Smakosze.pl
Złociste placki ziemniaczane

canva/esemelwe

Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

11 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Co dziś na obiad? A może najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Zamiast trzeć ziemniaki na tarce, można je rozdrobnić w blenderze. Prościej nie da się ich przygotować. Gwarantujemy, że placki będą złociste, chrupiące i smaczne, czyli dokładnie takie, jak lubicie.

Placki ziemniaczane są jednym z tych specjałów, który przygotowujemy, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Nie można im odmówić smaku, co innego, jeśli chodzi o pracochłonność. Niby robi się je z prostych składników, jednak wcześniej trzeba je zetrzeć. A na to nie każdy ma ochotę.

Na szczęście do rozdrabniania ziemniaków wcale nie trzeba używać tarki. Można je zetrzeć przy pomocy robota kuchennego lub rozdrobnić blenderem. I dziś właśnie wykorzystamy ten drugi sposób.

kotlet schabowy

Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi

  • 1 duża cebula

  • 3-4 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków

Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na połówki. Cebulę obierz, przekrój na dwie lub cztery części.

Cebulę i ziemniaki wrzuć do blendera, rozdrobnij je na gęstą papkę. Dodaj mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu. Ponownie zblenduj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i równomiernie je rozprowadź.

Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z kaszą manną, a także na placki ziemniaczane na słodko.

obieranie ziemniaków

obieranie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/icetocker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >