Czy można jeść surowy brokuł? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Jeśli kiedykolwiek mieliście w tym temacie jakiekolwiek wątpliwości, raz na zawsze je rozwiewamy. Brokuł można jeść na surowo. Warzywo to nie wymaga obróbki termicznej, aby było bezpieczne i zdatne do spożycia. Co więcej w surowej postaci cieszy świeżym smakiem oraz chrupką konsystencją .
Brokuł najczęściej jemy w postaci gotowanej. Dodajemy go do sałatek, zup, zapiekanek i dań z patelni. Przygotowany we właściwy sposób może stanowić wyśmienity posiłek. Jeśli lubisz chrupiące warzywo, możesz go jedynie zblanszować, a nawet zjeść na surowo.
Brokuł spożywany na surowo ma szereg zalet zdrowotnych. Skutecznie wzbogaca naszą dietę w cenną witaminę C oraz przeciwutleniacze. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe. Te zaskakujące właściwości niwelowane są w procesie gotowania.
W jaki sposób można spożywać surowy brokuł? Warzywo należy dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do jedzenia nadają się zarówno kwiaty jak i łodygi. Te drugie mogą być nieco włókniste, dlatego im drobniej się je pokroi, tym przyjemniejsze będą w konsumpcji.
Pomysł na surowy brokuł, czyli pyszna i chrupiąca surówka
Składniki:
-
1 brokuł
-
1 puszka konserwowej kukurydzy
-
1/2 czerwonej papryki
-
1 niewielka cebula
-
2-3 ząbki czosnku
-
1-2 łyżki miodu
-
szczypta ostrej papryki
-
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-
sól i pieprz do smaku
Zaskakująca i smaczna surówka z brokuła krok po kroku
Brokuła dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym . Następnie pokrój go w cienkie plasterki. Warzywo obsyp solą, przemieszaj i odstaw na 10-15 minut do momentu, aż nieco zmięknie .
Przygotuj pozostałe warzywa do surówki z brokułem . Cebulę oraz paprykę pokrój w niewielką kostkę . Czosnek posiekaj w cienkie plasterki, a kukurydzę odsącz z zalewy .
W osobnej miseczce przygotuj sos do sałatki . Jogurt połącz z miodem, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Składniki starannie wymieszaj .
Do miski z brokułem dodaj pokrojone warzywa . Surówkę zalej sosem, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły . Po upływie tego czasu posmakuj dania, w razie potrzeby dodatkowo je dopraw . Surówka gotowa jest do podania.
Panierowane brokuły to zdrowa alternatywa dla słonych przekąsek . Zielony brokuł z powodzeniem uświetni klasyczne śniadanie na bazie jajek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gessler wystawiła na aukcję WOŚP Łomotanie Faworków. Zwycięzcę czeka nie lada gratka
-
Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama