Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:39

Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku?

Pomidory
canva/Yana Gayvoronskaya

Bez pomidorów wiele potraw nie miałoby szansy powstania - to właśnie z nich często powstają najsmaczniejsze sosy, przetwory i zupy. Czy kiełkujące pomidory nadają się do spożycia? Choć z pozoru mogą wyglądać nieapetycznie, nie są w żadnym wypadku szkodliwie i można bezpiecznie je jeść.

Pomidory stanowią bardzo istotną część codziennej diety, dlatego zwykle kupuje się je w dużych ilościach. W przypadku zostawienia ich na blacie na dłuższy czas mogą zacząć wyrastać w ich wnętrzu kiełki.

Dla wielu osób taki widok jest znakiem do pozbycia się pomidorów i wyrzucają je do kosza na śmieci. Taka decyzja jest niestety jedynie marnotrawieniem zupełnie zdatnego do spożycia produktu.

Kiełkujące pomidory są bezpieczne

Mimo, iż widok kiełkujących pomidorów nie jest zbyt częsty, każdy z nas może się z nim spotkać. Nie należy reagować w takiej sytuacji emocjami, ponieważ taki pomidor nie jest w stanie nam zagrozić.

Na pierwszy rzut oka kiełki widoczne po rozkrojeniu pomidora mogą przypominać larwy owadów, wystarczy się jednak lepiej przyjrzeć, że to zwykła część rośliny. Trzeba jednak mieć na uwadze, że taki produkt nie będzie zbyt smaczne.

Proces kiełkowania oznacza, że cała zmagazynowana energia w owocu przenoszona jest do kiełków. Z tego powodu smak miąższu będzie gorszy i mniej intensywny. Co można zrobić z kiełkującymi pomidorami?

Sposoby na kiełkujące pomidory

Mało kto chce wykorzystywać pomidory z kiełkami jako element kanapek czy sałatek. W takiej formie większość produktów jest surowa, a to właśnie obróbka termiczna sprawi, że kiełkujące pomidory będą ponownie smaczne.

Jedyne co trzeba z nimi zrobić to dodać do większej ilości sosu pomidorowego lub zupy pomidorowej. Ich ewentualny nieprzyjemny smak zostanie zakryty i nie będzie w stanie przeniknąć przez aromat całej potrawy.

Aby uchronić się przed takim widokiem, należy przechowywać pomidory w suchym i chłodnym miejscu. Wysoka wilgotność i temperatura przyspieszają bowiem proces kiełkowania.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak najlepiej przechowywać pomidory. Ten tekst wyjawia przepis na serowe oponki.

Pomidory

Źródło zdjęcia: canva/Magone, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl; domisad.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pomidory