Czy czosnek granulowany jest zdrowy? Większość pomija go z 1 powodu
Niektórych przypraw używamy w kuchni na potęgę, do innych podchodzimy z rezerwą. Czosnek granulowany należy do tych drugich przypadków. Jak bardzo słuszne jest to podejście? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze.
Czosnek – przyprawa doskonała
Osoby, które gotują przynajmniej dość dużo, nie wyobrażają sobie życia bez czosnku . Uwielbiają go wszystkie chyba kuchnie świata. Używamy go tyle, że kiedy trafiamy na przepis bez czosnku (może nie licząc cukierniczych), podchodzimy do niego z nieufnością.
Rzeczywiście, czosnek to przyprawa niemal doskonała. Charakterystyczny w smaku, mocno gryzący i bardzo aromatyczny, zmienia dania bez wyrazu w ich przeciwieństwo . Doskonale smakuje surowy, ugotowany lub upieczony, sam lub w dziesiątkach zestawień. Przeważnie sięgamy po świeży czosnek kupowany w główkach . Jest jednak jeszcze jeden jego wariant – czosnek suszony.
Czosnek suszony
Po co w ogóle on istnieje – zastanawiają się niektórzy. Świeżego czosnku mamy mnóstwo, jest on też o wiele pełniejszy w smaku. Jednak ma on swoje zastosowania.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Suszony czosnek jest doskonały w marynatach . Idealnie podchodzi także do sosów czy dressingów sałatkowych. Ostatecznie po ususzeniu, które wydobywa z przyprawy umami, a nieco tłumi ostrość, jest też bardziej „przyjazny dla użytkownika”, a także jego otoczenia, w tym osoby, która śpi z nim w łóżku.
Czy czosnek granulowany jest zdrowy
Powodem nieufności wobec granulowanego wariantu przyprawy jest fakt, że jest… przyprawą właśnie. Jako taka jest przetworzona i zapakowana. Czy obawy te są uzasadnione?
Rzut oka na opakowanie pokazuje, że czosnek nie bardzo kwalifikuje się do kategorii przetworzonych produktów spożywczych . Technicznie rzecz biorąc – tak, w końcu suszenie czy też liofilizowanie (odmiana suszenia przez zamrożenie) można nazwać przetwarzaniem żywności. Jednak skład – sto procent czosnku – pozostaje bez zmian. Nie ulegają im też właściwości zdrowotne produktu.
Jak stosować czosnek suszony
W procesie suszenia aromatyczny składnik czosnku – allina ( allium to łacińska nazwa przyprawy) zmienia się w allicynę . Ta druga jest o wiele mniej aromatyczna. Jednak pod względem właściwości zdrowotnych – traci bardzo niewiele.
Suszony czosnek można więc stosować zamiennie ze świeżym. Przyjmijmy przelicznik: ½ łyżeczki granulowanego jako odpowiednik ząbka świeżego czosnku . Można też w sklepach rozejrzeć się za czosnkiem… bezzapachowym. To suplement diety, który można łykać na wzmocnienie.
Wypróbuj też przepis na placki z serkiem wiejskim i przeczytaj o zwiększeniu nakładów na jedzenie w więzieniach .