Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.09.2022 09:55

Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością

Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością
canva/pixelshot

Biszkopt z fasoli jest świetnym pomysłem na deser bez grama mąki. Do biszkoptu dodajmy oryginalne kakao i orzechy włoskie, a ciasto zyska wyjątkowy smak. Biszkopt jest naprawdę prosty w przygotowaniu i puszysty, a fasola nie jest wyczuwalna.

Biszkoptu z fasoli, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, nie musimy studzić w piekarniku, nie musimy nim rzucać, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Biszkopt nie opadnie, nie pokruszy się i nie popęka. Dodatek kakao i orzechów nadaje mu pełnego smaku i wspaniałego aromatu.

Biszkopt z fasoli nie zawiera grama mąki. Jeśli chcemy przygotować zupełnie bezglutenowe ciasto, dodajmy do niego bezglutenową bułkę tartą. Produkt kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Do biszkoptu możemy przygotować ulubiony krem, np. śmietanowy lub orzechowy.

Do przełożenia biszkoptu z fasoli sprawdzą się również domowe dżemy i konfitury, bita śmietana oraz owoce sezonowe. Biszkopt posmakuje każdemu miłośnikowi ciast, tortów i słodkich deserów, wszyscy będą prosić o dokładkę.

Przepis na puszysty biszkopt z fasoli

Składniki:

  • 20 dag fasoli Jaś

  • 20 dag cukru pudru

  • 8 jajek

  • 7 dag orzechów włoskich

  • 2,5 łyżki ciemnego kakao

  • 4 łyżki bułki tartej (zwykłej lub bezglutenowej)

Jak zrobić puszysty biszkopt z fasoli?

Nagrzej piekarnik do 170 st.C z opcją grzania góra-dół. Fasolę ugotuj na miękko, następnie obierz ją z łupinek i zblenduj razem z orzechami i kakao.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Do masy dodaj fasolę z orzechami i kakao, wymieszaj łyżką.

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj ją do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, do suchego patyczka.

Z fasoli upieczesz również pyszne brownie bezglutenowe. Fasola to również doskonały dodatek do innych dań na słodko - tu poznasz przepis na racuchy z dodatkiem fasoli. Palce lizać.

Fasola
canva/Eugenia_Kuz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: delektujemy