Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie
Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Ziarna kawy potrzebują odpowiedniej temperatury wody, dzięki czemu "mała czarna" ma rewelacyjny, wyraźny smak i doskonały aromat. Dowiedz się, jaka temperatura wody jest najlepsza do zaparzenia najlepszej kawy.
Niezależnie od tego, czy wolisz łagodniejszą robustę, czy bardziej wyraźną, lekko kwaśną arabicę, parzenie kawy wymaga odpowiedniego przygotowania. Zwykle mielone już ziarna zalewamy wrzątkiem, jednak to poważny błąd, przez który nie możemy cieszyć się pełnią smaku pobudzającego napoju.
Gorąco polecam jednak parzenie kawy przy pomocy filtra lub kawiarki. Kawa po przygotowaniu pozbawiona jest fusów, przez co ma genialny smak. Kawę powinniśmy zalewać wodą o odpowiedniej temperaturze, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.
Czy kawę należy zalewać wrzątkiem?
Zalewanie kawy wrzącą wodą skutecznie zabija związki aromatyczne w ziarnach. Kawa jest gorzka i cierpka. Ulubiony, pobudzający napój powinniśmy parzyć zachowując temperaturę między 88 a 94 stopnie C.
Ekspresy ciśnieniowe mają ustawioną odpowiednią temperaturę wody, aby wydobyć z ziaren cały aromat. W przypadku zalewania kawy, zagotujmy wodę i zaczekajmy 2-3 minuty, aby delikatnie przestygła. Ziarna spokojnie się zaparzą, a kawa będzie smaczna i pełna aromatu.
Jeśli przygotowujesz kawę z kawiarki, sprawdzaj temperaturę przy pomocy kuchennego termometru, aby nie zagotować, nie przypalić i nie przeciągnąć czasu parzenia napoju.
Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu
-
Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Źródło: tommycafe.pl