Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka
Jesteście gotowi na najlepsze kotlety schabowe? Ich cały sekret tkwi w niesztampowej marynacie na bazie mleka. Autor przepisu dodaje do niej nie tylko cebulę, ale także czosnek oraz wyraziste w przyprawy. Tak przygotowane mięso musi smakować obłędnie.
Szymon Czerwiński, z którego oficjalnego konta na TikToku pochodzą powyższe zdjęcia, swoje kotlety schabowe tłucze z dwóch rodzajów mięsa. Łączy w nich klasyczny schab środkowy z nieco bardziej tłustą karkówką. Okazałe kotlety marynuje w mleku przez przynajmniej 2 godziny, najlepiej jednak przeznaczyć na taką kąpiel całą noc.
Szymon Czerwiński to jeden z finalistów popularnego kulinarnego talent show. Podczas swoich występów uwiódł przepisami największe nazwiska polskiej sceny gotowania. Obecnie możemy spotkać go w telewizji, gdzie również prezentuje swoje smakowite pomysły. Z takimi referencjami nie ma co dyskutować.
Przepis na najlepsze na świecie kotlety schabowe
Składniki:
-
1 kotlet ze schabu
-
1 kotlet z karkówki
-
1 cebula biała
-
1 cebula czerwona
-
4 liście laurowe
-
2 goździki
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
2 ząbki czosnku
-
500 ml mleka
-
2 jajka
-
panko lub bułka tarta
-
olej do smażenia lub masło klarowane
-
sól
Obłędne kotlety schabowe Szymona Czerwińskiego krok po kroku
Przygotuj marynatę do kotletów schabowych . Białą oraz czerwoną cebulę pokrój w pióra i przełóż do dużej miski . Do warzyw dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki, a także obrane i zmiażdżone nożem ząbki czosnku . Całość zalej mlekiem, dopraw solą i wymieszaj .
Oba rodzaje mięsa na kotlety schabowe rozbij cienko pod folią spożywczą za pomocą tłuczka . Następnie na karkówce ułóż schab środkowy i wbij mięso jedno w drugie . Przygotowane w ten sposób kotlety schabowe przełóż do marynaty na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc .
Po upływie wymaganego czasu przygotuj panierkę do kotletów schabowych . Na jeden talerzyk wysyp panko lub bułkę tartą . Na drugim rozkłóć 2 jajka razem z solą i pieprzem . Mięso wyjmij z marynaty, oczyść z przypraw i opanieruj kolejno w jajku i panko lub bułce .
Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz . Mięso smaż na złocisty kolor z obu stron . Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po zdjęciu z patelni . Danie schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami . Kotlety Schabowe Zagłoba mogą śmiało konkurować z patentem Czerwińskiego . Z klasycznym daniem zmierzył się popularny kucharz z serwisu YouTube .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę
-
Masz ziemniaki, ser i szynkę? Zrób z nich tani obiad, każdy się nim naje
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TikTok @czerwinski_szymon