Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa podaje schabowe z miodową kapustą. Ciężko o lepszy dodatek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.02.2023 17:52

Okrasa podaje schabowe z miodową kapustą. Ciężko o lepszy dodatek

kapusta karol okrasa
Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Karol Okrasa zna się na swoim fachu. Jego wyczucie smaku jest godne pozazdroszczenia. Na szczęście apetycznymi pomysłami chętnie się z nami dzieli. Znany kucharz pokazał, jak robi obłędną kapustę do kotletów schabowych.

Dodatek w postaci smażonej kapusty jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Warzywo nie wymaga długotrwałego obgotowywania ani duszenia. Koniecznie wypróbujcie ten sposób u siebie w kuchni.

Karol Okrasa swoją kapustę smaży na patelni po przyrządzaniu kotletów. Pozbywa się z niej tłuszczu, zostawiając jednak nieco mięsnego aromatu. Składniki miodowej kapusty wystarczy posiekać i podsmażyć w odpowiedniej kolejności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.

Przepis na miodową kapustę do kotletów schabowych

Składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty

  • 1/2 cebuli

  • 2 łyżki miodu

  • 1 cytryna

  • natka pietruszki

  • 1 łyżka smalcu

  • pieprz

Doskonała kapusta zasmażana z miodem krok po kroku

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Pokrój ją na drobniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj.

Na patelnię po smażeniu kotletów wlej 2 łyżki miodu i od razu dodaj do niego posiekaną cebulę. Warzywo smaż na miodzie do momentu, aż z obu składników odparuje zawarta w nich woda. Kiedy to nastąpi dorzuć do nich przygotowaną wcześniej kapustę i smaż całość przez kolejne 2 minuty.

Zawartość patelni dopraw za pomocą pieprzu i otartej skórki z cytryny. Wyciśnij do niej też odrobinę kwaśnego soku z owocu. Następnie do podsmażonej z pozostałymi składnikami kapusty dodaj łyżkę smalcu. Całość wymieszaj.

Smażoną kapustę udekoruj posiekaną natką pietruszki. Danie dopraw ponownie pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszaj, zdejmij z ognia i przełóż na talerz. Kapusta od razu gotowa jest do podania. Na naszej stronie znajdziesz również klasyczną wersję kapusty zasmażanej. Apetyczne warzywo doskonale skomponuje się z wyśmienitym kotletem schabowym według Kuronia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla