmu na kanale TikTok czerwinski_szymon

Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka

7 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jesteście gotowi na najlepsze kotlety schabowe? Ich cały sekret tkwi w niesztampowej marynacie na bazie mleka. Autor przepisu dodaje do niej nie tylko cebulę, ale także czosnek oraz wyraziste w przyprawy. Tak przygotowane mięso musi smakować obłędnie.

Szymon Czerwiński, z którego oficjalnego konta na TikToku pochodzą powyższe zdjęcia, swoje kotlety schabowe tłucze z dwóch rodzajów mięsa. Łączy w nich klasyczny schab środkowy z nieco bardziej tłustą karkówką. Okazałe kotlety marynuje w mleku przez przynajmniej 2 godziny, najlepiej jednak przeznaczyć na taką kąpiel całą noc.

Szymon Czerwiński to jeden z finalistów popularnego kulinarnego talent show. Podczas swoich występów uwiódł przepisami największe nazwiska polskiej sceny gotowania. Obecnie możemy spotkać go w telewizji, gdzie również prezentuje swoje smakowite pomysły. Z takimi referencjami nie ma co dyskutować.

Przepis na najlepsze na świecie kotlety schabowe

Składniki:

  • 1 kotlet ze schabu

  • 1 kotlet z karkówki

  • 1 cebula biała

  • 1 cebula czerwona

  • 4 liście laurowe

  • 2 goździki

  • 10 ziaren pieprzu czarnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 500 ml mleka

  • 2 jajka

  • panko lub bułka tarta

  • olej do smażenia lub masło klarowane

  • sól

Obłędne kotlety schabowe Szymona Czerwińskiego krok po kroku

Przygotuj marynatę do kotletów schabowych . Białą oraz czerwoną cebulę pokrój w pióra i przełóż do dużej miski . Do warzyw dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki, a także obrane i zmiażdżone nożem ząbki czosnku . Całość zalej mlekiem, dopraw solą i wymieszaj .

Oba rodzaje mięsa na kotlety schabowe rozbij cienko pod folią spożywczą za pomocą tłuczka . Następnie na karkówce ułóż schab środkowy i wbij mięso jedno w drugie . Przygotowane w ten sposób kotlety schabowe przełóż do marynaty na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc .

Po upływie wymaganego czasu przygotuj panierkę do kotletów schabowych . Na jeden talerzyk wysyp panko lub bułkę tartą . Na drugim rozkłóć 2 jajka razem z solą i pieprzem . Mięso wyjmij z marynaty, oczyść z przypraw i opanieruj kolejno w jajku i panko lub bułce .

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz . Mięso smaż na złocisty kolor z obu stron . Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po zdjęciu z patelni . Danie schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami . Kotlety Schabowe Zagłoba mogą śmiało konkurować z patentem Czerwińskiego . Z klasycznym daniem zmierzył się popularny kucharz z serwisu YouTube .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok @czerwinski_szymon

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy