Czy da się zrobić biszkopt bez jajek? Bez problemu, nie odróżnisz go nawet od tradycyjnego
Klasyczny biszkopt robi się z jajek, cukru i mąki. Jednak upieczenie biszkoptu bez jajek też jest możliwe. Ciasto wychodzi miękkie i smaczne - zupełnie jak jego klasyczna wersja. Białka jaj wystarczy zastąpić aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy. Stanowi ona dla nich idealny substytut.
Wodę z ciecierzycy należy ubijać długo i cierpliwie, aby cukier miał szansę dobrze się rozpuścić. Na szczęście aquafaby, w przeciwieństwie do białek, nie sposób przebić. Czynność tę należy wykonywać w czystej i suchej misce. Dzięki temu piana na biszkopt powstanie bez problemu.
Wodę z ciecierzycy do biszkoptu można pozyskać na 2 sposoby. Wykorzystaj wodę pozostałą po gotowaniu nasion rośliny lub użyj zalewy z ciecierzycy konserwowej. Oba warianty sprawdzą się tak samo dobrze. Pamiętaj, aby przed ubijaniem porządnie ją schłodzić.
Przepis na biszkopt bez jajek bez trudu zmodyfikujesz na wersję bezglutenową. Mąkę pszenną po prostu zamień na gryczaną lub ryżową. Wypiek w sam raz nada się dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Każdego ucieszy ten słodki przysmak.
Przepis na biszkopt bez jajek
Składniki:
-
1 szklanka aquafaby
-
1 szklanka cukru pudru
-
1 szklanka mąki ziemniaczanej
-
1 szklanka mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
1 łyżka aromatu waniliowego
-
olej i bułka tarta do wysmarowania formy
-
szczypta soli
Sposób na biszkopt bez jajek krok po kroku
Oba rodzaje mąki do biszkoptu przesiej do miski . Dodaj do niej także przesiany proszek do pieczenia . Do osobnego naczynia przesiej też cukier puder .
Wodę z ciecierzycy przelej do czystego, szklanego, wysokiego naczynia . Dolej do niej ocet i daj odrobinę soli . Aquafabę ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut . Powstała piana powinna być sztywna, jak klasyczna piana z białek .
Do piany na biszkopt zacznij stopniowo dosypywać przesiany cukier puder . Nie przerywaj miksowania. Kiedy cały cukier dobrze się rozpuści, dodaj do naczynia zapach waniliowy i wymieszaj składniki .
Przesianą mąkę na biszkopt delikatnie wymieszaj z pianą za pomocą łyżki . Uważaj, aby masa nie opadła. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą . Ciasto biszkoptowe przelej do formy.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Biszkopt piecz 40-50 minut, do tak zwanego suchego patyczka . Po upływie wymaganego czasu ciasto pozostaw w formie do wystygnięcia . Następnie gotowe jest do podzielenia na blaty i przekładania .
Pomysłowy sposób na biszkopt bez mąki zaskakuje puszystością . Z 1 prostym dodatkiem odmienicie totalnie smak tego wypieku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lidl poszedł na całość. Takiej oferty na Tłusty Czwartek nikt się nie spodziewał
-
Okrasa podaje schabowe z miodową kapustą. Ciężko o lepszy dodatek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama