Smakosze.pl Produkty Czy można jeść czarną końcówkę banana?
canva/MARCELO MADERS DE OLIVEIRA

Czy można jeść czarną końcówkę banana?

30 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Banany są świetną przekąską, ponieważ zawierają mnóstwo wartości odżywczych łatwych do przyswojenia. Niektórzy po obraniu tych owoców odcinają czarne końcówki - według nich zawierają szkodliwe substancje czy robaki. Okazuje się, że jest to popularny mit i zjedzenie czarnej końcówki zupełnie w niczym nie zagraża.

Banany stanowią obecnie jeden z podstawowych owoców, które są łatwo dostępne, niewiele kosztują, a przy okazji są zdrowe i świetnie smakują. Łatwość transportu oraz możliwość zjedzenia ich od razu po obraniu są kolejnymi atutami.

Utarło się, że czarna końcówka bananów widoczna po obraniu skórki, musi zostać odcięta - mają w niej być zawarte toksyny, jaja robaków czy pestycydy. Nie ma jednak powodu do nerwów, a odcinanie fragmentu banana jest stratą zupełnie dobrego owocu.

Mity wokół czarnej końcówki banana

Gdy wybuchła pandemia polio w Ameryce Północnej specjaliści tłumaczyli, że jednym z jej powodów są właśnie czarne końcówki bananów - od tego czasu, z powodu ówczesnej słabej wiedzy medycznej, wiele osób odcina końcówki bananów.

Inną popularną teorią są rzekome robaki i ich jaja, które gromadzą się w końcówce banana. W sieci można znaleźć informacje o znajdowanych w niej cystach ogoniastka jelitowego, który wywołuje lambliozę, czy jajach tropikalnych pająków.

Kolejnym mitem są skumulowane w czarnym fragmencie banana pestycydy i chemia, które stosowane są podczas uprawy owoców. Tak jak w przypadku robaków i ich jaj, wewnątrz miąższu bananów nie ma żadnych toksyn, dlatego nie trzeba odcinać i wyrzucać czarnej końcówki.

Czym jest czarna końcówka banana?

To właśnie ta część owocu łączy się z resztą bananowca i przed wytworzeniem się banana, była kwiatem. Jest to także najstarszy element bananów, skąd częściowo może wynikać jego ciemna barwa.

Przed zjedzeniem bananów trzeba pamiętać tylko o jednej rzeczy, czyli umyciu ich pod bieżącą wodą. Wszelkie pozostałości po transporcie, pestycydy czy mikroorganizmy znajdują się właśnie na skórce i mycie jest najlepszym sposobem, na dokładne oczyszczenie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Banan

Źródło zdjęcia: canva/webking, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet.pl; poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy