Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak kucharka robi kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.01.2023 12:03

Tak kucharka robi kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać

Kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać
canva/amriphoto

Kotlety schabowe Zagłoba są kotletami, których koniecznie musisz spróbować. Schab w złocistej panierce zapieczony z jajkiem sadzonym, wędliną i plastrem żółtego sera jest soczysty i pełen smaku. Schabowe Zagłoba doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny.

Kotlety schabowe Zagłoba smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, żeby mięso nie było zbyt ciężkie. Jaki tłuszcz wybrać? Niektórzy polecają olej rzepakowy, inni masło klarowane lub smalec. Osobiście kotlety i jajka smażę wyłącznie na maśle klarowanym, ponieważ dodaje potrawie aromatu.

Schabowe na oleju i smalcu równie dobrze się usmażą. Będą nieco inaczej smakować. Wybierz swój ulubiony rodzaj tłuszczu. Aby kotlety schabowe były idealnie usmażone, soczyste i nie były surowe w środku, musisz dobrze rozbić mięso. Następnie każdy kawałek schabu panieruj w mące, jajkach i bułce tartej.

Nie omijaj mąki. Ten produkt nie dość, że zabezpiecza schab przez wysuszeniem podczas smażenia, to jeszcze sprawia, że panierka jest zwarta i nie odkleja się od mięsa na patelni. Kotlety schabowe Zagłoba posmakują całej rodzinie. Podaj je z lubionymi dodatkami, a znikną z talerzy błyskawicznie.

Jak robi się sycące kotlety Zagłoba?

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 4 plastry polędwicy sopockiej lub szynki

  • 4 plastry żółtego sera

  • 6 jajek (4 sadzone, 2 do panierki)

  • sól, pieprz

  • papryka słodka mielona

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • masło klarowane, smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe z jajkiem sadzonym, szynką i serem?

Każdy kawałek schabu rozbij tłuczkiem na cienki kotlet. Kotlety natrzyj solą, pieprzem, papryką mieloną. Dwa jajka wbij na głęboki talerz, wymieszaj widelcem. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajkach i bułce tartej i usmaż je.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego, wbij 4 jajka, oprósz je solą, pieprzem i smaż, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko ścięte. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kotlety. Na każdym połóż jajko sadzone, potem plaster wędliny i żółtego sera. Kotlety wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz, aż ser się rozpuści.

Przygotuj również kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler. Czy wiesz, że schabowe wyjdą obłędnie, kiedy namoczysz je w kultowym napoju? Tu poznasz przepis na schabowe w coli. Są idealne na obiad dla całej rodziny.

kotlety schabowe
canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: