Czosnek to roślina o wyjątkowej powszechności w świecie i niezwykle szerokim zastosowaniu – stanowi zarówno warzywo, jak i przyprawę i roślinę leczniczą. Jako roślina uprawna czosnek jest uprawiany jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Początkowo uprawiany był na terenie Azji Środkowej, skąd szybko dotarł do Europy i krajów Maghrebu.
Swoją popularność w kulturze i gastronomii czosnek zawdzięcza nie tylko swoim wartościom odżywczym, prozdrowotnym czy walorom smakowym, ale także bogatej historii w której pełnił rolę swego rodzaju amuletu ochronnego. W średniowiecznej Europie wierzono na przykład, że czosnek odstrasza wampiry i czarownice, chroniąc jednocześnie przed czarną magią, gryzoniami, czy przed złem i nieurodzajem w ogóle. Nie inaczej było w Afryce, gdzie lokalni rybacy do dziś smarują swoje łodzie czosnkiem wierząc, że uchroni ich to przed krokodylami.
Czosnek słynie ze swych bogatych wartości odżywczych (głównie węglowodany i białko), oraz zasobności w liczne składniki mineralne i witaminy. Najwyraźniejsza jest tutaj ogromna zawartość witaminy C – w mniejszych ilościach pojawiają się także witaminy z grupy B. Pośród składników mineralnych w czosnku znajdziemy przede wszystkim potas, wapń, fosfor i magnez.
Dużą rolę w prozdrowotnych właściwościach czosnku odgrywają olejki eteryczne, odpowiedzialne zresztą za jego intensywny smak i zapach. Podstawowym składnikiem tychże olejków jest allicyna, wykazująca silne działanie bakteriobójcze.
Czosnek można stosować profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności organizmu, lub jako substancję wspomagającą leczenie rozmaitych infekcji. Regularne spożywanie czosnku może nas także uchronić przed zawałem serca czy udarem, wspomaga odchudzanie i regulację ciśnienia, a także chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów. Warto urozmaicić swoją dietę przynajmniej jednym ząbkiem czosnku dziennie – na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Czosnek w kuchni stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa – przede wszystkim do ryb, mięs, marynat, sosów (np. popularny sos czosnkowy) czy sałatek. Czosnek można utrzeć samodzielnie lub kupić sproszkowany czosnek w sklepie. Wśród dań w których czosnek odgrywa główną rolę wymienić możemy na przykład zupę czosnkową.
Pokaż więcej
Znudziła ci się fasolka szparagowa w bułce tartej? Poznaj nowy sposób na jej przygotowanie. Dzięki zaskakującym składnikom warzywo nabierze zupełnie nowego smaku. Po spróbowaniu na jednej porcji się nie skończy.
Jeśli miewasz problemy z kolanami, to mamy świetne rozwiązanie. Wystarczy ząbek czosnku i popularna przyprawa. Być może masz ją w swojej kuchni. Wkrótce pomoże ci wrócić do zdrowia.
Czosnek często wykorzystujemy w kuchni. Cenimy jego smak i wartości odżywcze. Niewiele osób jednak wie, że warto połączyć go z pewnym popularnym warzywem. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się problemów z cholesterolem.
Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem dla ogrodników i działkowców. Wypijają soki z roślin, uszkadzają młode pędy i liście. Teraz rozprawisz się z nimi raz na zawsze. Składniki, które zwalczą mszyce, masz w swojej kuchni.
Czosnek wzbogaca smak wielu potraw i trudno wyobrazić sobie gotowanie bez niego. Dlatego łączę czosnek z oliwą i powstaje produkt, który jest nieodzowny w mojej kuchni. Polecam każdemu ten prosty i wartościowy przepis.
Spośród wszystkich produktów, które nie są świeżymi warzywami i owocami, chyba tylko sos czosnkowy jest kwintesencją lata. Ten prosty dodatek można przygotować na dziesiątki sposobów. Oto jeden z najlepszych.
Po raz kolejny zepsuł ci się czosnek? Poznaj sprawdzoną metodę, dzięki której warzywo już nigdy nie zgnije. Sposób jest banalnie prosty i wystarczy, że masz jeden tani składnik. Efekt gwarantowany.
Masło i czosnek każdy z nas ma w swojej kuchni. Te produkty nadają smaku i aromatu wielu potrawom. Dlatego weź masło i wbij w nie ząbki czosnku. Efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Ten pyszny patent jest wart wypróbowania.
Czosnek jest smaczny i zdrowy. Jednak, gdy kiełkuje, myślimy, że traci na wartości i z niego nie korzystamy w kuchni. To błąd, bo warto sięgnąć po kiełkujący czosnek. Jest cenny i znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach.
Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.
Oto zupełnie inny od znanych nam – i prawdę mówiąc, rewelacyjny – przepis na warzywną sałatkę. Podane z tym niezwykle prostym sosem warzywa smakują wyśmienicie, a cały posiłek nabiera dzięki nim niezwykłego charakteru. W sezonie wiosennym warto przyrządzać taką przekąskę do obiadu zamiast zwykłych surówek.
Mizeria na stole to znak, że wiosna w pełni. Ta smaczna surówka z ogórków zwykle jest podawana ze śmietaną. Jednak zrób ją nieco inaczej, a smak mizerii będzie jeszcze lepszy niż zwykle. Skorzystaj z tego przepisu i śmietanę zastąp aromatycznym sosem.
Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny.
Czosnek to doskonały, wyrazisty dodatek do mnóstwa dań. Jeśli chodzi o obróbkę, jest to jednak produkt dość specyficzny. Oto kilka porad, jak należy go traktować. Niektóre mogą być niemałym zaskoczeniem.
Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.
Czosnek niedźwiedzi to jedna z pierwszych nowalijek sezonu. Zaczyna się pojawiać już w marcu i na delektowanie się nim mamy czas do maja. Choć rośnie w Polsce dziko, zbieranie go ma swoje ograniczenia. Należy więc uważać, by nie łamać przepisów i nie szkodzić przyrodzie.
Czosnek niedźwiedzi to jedna z najzdrowszych roślin, które można wykorzystać w kuchni. Właśnie teraz na tę niezwykłą roślinę rozpoczął się sezon. Nie depcz go, tylko zbierz i ugotuj coś pysznego. Jego smak i aromat jest niezwykły.
Czosnek to jeden z ważniejszych składników, który musi znaleźć w słoiku z ogórkami kiszonymi. Czasami zdarza się, że czosnek zmienia kolor. Czy to powód do zmartwień? Wyjaśnię, ci to raz na zawsze i już nigdy nie będziesz mieć wątpliwości.
„Gotowanie jest szybkie”, mówi Jola, autorka kanału kulinarnego Przepisy Joli. W tym wypadku niewątpliwie ma rację. Upraszcza przepis na sos czosnkowy w taki sposób, że wychodzi on za każdym razem.
Ziemniaki można podać na 100 sposobów, wiadomo. Jednak ten jest bardzo prosty, szybki, smakowity i… przypomina mi dzieciństwo. Smak domowych krokietów z ziemniaków, smażonych i podawanych z sosem, to coś, co znamy z czasów PRL. Czy na pewno pamiętamy, jak je robić?
Czosnek jest nieoceniony w okresie przeziębień i infekcji. Jednak, czy można jeść kiełkujący czosnek? Czy może lepiej się go pozbyć? Podpowiadamy, co z tym fantem zrobić.
Sos czosnkowy jest niezbędnym towarzyszem wielu przekąsek i świetnie sprawdza się jako dip na imprezach. Choć pozornie jest banalny w przygotowaniu, czasem brakuje nam wyczucia proporcji lub w pośpiechu zapominamy o niektórych składnikach. Ten przepis przychodzi z pomocą.
Te proste porady pomogą każdemu, kto kiedykolwiek zetknął się z problemem gorzknienia czosnku. Aby uniknąć szybkiego psucia się tego produktu, należy właściwie go przechowywać.
Ten przepis na czosnek przyda się szczególnie zimą. Dzięki niemu zrobisz zdrowy i smaczny przysmak, który dobroczynnie wpłynie na zdrowie. Wystarczy obrać czosnek, wrzucić na olej, a niebawem będziesz się cieszyć tym znakomitym smakołykiem.
Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Śnieg i panujący mróz potrafią dać się we znaki Właśnie na taką pogodę ma przepis na zupę od mojej babci. Rozgrzewa po przyjściu do domu, a do tego smakuje wybornie.
Wyobrażasz sobie danie główne bez surówki? No właśnie, ja też nie. Dlatego chętnie podzielę się z tobą przepisem na surówkę, która pasuje do wszystkiego. Jeżeli dodasz ten jeden składnik, to będzie obłędna w smaku.
Aromatyczna, pieczona szynka często pojawiała się na książęcych stołach. Francuska książka kucharska z końca XIV wieku podaje na nią przepis. Spróbowałem. Wykonanie okazało się proste a danie godne książęcego stołu.
Sos czosnkowy jest idealnym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie podkręca smak wielu dań uwielbianych przez Polaków. Nie każdy jednak zna sekretny składnik, który warto do niego dodać, aby smakował, jak z rąk zawodowego kucharza. Przeczytajcie ten przepis, a przetrzecie oczy ze zdumienia.