Gessler wystawiła na aukcję WOŚP Łomotanie Faworków. Zwycięzcę czeka nie lada gratka
W dniu wczorajszym miał miejsce 31 finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Nie oznacza to jednak, że nie można w dalszym ciągu wspierać tej zacnej inicjatywy. W dalszym ciągu trwa licytacja WOŚP, na której wygraną jest na przykład Łomotanie Faworków w domu Magdy Gessler. Kto nie chciałby skorzystać z takiej okazji?
Osoba, która zaoferuje najwyższą kwotę w licytacji WOŚP będzie miała niepowtarzalną szansę zagościć w domu Magdy Gessler. To niezwykłe zaproszenie obowiązywać będzie dla tylko jednej osoby. Licytacja odbywa się na Allegro i kończy się 10 lutego, a więc niecały tydzień przed tegorocznym Tłustym Czwartkiem. Realizacja spotkania możliwa będzie aż do końca 2023 roku.
Czego możemy spodziewać się po aukcji WOŚP wspieranej przez Magdę Gessler?
Znana restauratorka kusi i zachęca do wzięcia udziału w licytacji WOŚP. Z opisu wywnioskować można, że na zrobienie faworków ma swój sprawdzony patent. "Im bardziej będziemy je łomotać, tym będą lepsze - cieńsze, wspaniałe i kuszące..."- zachwala faworki według swojego przepisu. Przyznać trzeba, że taki opis jest niezwykle intrygujący.
Gessler zaręcza, że we własnym domu zdradzi sekret kruchości swoich specjałów oraz poda dokładny przepis. Dla osób, które mają możliwość wzięcia udziału w licytacji będzie to z pewnością niezapomniane przeżycie. Oczywiście nie do przecenienia pozostaje dożywotnie wejście w posiadanie sekretnego przepisu Pani Magdy.
Co mogą zrobić osoby, dla których cena widniejąca w licytacji WOŚP jest zbyt wysoka? Na szczęście nic straconego. Pyszne faworki Magdy Gessler można zamówić przez internet na stronie delikatesów "U Fukiera". Opakowanie 200 g to koszt 38 złotych.
Kilka słów o faworkach będących przedmiotem licytacji WOŚP we współpracy w Magdą Gessler
Faworki to nic innego jak kruche i delikatne ciastka. Do Polski przybyły z rejonu Litwy i Niemiec. Od lat cieszą nasze podniebienia swoim słodkim smakiem. Zajadamy się nimi głównie przez czas trwania karnawału.
Oryginalnie faworki przygotowywane były z ciasta na pączki. Skutkowało to jednak tym, że wychodziły tłuste i niezbyt smaczne. Modyfikacje przepisu stopniowo doprowadziły do tej formy którą znamy teraz, czyli cieniutkich i chrupiących ciastek kształtem przypominających kokardkę.
Przygotowanie faworków teoretycznie nie jest niczym trudnym. Z podanych składników należy wyrobić gładkie ciasto, a następnie długo je wybijać wałkiem, cienko rozwałkować i usmażyć w oleju. W praktyce jednak łatwo w tym przepisie popełnić błędy, przez co ciasteczka nie wyjdą takie, jak tego oczekujemy. Aukcja WOŚP dzięki uprzejmości Magdy Gessler to zatem doskonała okazja do zdobycia całej wiedzy w kwestii przyrządzania faworków.
Spróbuj swoich sił przy smażeniu faworków razem z Beatą z Silver TV. Na Tłusty Czwartek warto przygotować eleganckie róże karnawałowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit
Tanie masło już od dziś w Biedronce. Co jeszcze znalazło się w ofercie?
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Instagram @magdagessler_official