Okrasa podaje schabowe z miodową kapustą. Ciężko o lepszy dodatek
Karol Okrasa zna się na swoim fachu. Jego wyczucie smaku jest godne pozazdroszczenia. Na szczęście apetycznymi pomysłami chętnie się z nami dzieli. Znany kucharz pokazał, jak robi obłędną kapustę do kotletów schabowych.
Dodatek w postaci smażonej kapusty jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Warzywo nie wymaga długotrwałego obgotowywania ani duszenia. Koniecznie wypróbujcie ten sposób u siebie w kuchni.
Karol Okrasa swoją kapustę smaży na patelni po przyrządzaniu kotletów. Pozbywa się z niej tłuszczu, zostawiając jednak nieco mięsnego aromatu. Składniki miodowej kapusty wystarczy posiekać i podsmażyć w odpowiedniej kolejności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.
Przepis na miodową kapustę do kotletów schabowych
Składniki:
250 g kiszonej kapusty
1/2 cebuli
2 łyżki miodu
1 cytryna
natka pietruszki
1 łyżka smalcu
pieprz
Doskonała kapusta zasmażana z miodem krok po kroku
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Pokrój ją na drobniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj.
Na patelnię po smażeniu kotletów wlej 2 łyżki miodu i od razu dodaj do niego posiekaną cebulę. Warzywo smaż na miodzie do momentu, aż z obu składników odparuje zawarta w nich woda. Kiedy to nastąpi dorzuć do nich przygotowaną wcześniej kapustę i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
Zawartość patelni dopraw za pomocą pieprzu i otartej skórki z cytryny. Wyciśnij do niej też odrobinę kwaśnego soku z owocu. Następnie do podsmażonej z pozostałymi składnikami kapusty dodaj łyżkę smalcu. Całość wymieszaj.
Smażoną kapustę udekoruj posiekaną natką pietruszki. Danie dopraw ponownie pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszaj, zdejmij z ognia i przełóż na talerz. Kapusta od razu gotowa jest do podania. Na naszej stronie znajdziesz również klasyczną wersję kapusty zasmażanej. Apetyczne warzywo doskonale skomponuje się z wyśmienitym kotletem schabowym według Kuronia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pączków. Są lekkie i puszyste
Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla