Czosnek to roślina o wyjątkowej powszechności w świecie i niezwykle szerokim zastosowaniu – stanowi zarówno warzywo, jak i przyprawę i roślinę leczniczą. Jako roślina uprawna czosnek jest uprawiany jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Początkowo uprawiany był na terenie Azji Środkowej, skąd szybko dotarł do Europy i krajów Maghrebu.
Swoją popularność w kulturze i gastronomii czosnek zawdzięcza nie tylko swoim wartościom odżywczym, prozdrowotnym czy walorom smakowym, ale także bogatej historii w której pełnił rolę swego rodzaju amuletu ochronnego. W średniowiecznej Europie wierzono na przykład, że czosnek odstrasza wampiry i czarownice, chroniąc jednocześnie przed czarną magią, gryzoniami, czy przed złem i nieurodzajem w ogóle. Nie inaczej było w Afryce, gdzie lokalni rybacy do dziś smarują swoje łodzie czosnkiem wierząc, że uchroni ich to przed krokodylami.
Czosnek słynie ze swych bogatych wartości odżywczych (głównie węglowodany i białko), oraz zasobności w liczne składniki mineralne i witaminy. Najwyraźniejsza jest tutaj ogromna zawartość witaminy C – w mniejszych ilościach pojawiają się także witaminy z grupy B. Pośród składników mineralnych w czosnku znajdziemy przede wszystkim potas, wapń, fosfor i magnez.
Dużą rolę w prozdrowotnych właściwościach czosnku odgrywają olejki eteryczne, odpowiedzialne zresztą za jego intensywny smak i zapach. Podstawowym składnikiem tychże olejków jest allicyna, wykazująca silne działanie bakteriobójcze.
Czosnek można stosować profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności organizmu, lub jako substancję wspomagającą leczenie rozmaitych infekcji. Regularne spożywanie czosnku może nas także uchronić przed zawałem serca czy udarem, wspomaga odchudzanie i regulację ciśnienia, a także chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów. Warto urozmaicić swoją dietę przynajmniej jednym ząbkiem czosnku dziennie – na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Czosnek w kuchni stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa – przede wszystkim do ryb, mięs, marynat, sosów (np. popularny sos czosnkowy) czy sałatek. Czosnek można utrzeć samodzielnie lub kupić sproszkowany czosnek w sklepie. Wśród dań w których czosnek odgrywa główną rolę wymienić możemy na przykład zupę czosnkową.
Pokaż więcej
Czosnek niedźwiedzi to jedna z najzdrowszych roślin, które można wykorzystać w kuchni. Właśnie teraz na tę niezwykłą roślinę rozpoczął się sezon. Nie depcz go, tylko zbierz i ugotuj coś pysznego. Jego smak i aromat jest niezwykły.
Czosnek to jeden z ważniejszych składników, który musi znaleźć w słoiku z ogórkami kiszonymi. Czasami zdarza się, że czosnek zmienia kolor. Czy to powód do zmartwień? Wyjaśnię, ci to raz na zawsze i już nigdy nie będziesz mieć wątpliwości.
„Gotowanie jest szybkie”, mówi Jola, autorka kanału kulinarnego Przepisy Joli. W tym wypadku niewątpliwie ma rację. Upraszcza przepis na sos czosnkowy w taki sposób, że wychodzi on za każdym razem.
Ziemniaki można podać na 100 sposobów, wiadomo. Jednak ten jest bardzo prosty, szybki, smakowity i… przypomina mi dzieciństwo. Smak domowych krokietów z ziemniaków, smażonych i podawanych z sosem, to coś, co znamy z czasów PRL. Czy na pewno pamiętamy, jak je robić?
Czosnek jest nieoceniony w okresie przeziębień i infekcji. Jednak, czy można jeść kiełkujący czosnek? Czy może lepiej się go pozbyć? Podpowiadamy, co z tym fantem zrobić.
Sos czosnkowy jest niezbędnym towarzyszem wielu przekąsek i świetnie sprawdza się jako dip na imprezach. Choć pozornie jest banalny w przygotowaniu, czasem brakuje nam wyczucia proporcji lub w pośpiechu zapominamy o niektórych składnikach. Ten przepis przychodzi z pomocą.
Te proste porady pomogą każdemu, kto kiedykolwiek zetknął się z problemem gorzknienia czosnku. Aby uniknąć szybkiego psucia się tego produktu, należy właściwie go przechowywać.
Ten przepis na czosnek przyda się szczególnie zimą. Dzięki niemu zrobisz zdrowy i smaczny przysmak, który dobroczynnie wpłynie na zdrowie. Wystarczy obrać czosnek, wrzucić na olej, a niebawem będziesz się cieszyć tym znakomitym smakołykiem.
Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Śnieg i panujący mróz potrafią dać się we znaki Właśnie na taką pogodę ma przepis na zupę od mojej babci. Rozgrzewa po przyjściu do domu, a do tego smakuje wybornie.
Wyobrażasz sobie danie główne bez surówki? No właśnie, ja też nie. Dlatego chętnie podzielę się z tobą przepisem na surówkę, która pasuje do wszystkiego. Jeżeli dodasz ten jeden składnik, to będzie obłędna w smaku.
Aromatyczna, pieczona szynka często pojawiała się na książęcych stołach. Francuska książka kucharska z końca XIV wieku podaje na nią przepis. Spróbowałem. Wykonanie okazało się proste a danie godne książęcego stołu.
Sos czosnkowy jest idealnym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie podkręca smak wielu dań uwielbianych przez Polaków. Nie każdy jednak zna sekretny składnik, który warto do niego dodać, aby smakował, jak z rąk zawodowego kucharza. Przeczytajcie ten przepis, a przetrzecie oczy ze zdumienia.
Warto w kuchni polegać na sprawdzonych i naturalnych rozwiązaniach. Dlatego weźcie cebulę i wydrążcie ją w środku. Efekt was zaskoczy, a specyfik, który uzyskamy przyda się właśnie jesienią. Dzięki niemu wzmocnimy odporność i zadbamy o zdrowie.
Jesienią szczególnie dbam o zdrowie moje i moich bliskich. Robię miksturę z cebuli, czosnku i miodu. Ta mieszanka sprawia, że wzmacniamy naszą odporność i nie chorujemy. Polecam wszystkim ten znakomity patent na zdrowie i na uporczywy kaszel.
Syrop na odporność może być tani i skuteczny. Wykonana w domu mikstura pomoże wam zdrowo przejść przez sezon jesienno-zimowy. Zrobicie ją z 4 dobrze znanych i łatwo dostępnych składników. Jej wykonanie jest banalnie proste.
Ostatnio odkryłam niesamowitą sztuczkę. Chodzi o świetny sposób na obieranie czosnku. Potrzebujesz jedynie ostrego noża i kuchenki mikrofalowej. Żałuję, że poznałam ten trik dopiero teraz.
Praska do czosnku jest praktyczna i ułatwia dodawania aromatycznego warzywa do potraw. Kiedy więc dowiedziałam się, że nie do końca dobrze z niej korzystam, byłam w szoku. Okazuje się, że z jej pomocą można zaoszczędzić jeszcze więcej czasu.
Czosnek jest bardzo zdrowy i ma ważne miejsce w naszej kuchni. Nadaje smaku, aromatu i wyrazistości wielu potrawom. Jednak, jak przechowywać czosnek, żeby nie był gorzki? Jest na to sprawdzony sposób.
Czosnek ma wiele zastosowań w kuchni. Wraz z goździkami stanowi duet zdolny rozwiązać bardzo popularny letni problem. Wystarczy wbić aromatyczną przyprawę w ząbki warzywa i poczekać. Efekty są znakomite.
Syrop na odporność za chwilę potrzebny będzie każdemu. Prosty i pełen naturalnych składników domowy miks pokazała niedawno Ewa Wachowicz. Miss Polski bazuje na miodzie, który łączy z jeszcze jednym zdrowym produktem. Nie narzeka na brak zdrowia.
Kotlety mielone mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do masy dodamy świeży czosnek. Moja babcia od dawna tak robiła i efekty były rewelacyjne. Wyjawiła mi, że każda gospodyni, którą zna, nie pomija tego składnika.
Moja mama ostatnio mnie zaskoczyła. Zdradziła mi, jak obniżyć cholesterol domowym sposobem. Wystarczy połączyć 3 składniki, których zazwyczaj używamy przy przeziębieniu. Nie miałam pojęcia, że mogą mieć takie działanie.
Lato to najlepszy czas, aby zacząć przygotowywać smakowite przetwory. Gdy wszyscy inni nastawiają ogórki i inne popularne warzywa, moja babcia stosuje zupełnie inny patent. Od lat przygotowuje słoiki z najlepszymi na świecie kiszonymi pomidorami. Ostatnio podzieliła się ze mną tym przepisem.
Mizeria pasuje idealnie do letniego obiadu. Może stanowić dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich, czy nawet kanapek. Ogórki świetnie też gaszą pragnienie, co ma znaczenie podczas upałów. Polecamy przepis na mizerię z czosnkiem, który świetnie podkręci smak tej lubianej surówki.
Uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju. Na czas letni szczególnie upodobałam sobie jedną z nich. Przygotowuję ją z popularnego sezonowego warzywa. Lekkostrawny, ale sycący posiłek od lat zachwyca całą moją rodzinę.
Od zawsze myślałam, że właściwym miejscem do przechowywania czosnku jest lodówka. Okazało się, że całe życie byłam w błędzie. Ostatnio zupełnym przypadkiem o moim zwyczaju dowiedziała się moja mama. W tę pędy wybiła mi z głowy podobne pomysły.
Uwielbiasz placki ziemniaczane? Ja zawsze w lato przygotowuję ich sezonową wersję. Placki z młodych ziemniaków robi się bardzo prosto, w dodatku wychodzą obłędnie chrupiące. Wszystko dzięki temu, że dodaję do nich jedynie odrobinę mąki.
Zjadasz ząbki czosnku w całości? Może to mieć nieprzyjemne skutki. Wewnątrz ząbków znajduje sią mała część, będąca obciążeniem dla układu pokarmowego. Lepiej się jej pozbyć przed spożyciem tego warzywa.