Czosnek to roślina o wyjątkowej powszechności w świecie i niezwykle szerokim zastosowaniu – stanowi zarówno warzywo, jak i przyprawę i roślinę leczniczą. Jako roślina uprawna czosnek jest uprawiany jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Początkowo uprawiany był na terenie Azji Środkowej, skąd szybko dotarł do Europy i krajów Maghrebu.
Swoją popularność w kulturze i gastronomii czosnek zawdzięcza nie tylko swoim wartościom odżywczym, prozdrowotnym czy walorom smakowym, ale także bogatej historii w której pełnił rolę swego rodzaju amuletu ochronnego. W średniowiecznej Europie wierzono na przykład, że czosnek odstrasza wampiry i czarownice, chroniąc jednocześnie przed czarną magią, gryzoniami, czy przed złem i nieurodzajem w ogóle. Nie inaczej było w Afryce, gdzie lokalni rybacy do dziś smarują swoje łodzie czosnkiem wierząc, że uchroni ich to przed krokodylami.
Czosnek słynie ze swych bogatych wartości odżywczych (głównie węglowodany i białko), oraz zasobności w liczne składniki mineralne i witaminy. Najwyraźniejsza jest tutaj ogromna zawartość witaminy C – w mniejszych ilościach pojawiają się także witaminy z grupy B. Pośród składników mineralnych w czosnku znajdziemy przede wszystkim potas, wapń, fosfor i magnez.
Dużą rolę w prozdrowotnych właściwościach czosnku odgrywają olejki eteryczne, odpowiedzialne zresztą za jego intensywny smak i zapach. Podstawowym składnikiem tychże olejków jest allicyna, wykazująca silne działanie bakteriobójcze.
Czosnek można stosować profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności organizmu, lub jako substancję wspomagającą leczenie rozmaitych infekcji. Regularne spożywanie czosnku może nas także uchronić przed zawałem serca czy udarem, wspomaga odchudzanie i regulację ciśnienia, a także chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów. Warto urozmaicić swoją dietę przynajmniej jednym ząbkiem czosnku dziennie – na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Czosnek w kuchni stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa – przede wszystkim do ryb, mięs, marynat, sosów (np. popularny sos czosnkowy) czy sałatek. Czosnek można utrzeć samodzielnie lub kupić sproszkowany czosnek w sklepie. Wśród dań w których czosnek odgrywa główną rolę wymienić możemy na przykład zupę czosnkową.
Pokaż więcej
Mizeria na stole to znak, że wiosna w pełni. Ta smaczna surówka z ogórków zwykle jest podawana ze śmietaną. Jednak zrób ją nieco inaczej, a smak mizerii będzie jeszcze lepszy niż zwykle. Skorzystaj z tego przepisu i śmietanę zastąp aromatycznym sosem.
Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny.
Czosnek to doskonały, wyrazisty dodatek do mnóstwa dań. Jeśli chodzi o obróbkę, jest to jednak produkt dość specyficzny. Oto kilka porad, jak należy go traktować. Niektóre mogą być niemałym zaskoczeniem.
Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.
Czosnek niedźwiedzi to jedna z pierwszych nowalijek sezonu. Zaczyna się pojawiać już w marcu i na delektowanie się nim mamy czas do maja. Choć rośnie w Polsce dziko, zbieranie go ma swoje ograniczenia. Należy więc uważać, by nie łamać przepisów i nie szkodzić przyrodzie.
Czosnek niedźwiedzi to jedna z najzdrowszych roślin, które można wykorzystać w kuchni. Właśnie teraz na tę niezwykłą roślinę rozpoczął się sezon. Nie depcz go, tylko zbierz i ugotuj coś pysznego. Jego smak i aromat jest niezwykły.
Czosnek to jeden z ważniejszych składników, który musi znaleźć w słoiku z ogórkami kiszonymi. Czasami zdarza się, że czosnek zmienia kolor. Czy to powód do zmartwień? Wyjaśnię, ci to raz na zawsze i już nigdy nie będziesz mieć wątpliwości.
„Gotowanie jest szybkie”, mówi Jola, autorka kanału kulinarnego Przepisy Joli. W tym wypadku niewątpliwie ma rację. Upraszcza przepis na sos czosnkowy w taki sposób, że wychodzi on za każdym razem.
Ziemniaki można podać na 100 sposobów, wiadomo. Jednak ten jest bardzo prosty, szybki, smakowity i… przypomina mi dzieciństwo. Smak domowych krokietów z ziemniaków, smażonych i podawanych z sosem, to coś, co znamy z czasów PRL. Czy na pewno pamiętamy, jak je robić?
Czosnek jest nieoceniony w okresie przeziębień i infekcji. Jednak, czy można jeść kiełkujący czosnek? Czy może lepiej się go pozbyć? Podpowiadamy, co z tym fantem zrobić.
Sos czosnkowy jest niezbędnym towarzyszem wielu przekąsek i świetnie sprawdza się jako dip na imprezach. Choć pozornie jest banalny w przygotowaniu, czasem brakuje nam wyczucia proporcji lub w pośpiechu zapominamy o niektórych składnikach. Ten przepis przychodzi z pomocą.
Te proste porady pomogą każdemu, kto kiedykolwiek zetknął się z problemem gorzknienia czosnku. Aby uniknąć szybkiego psucia się tego produktu, należy właściwie go przechowywać.
Ten przepis na czosnek przyda się szczególnie zimą. Dzięki niemu zrobisz zdrowy i smaczny przysmak, który dobroczynnie wpłynie na zdrowie. Wystarczy obrać czosnek, wrzucić na olej, a niebawem będziesz się cieszyć tym znakomitym smakołykiem.
Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Śnieg i panujący mróz potrafią dać się we znaki Właśnie na taką pogodę ma przepis na zupę od mojej babci. Rozgrzewa po przyjściu do domu, a do tego smakuje wybornie.
Wyobrażasz sobie danie główne bez surówki? No właśnie, ja też nie. Dlatego chętnie podzielę się z tobą przepisem na surówkę, która pasuje do wszystkiego. Jeżeli dodasz ten jeden składnik, to będzie obłędna w smaku.
Aromatyczna, pieczona szynka często pojawiała się na książęcych stołach. Francuska książka kucharska z końca XIV wieku podaje na nią przepis. Spróbowałem. Wykonanie okazało się proste a danie godne książęcego stołu.
Sos czosnkowy jest idealnym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie podkręca smak wielu dań uwielbianych przez Polaków. Nie każdy jednak zna sekretny składnik, który warto do niego dodać, aby smakował, jak z rąk zawodowego kucharza. Przeczytajcie ten przepis, a przetrzecie oczy ze zdumienia.
Warto w kuchni polegać na sprawdzonych i naturalnych rozwiązaniach. Dlatego weźcie cebulę i wydrążcie ją w środku. Efekt was zaskoczy, a specyfik, który uzyskamy przyda się właśnie jesienią. Dzięki niemu wzmocnimy odporność i zadbamy o zdrowie.
Jesienią szczególnie dbam o zdrowie moje i moich bliskich. Robię miksturę z cebuli, czosnku i miodu. Ta mieszanka sprawia, że wzmacniamy naszą odporność i nie chorujemy. Polecam wszystkim ten znakomity patent na zdrowie i na uporczywy kaszel.
Syrop na odporność może być tani i skuteczny. Wykonana w domu mikstura pomoże wam zdrowo przejść przez sezon jesienno-zimowy. Zrobicie ją z 4 dobrze znanych i łatwo dostępnych składników. Jej wykonanie jest banalnie proste.
Ostatnio odkryłam niesamowitą sztuczkę. Chodzi o świetny sposób na obieranie czosnku. Potrzebujesz jedynie ostrego noża i kuchenki mikrofalowej. Żałuję, że poznałam ten trik dopiero teraz.
Praska do czosnku jest praktyczna i ułatwia dodawania aromatycznego warzywa do potraw. Kiedy więc dowiedziałam się, że nie do końca dobrze z niej korzystam, byłam w szoku. Okazuje się, że z jej pomocą można zaoszczędzić jeszcze więcej czasu.
Czosnek jest bardzo zdrowy i ma ważne miejsce w naszej kuchni. Nadaje smaku, aromatu i wyrazistości wielu potrawom. Jednak, jak przechowywać czosnek, żeby nie był gorzki? Jest na to sprawdzony sposób.
Czosnek ma wiele zastosowań w kuchni. Wraz z goździkami stanowi duet zdolny rozwiązać bardzo popularny letni problem. Wystarczy wbić aromatyczną przyprawę w ząbki warzywa i poczekać. Efekty są znakomite.
Syrop na odporność za chwilę potrzebny będzie każdemu. Prosty i pełen naturalnych składników domowy miks pokazała niedawno Ewa Wachowicz. Miss Polski bazuje na miodzie, który łączy z jeszcze jednym zdrowym produktem. Nie narzeka na brak zdrowia.
Kotlety mielone mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do masy dodamy świeży czosnek. Moja babcia od dawna tak robiła i efekty były rewelacyjne. Wyjawiła mi, że każda gospodyni, którą zna, nie pomija tego składnika.
Moja mama ostatnio mnie zaskoczyła. Zdradziła mi, jak obniżyć cholesterol domowym sposobem. Wystarczy połączyć 3 składniki, których zazwyczaj używamy przy przeziębieniu. Nie miałam pojęcia, że mogą mieć takie działanie.
Lato to najlepszy czas, aby zacząć przygotowywać smakowite przetwory. Gdy wszyscy inni nastawiają ogórki i inne popularne warzywa, moja babcia stosuje zupełnie inny patent. Od lat przygotowuje słoiki z najlepszymi na świecie kiszonymi pomidorami. Ostatnio podzieliła się ze mną tym przepisem.