Czosnek to roślina o wyjątkowej powszechności w świecie i niezwykle szerokim zastosowaniu – stanowi zarówno warzywo, jak i przyprawę i roślinę leczniczą. Jako roślina uprawna czosnek jest uprawiany jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Początkowo uprawiany był na terenie Azji Środkowej, skąd szybko dotarł do Europy i krajów Maghrebu.
Swoją popularność w kulturze i gastronomii czosnek zawdzięcza nie tylko swoim wartościom odżywczym, prozdrowotnym czy walorom smakowym, ale także bogatej historii w której pełnił rolę swego rodzaju amuletu ochronnego. W średniowiecznej Europie wierzono na przykład, że czosnek odstrasza wampiry i czarownice, chroniąc jednocześnie przed czarną magią, gryzoniami, czy przed złem i nieurodzajem w ogóle. Nie inaczej było w Afryce, gdzie lokalni rybacy do dziś smarują swoje łodzie czosnkiem wierząc, że uchroni ich to przed krokodylami.
Czosnek słynie ze swych bogatych wartości odżywczych (głównie węglowodany i białko), oraz zasobności w liczne składniki mineralne i witaminy. Najwyraźniejsza jest tutaj ogromna zawartość witaminy C – w mniejszych ilościach pojawiają się także witaminy z grupy B. Pośród składników mineralnych w czosnku znajdziemy przede wszystkim potas, wapń, fosfor i magnez.
Dużą rolę w prozdrowotnych właściwościach czosnku odgrywają olejki eteryczne, odpowiedzialne zresztą za jego intensywny smak i zapach. Podstawowym składnikiem tychże olejków jest allicyna, wykazująca silne działanie bakteriobójcze.
Czosnek można stosować profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności organizmu, lub jako substancję wspomagającą leczenie rozmaitych infekcji. Regularne spożywanie czosnku może nas także uchronić przed zawałem serca czy udarem, wspomaga odchudzanie i regulację ciśnienia, a także chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów. Warto urozmaicić swoją dietę przynajmniej jednym ząbkiem czosnku dziennie – na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Czosnek w kuchni stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa – przede wszystkim do ryb, mięs, marynat, sosów (np. popularny sos czosnkowy) czy sałatek. Czosnek można utrzeć samodzielnie lub kupić sproszkowany czosnek w sklepie. Wśród dań w których czosnek odgrywa główną rolę wymienić możemy na przykład zupę czosnkową.
Pokaż więcej
Nie samą kiełbasą żurek stoi. By przyrządzić idealny, musimy pamiętać o odpowiednim doprawieniu. Kilka składników wygotuje się i wypełni zupę smakiem, którego tak bardzo poszukujemy.
Przed posadzeniem czosnku warto zanurzyć go w prostym roztworze. Dzięki tej czynności oprze się grzybiczym infekcjom. A my na wiosnę będziemy mogli się cieszyć ząbkami z domowej uprawy.
Trudno się obyć w kuchni bez czosnku. Nadaje on smaku i aromatu rozmaitym potrawom. Jednak obieranie ząbków bywa kłopotliwe. Jak obierać czosnek? Jest na to sprawdzony trik. Warto wypróbować go w swojej kuchni.
Maliny z własnego ogródka, uprawiane własnoręcznie, zawsze będą smakować lepiej niż kupne. Do tego dochodzi również wiedza o tym, czym były nawożone i podlewane. Tylko tak mogę mieć pewność, że owoce są w 100% organiczne.Aby krzewy malin rosły zdrowo i obficie, trzeba się nad nimi nieco pochylić. Praca nad nimi jednak popłaca, bo dzięki niej wydają soczyste i słodkie owoce. Na początku jesieni zawsze rozsypuje pod nimi materiał do ściółki, co ma gigantycznie pozytywny wpływ.
Róże często zdobią nasze ogrody, a ziemniaki talerze. Z pozoru mogłoby się wydawać, że obie te rośliny nie mają ze sobą nic wspólnego. Nic bardziej mylnego. Kartofle świetnie sprawdzają się jako pomoc przy rozmnażaniu róż.Różane krzewy nie tylko ślicznie wyglądają, ale również cudownie pachną. Aby ozdobić ogród dużą ilością tej rośliny, wcale nie trzeba wydawać milionów. Sprawdziłem, czy trik z ziemniakiem faktycznie działa i rezultaty przekroczyły moje oczekiwania.
Kiedy wypróbujesz ten przepis, klasyczna zupa ogórkowa szybko odejdzie w niepamięć. Na głowę bije nawet ulubioną pomidorówkę. Moja rodzina nie mogła się nadziwić i pokochała ten niecodzienny przepis. Poniżej zdradzę swój sprawdzony przepis.
Siostra Anastazja bosko gotuje. Teraz przeszła samą siebie w przygotowaniu znakomitych przetworów na zimę. Zamyka popularne warzywo w słoikach. Chętnie korzystam z tej receptury i każdemu ją polecam. Czosnek marynowany na zimę będzie jak znalazł.
Do słoików nie tylko ogórki kiszone. Poznaj przepis, z którym przygotujesz zaskakująca przekąskę z ogórków i kilku innych warzyw. Smak, jak i cała kompozycja zadziwi każdego, ale warto zaryzykować.
Do kanapek, do deski serów, koreczków, do dań z grilla. Marynowany czosnek jest jednym z tych przetworów, które robię każdego roku. Przetwory robiłam już z wielu przepisów, jednak czosnek przyrządzony według sposobu siostry Anastazji zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Marynowane ząbki to mistrzostwo świata.
Walka ze szkodnikami w domu jest często nierówna, a gdy te zalęgną się w domu, trudno się ich pozbyć. Nie inaczej jest ze szczurami. Istnieją jednak metody, w dodatku naturalne, które ułatwiają to zadanie.Szczury uwielbiają nasze domy i mieszkania z uwagi na stabilną temperaturę, łatwy dostęp do pokarmu i względne bezpieczeństwo. Poniżej zdradzę wam kilka patentów na usunięcie tych gryzoni z domostwa.
Mamy pełnię lata, ale warto już pomyśleć o tym, jak przyrządzić marchewkę na zimę. Dzięki aromatycznym dodatkom będzie wybornie smakować. Taki kiszony rarytas docenisz w długie, zimowe wieczory.
Marzysz o wyjątkowej i smacznej przekąsce w ciągu dnia? Czosnek będzie idealnym rozwiązaniem. Oczywiście nie chodzi o samo warzywo, ale przygotujesz z niego przekąskę, która spodoba się wszystkim. Przygotowanie jest banalne i warto zaryzykować, bo danie jest tego warte.
Oto jeden z genialnych patentów Tomasza Strzelczyka. Nadział kurczaka – ale nie zwyczajnie, nadzieniem. Nadział go na słoik z przyprawami.
To niezwykle ciekawe w smaku pieczywo czosnkowe smażymy na patelni. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą przekąskę. Sprawdzi się ona świetnie jako część imprezowego stołu na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich.
Znudziła ci się fasolka szparagowa w bułce tartej? Poznaj nowy sposób na jej przygotowanie. Dzięki zaskakującym składnikom warzywo nabierze zupełnie nowego smaku. Po spróbowaniu na jednej porcji się nie skończy.
Jeśli miewasz problemy z kolanami, to mamy świetne rozwiązanie. Wystarczy ząbek czosnku i popularna przyprawa. Być może masz ją w swojej kuchni. Wkrótce pomoże ci wrócić do zdrowia.
Czosnek często wykorzystujemy w kuchni. Cenimy jego smak i wartości odżywcze. Niewiele osób jednak wie, że warto połączyć go z pewnym popularnym warzywem. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się problemów z cholesterolem.
Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem dla ogrodników i działkowców. Wypijają soki z roślin, uszkadzają młode pędy i liście. Teraz rozprawisz się z nimi raz na zawsze. Składniki, które zwalczą mszyce, masz w swojej kuchni.
Czosnek wzbogaca smak wielu potraw i trudno wyobrazić sobie gotowanie bez niego. Dlatego łączę czosnek z oliwą i powstaje produkt, który jest nieodzowny w mojej kuchni. Polecam każdemu ten prosty i wartościowy przepis.
Spośród wszystkich produktów, które nie są świeżymi warzywami i owocami, chyba tylko sos czosnkowy jest kwintesencją lata. Ten prosty dodatek można przygotować na dziesiątki sposobów. Oto jeden z najlepszych.
Po raz kolejny zepsuł ci się czosnek? Poznaj sprawdzoną metodę, dzięki której warzywo już nigdy nie zgnije. Sposób jest banalnie prosty i wystarczy, że masz jeden tani składnik. Efekt gwarantowany.
Masło i czosnek każdy z nas ma w swojej kuchni. Te produkty nadają smaku i aromatu wielu potrawom. Dlatego weź masło i wbij w nie ząbki czosnku. Efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Ten pyszny patent jest wart wypróbowania.
Czosnek jest smaczny i zdrowy. Jednak, gdy kiełkuje, myślimy, że traci na wartości i z niego nie korzystamy w kuchni. To błąd, bo warto sięgnąć po kiełkujący czosnek. Jest cenny i znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach.
Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.
Oto zupełnie inny od znanych nam – i prawdę mówiąc, rewelacyjny – przepis na warzywną sałatkę. Podane z tym niezwykle prostym sosem warzywa smakują wyśmienicie, a cały posiłek nabiera dzięki nim niezwykłego charakteru. W sezonie wiosennym warto przyrządzać taką przekąskę do obiadu zamiast zwykłych surówek.
Mizeria na stole to znak, że wiosna w pełni. Ta smaczna surówka z ogórków zwykle jest podawana ze śmietaną. Jednak zrób ją nieco inaczej, a smak mizerii będzie jeszcze lepszy niż zwykle. Skorzystaj z tego przepisu i śmietanę zastąp aromatycznym sosem.
Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny.
Czosnek to doskonały, wyrazisty dodatek do mnóstwa dań. Jeśli chodzi o obróbkę, jest to jednak produkt dość specyficzny. Oto kilka porad, jak należy go traktować. Niektóre mogą być niemałym zaskoczeniem.