Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.05.2022 12:09

Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

Złociste placki ziemniaczane
canva/esemelwe

Co dziś na obiad? A może najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Zamiast trzeć ziemniaki na tarce, można je rozdrobnić w blenderze. Prościej nie da się ich przygotować. Gwarantujemy, że placki będą złociste, chrupiące i smaczne, czyli dokładnie takie, jak lubicie.

Placki ziemniaczane są jednym z tych specjałów, który przygotowujemy, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Nie można im odmówić smaku, co innego, jeśli chodzi o pracochłonność. Niby robi się je z prostych składników, jednak wcześniej trzeba je zetrzeć. A na to nie każdy ma ochotę.

Na szczęście do rozdrabniania ziemniaków wcale nie trzeba używać tarki. Można je zetrzeć przy pomocy robota kuchennego lub rozdrobnić blenderem. I dziś właśnie wykorzystamy ten drugi sposób.

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi

  • 1 duża cebula

  • 3-4 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków

Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na połówki. Cebulę obierz, przekrój na dwie lub cztery części.

Cebulę i ziemniaki wrzuć do blendera, rozdrobnij je na gęstą papkę. Dodaj mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu. Ponownie zblenduj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i równomiernie je rozprowadź.

Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z kaszą manną, a także na placki ziemniaczane na słodko.

obieranie ziemniaków
obieranie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/icetocker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp