Ryba niemal bez ości i lepsza od wołowiny. Mięso rozpływa się w ustach, 100 razy smaczniejsze od karpia
Jesteśmy przyzwyczajeni do karpia na Wigilię. Jednak warto skosztować ryby, która nie ma prawie ości, za to nie brakuje jej smaku. Sola będzie jak znalazł na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.
Sola lepsza od karpia
W wielu polskich domach w Wigilię na stole pojawi się karp. Smażony lub podawany jako ryba po grecku umili nam ten wyjątkowy wieczór. Jednak, jeśli nie przepadamy za smakiem karpia lub chcemy spróbować innej ryby, warto sięgnąć po solę.
Ta ryba bogata jest w pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i niemal nie zawiera ości. Dlatego warto przyrządzić ją na Wigilię. Delikatne i chude mięso sprawi, że tę rybę zjemy ze smakiem. Warto solą zastąpić tradycyjnego karpia w Wigilię.
Gołąbki z tym farszem zaskoczą twoich bliskich. Zrób więcej, będą na WigilięSola poleca się na święta
Wiele osób nie przepada za mulistym smakiem karpia. Oprócz smaku ta tłusta ryba może odstraszać ościami, który zawiera bardzo wiele. Dlatego na Wigilię dobrym wyborem będzie sola. Prawie w ogóle nie ma ości, jest chuda i bardzo zdrowa.
Sola zwana jest inaczej podeszwicą. Występuje w Atlantyku, Morzu Północnym i Śródziemnym. Ta ryba żyje też w zachodniej części Morza Bałtyckiego. Sola podobna jest trochę do flądry, a w kuchni z powodzeniem zastąpi dorsza.
Sola, czyli skarb wśród morskich ryb
Sola zaliczana jest do najszlachetniejszych ryb. Wyróżnia się delikatnym, soczystym mięsem o jednolitej konsystencji. 100 g mięsa tej ryby dostarczy nam tylko 83 kalorie i mnóstwo białka. Porcja soli zawiera ponad 18 g białka w 100 g mięsa. Dlatego sola może zastąpić czerwone mięso w naszej diecie.
Pełna jest też witaminy D i witamin z grupy B. Mogą bez obaw jeść ją kobiety w ciąży i karmiące, bo w mięsie tej ryby nie odkłada się rtęć. Warto kupować solę z certyfikatem MSC. To znak, że pochodzi ze zrównoważonych połowów. Pisaliśmy o sposobie internautki na zupę, obiad i deser za jedyne 13 zł. Polecaliśmy też przepis na kotlety z kaszy gryczanej.
Źródło: fakt.pl