Jak przechowywać pomidory?
Pomidory należą do najbardziej lubianych warzyw. Są doskonałe na kanapki, do sałatek i ciepłych dań. Teraz możesz kupić najpyszniejsze i w naprawdę dobrych cenach. Dowiedz się jak przechowywać pomidory, by w jak najlepszym stopniu zachowały swój smak i cenne składniki.
Pomidory tak naprawdę są owocami. Jednak ze względu niską zawartość cukru i wytrawny smak zaliczamy je do warzyw. Choć mają sporo wody, to jednak zawierają wiele cennych składników. Stanowią doskonałe źródło przeciwnowotworowego likopenu, a także potasu korzystnie wpływającego na serce. Niestety, mają delikatną strukturę i dość łatwo się psują.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przechowywać pomidory?
Czasami zdarzy nam się kupić za dużo pomidorów albo umyślnie kupimy je na zapas. Wtedy warto wiedzieć jak najlepiej przechowywać pomidory, by nie straciły na smaku i wartości odżywczej.
Z całą pewnością pomidorów nie należy trzymać w torebce foliowej, bo zaparują i zaczną się psuć. Zrobią się też niesmaczne, ponieważ zacznie w nich zachodzić fermentacja beztlenowa.
Jeśli pomidory są odpowiednio dojrzałe najlepiej przechowywać je w temperaturze 7-10 st. C (np. w spiżarni), jednak nie dłużej niż 5 dni. W temperaturze pokojowej pomidory mogą się zbyt mocno dojrzeć i zrobić miękkie, natomiast trzymane w lodówce szybko mogą stać się wodniste i zacząć pleśnieć.
Lodówka to tak naprawdę dość dyskusyjne miejsce do przechowywania pomidorów. Z jednej strony, jeśli masz już dojrzałe pomidory i chcesz zatrzymać dalsze ich dojrzewanie, możesz je włożyć na 1-2 dni do lodówki. Jednak niska temperatura przechowywania potrafi obniżyć aromat pomidorów. Częściowo zostanie on odzyskany, gdy znów osiągną temperaturę pokojową, jednak nie będą to już te same pomidory co przed włożeniem do lodówki.
Pomidorowe przetwory
Jeśli kupisz zbyt dużą ilość pomidorów, najbezpieczniej będzie je przetworzyć. Możesz z nich zrobić np. sos. Wystarczy, że pomidory podgotujesz, zmiksujesz, rozlejesz do słoików i zapasteryzujesz. Będą jak znalazł do spaghetti czy zupy.
Co prawda smak pomidorów i przygotowanych z nich przetworów są nieco inne. Jednak likopen znajdujący się w pomidorowych przetworach jest łatwiej przyswajalny niż ten ze świeżych owoców.
Więcej pomysłów na pomidorowe przetwory znajdziesz na naszych stronach. Dowiesz się np. jak zrobić suszone pomidory w oleju, a także jak przygotować pomidory kiszone.
Źródło zdjęcia: canva/~UserGI15633745 Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kukbuk