Czosnek to roślina o wyjątkowej powszechności w świecie i niezwykle szerokim zastosowaniu – stanowi zarówno warzywo, jak i przyprawę i roślinę leczniczą. Jako roślina uprawna czosnek jest uprawiany jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Początkowo uprawiany był na terenie Azji Środkowej, skąd szybko dotarł do Europy i krajów Maghrebu.
Swoją popularność w kulturze i gastronomii czosnek zawdzięcza nie tylko swoim wartościom odżywczym, prozdrowotnym czy walorom smakowym, ale także bogatej historii w której pełnił rolę swego rodzaju amuletu ochronnego. W średniowiecznej Europie wierzono na przykład, że czosnek odstrasza wampiry i czarownice, chroniąc jednocześnie przed czarną magią, gryzoniami, czy przed złem i nieurodzajem w ogóle. Nie inaczej było w Afryce, gdzie lokalni rybacy do dziś smarują swoje łodzie czosnkiem wierząc, że uchroni ich to przed krokodylami.
Czosnek słynie ze swych bogatych wartości odżywczych (głównie węglowodany i białko), oraz zasobności w liczne składniki mineralne i witaminy. Najwyraźniejsza jest tutaj ogromna zawartość witaminy C – w mniejszych ilościach pojawiają się także witaminy z grupy B. Pośród składników mineralnych w czosnku znajdziemy przede wszystkim potas, wapń, fosfor i magnez.
Dużą rolę w prozdrowotnych właściwościach czosnku odgrywają olejki eteryczne, odpowiedzialne zresztą za jego intensywny smak i zapach. Podstawowym składnikiem tychże olejków jest allicyna, wykazująca silne działanie bakteriobójcze.
Czosnek można stosować profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności organizmu, lub jako substancję wspomagającą leczenie rozmaitych infekcji. Regularne spożywanie czosnku może nas także uchronić przed zawałem serca czy udarem, wspomaga odchudzanie i regulację ciśnienia, a także chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów. Warto urozmaicić swoją dietę przynajmniej jednym ząbkiem czosnku dziennie – na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Czosnek w kuchni stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa – przede wszystkim do ryb, mięs, marynat, sosów (np. popularny sos czosnkowy) czy sałatek. Czosnek można utrzeć samodzielnie lub kupić sproszkowany czosnek w sklepie. Wśród dań w których czosnek odgrywa główną rolę wymienić możemy na przykład zupę czosnkową.
Pokaż więcej
Wyjście na spacer do lasu może skończyć się nieprzyjemną niespodzianką. Za zerwanie będącej pod częściową ochroną rośliny możesz zapłacić mandat. Wolno ją zbierać jedynie w wyznaczonych miejscach.
Niektórych przypraw używamy w kuchni na potęgę, do innych podchodzimy z rezerwą. Czosnek granulowany należy do tych drugich przypadków. Jak bardzo słuszne jest to podejście? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze.
Czy twoje rośliny zaatakowała ćma bukszpanowa? To żaden problem, jeżeli sięgniesz po sposób na domowy oprysk. Dowiedz się, jak go zrobić i skutecznie pozbędziesz się szkodników. Nie uwierzysz, jakie produkty skutecznie je odstraszą.
By móc w maju i czerwcu cieszyć się udanymi plonami domowych truskawek, już w marcu trzeba myśleć o dbaniu o ich krzaczki. Oto najważniejsze zasady, w tym te dotyczące dobreg sąsiedztwa naszych ulubionych owoców.
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że pora zabrać się za prace w naszych ogródkach. Po odpowiednim przygotowaniu gleby, możemy zacząć sadzić warzywa, którym wiosenne przymrozki z pewnością nie zaszkodzą. Do takich warzyw zaliczamy czosnek i cebulę. Przed sadzeniem koniecznie odpowiednio je przygotuj. Zabieg ten jest gwarancją obfitych zbiorów.
Czosnek, czosnkowi nierówny. W sprzedaży dostępny jest ten najbardziej szkodliwy i zawierający masę chemii. Dowiedz się, jakiego czosnku nie kupować, a unikniesz przykrych i niesmacznych konsekwencji.
Skrupulatnie wymoczone i zanurzone w nietypowym, ale wyjątkowo smacznym sosie. Te śledziki, na które przepis chcemy Wam zaproponować to prawdziwy rarytas. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a ich smak z pewnością zachwyci każdego. Takie danie z pewnością jest doskonałym kandydatem na przekąskę.
Ziemiórki, mimo swojej małej i niepozornej postaci, rozmnażają się w błyskawicznym tempie, stając się poważnym zagrożeniem dla naszych roślin. Są to latające muszki, które tylko czają się, by złożyć jaja w glebie doniczkowej, co może prowadzić do obumierania naszych roślin. Mimo że istnieje wiele sposobów na pozbycie się tych robali, warto zastosować kilka metod jednocześnie, aby osiągnąć najlepsze wyniki. Jeden sposób jest szczególnie warty uwagi.
Za kilka tygodni w polskich lasach pojawi się roślina, którą można wykorzystać w kuchni. Wzbogaci smak wielu potraw, a także pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie. Czytaj dalej, a my wskażemy ci, co to za roślina, jak ją rozpoznawać, a także co można z niej zrobić.
Czosnek i goździki to przyprawy, które mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Łącząc oba składniki, rozwiążesz problemy, z którymi bardzo często mierzą się gospodarstwa domowe. Poznaj zastosowanie tricku, a już nigdy nie sięgniesz po gotowe środki chemiczne.
Ta warzywna sałatka jest inna od tych, które znamy na co dzień. Inny ma kolor, inny też smak. Dominuje w niej specyficzna warzywna słodycz.
Czy kiełkujący czosnek to powód do niepokoju? Takie pytanie zadajemy sobie za każdym razem, kiedy po wyciągnięciu warzywa z lodówki zauważymy, wyrastające z niego zielone pędy. Jedni, taki czosnek natychmiast wyrzucają, a inny spożywają go bez obaw. Kto z nich postępuje słusznie? Odpowiedź w sprawie czosnku mają eksperci.
Żur grzybowy to nieco zapomniana postna zupa. Warto jednak odkurzyć na nią przepis. Nie tylko dlatego, że wielu z nas wciąż praktykuje post. Także dlatego, że to powrót do korzeni naszej kuchni.
Ludzie coraz częściej dzielą się w Internecie różnymi patentami ułatwiającymi życie, czyli tak zwanymi „lifehackami”. W sieci możemy znaleźć wiele odpowiedzi na pytania, które nas nurtują, lub rozwiązania problemów, które nam doskwierają. Naprawdę nie zdajemy sobie sprawy, jak ogromną ilość zastosowań mają niektóre przedmioty.
Kluczem do tego, aby czosnek zachował swój smak i właściwości zdrowotne w zimie jest wiedza, jak prawidłowo go przechowywać. Choć może się wydawać, że to prosta czynność, czosnek dość szybko może nabrać odrażającego, stęchłego zapachu oraz gorzkiego smaku. Ponadto wiele osób pozbawia to warzywo cennych walorów z powodu jednego błędu.
Znacie surówkę z marchewki? Założę się, że w tej odsłonie zobaczycie ją po raz pierwszy. Zamiast słodkich dodatków dodaję do marchewki charakterne składniki. Wychodzi lepsza niż z restauracji.
Po świątecznym obżarstwie tradycyjnymi potrawami przychodzi sylwestrowy czas nietypowych przekąsek. Taki chleb czosnkowy należy do gwiazd naszych domówek. Można jeść go palcami, świetnie pasuje do innych przekąsek, a ponieważ jeść go będą wszyscy – można nawet się po nim całować!
Oto prosty przepis na smażone pieczywo czosnkowe. Będzie świetną imprezową przekąską. Doskonale komponuje się z dipami jogurtowymi, a zaserwowane z talerzami i miseczkami rozmaitych przekąsek składa się na świetne imprezowe menu.
Co można zrobić z czosnku i kawałka balonu? Odpowiedź zadziwi nawet najbardziej doświadczonych kucharzy. Gwarantuję jednak, że ten patent przyda się każdemu. Nie wierzysz? Czytaj dalej.
Ta porada wygląda jak zwykła kuchenna sztuczka, jakich wiele. Jednak, jak się okazuje, wielu kucharzy polega na właśnie takiej metodzie obierania czosnku. Pozwala ona na przerób hurtowych ilości.
Nie samą kiełbasą żurek stoi. By przyrządzić idealny, musimy pamiętać o odpowiednim doprawieniu. Kilka składników wygotuje się i wypełni zupę smakiem, którego tak bardzo poszukujemy.
Przed posadzeniem czosnku warto zanurzyć go w prostym roztworze. Dzięki tej czynności oprze się grzybiczym infekcjom. A my na wiosnę będziemy mogli się cieszyć ząbkami z domowej uprawy.
Trudno się obyć w kuchni bez czosnku. Nadaje on smaku i aromatu rozmaitym potrawom. Jednak obieranie ząbków bywa kłopotliwe. Jak obierać czosnek? Jest na to sprawdzony trik. Warto wypróbować go w swojej kuchni.
Maliny z własnego ogródka, uprawiane własnoręcznie, zawsze będą smakować lepiej niż kupne. Do tego dochodzi również wiedza o tym, czym były nawożone i podlewane. Tylko tak mogę mieć pewność, że owoce są w 100% organiczne.Aby krzewy malin rosły zdrowo i obficie, trzeba się nad nimi nieco pochylić. Praca nad nimi jednak popłaca, bo dzięki niej wydają soczyste i słodkie owoce. Na początku jesieni zawsze rozsypuje pod nimi materiał do ściółki, co ma gigantycznie pozytywny wpływ.
Róże często zdobią nasze ogrody, a ziemniaki talerze. Z pozoru mogłoby się wydawać, że obie te rośliny nie mają ze sobą nic wspólnego. Nic bardziej mylnego. Kartofle świetnie sprawdzają się jako pomoc przy rozmnażaniu róż.Różane krzewy nie tylko ślicznie wyglądają, ale również cudownie pachną. Aby ozdobić ogród dużą ilością tej rośliny, wcale nie trzeba wydawać milionów. Sprawdziłem, czy trik z ziemniakiem faktycznie działa i rezultaty przekroczyły moje oczekiwania.
Kiedy wypróbujesz ten przepis, klasyczna zupa ogórkowa szybko odejdzie w niepamięć. Na głowę bije nawet ulubioną pomidorówkę. Moja rodzina nie mogła się nadziwić i pokochała ten niecodzienny przepis. Poniżej zdradzę swój sprawdzony przepis.
Siostra Anastazja bosko gotuje. Teraz przeszła samą siebie w przygotowaniu znakomitych przetworów na zimę. Zamyka popularne warzywo w słoikach. Chętnie korzystam z tej receptury i każdemu ją polecam. Czosnek marynowany na zimę będzie jak znalazł.
Do słoików nie tylko ogórki kiszone. Poznaj przepis, z którym przygotujesz zaskakująca przekąskę z ogórków i kilku innych warzyw. Smak, jak i cała kompozycja zadziwi każdego, ale warto zaryzykować.