Brokuły w serowej panierce. Prosty przepis na szybką i zdrową przekąskę
Brokuły w serowej panierce są szybką, tanią i zdrową przekąską dla całej rodziny. Różyczki kalafiora moczone w jajku, mleku i przyprawach, następnie panierowane w serze i bułce tartej smakują fenomenalnie. Do brokułów przygotuj sos na bazie sera islandzkiego, wszyscy będą zachwyceni.
Brokuły w serowej panierce to jedna z lepszych przekąsek, jakie jadłam. Po upieczeniu są lekko chrupiące i przepyszne. Danie uzupełniam sosem na bazie sera skyr z odrobiną jogurtu naturalnego. Sos doprawiam czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Tak podana przekąską znika w mgnieniu oka.
W sezonie gorąco polecam wykorzystać świeże warzywo, zimą możemy ratować się mrożonką, jednak wcześniej musimy rozmrozić brokuła w temperaturze pokojowej i dokładnie go osuszyć. Brokuły w serowej panierce są tanią przekąską, wykorzystamy do niej wiele składników, które z pewnością są w domu.
Brokuły w serowej panierce podane z sosem są doskonale doprawione, sycące, ale i zdrowe. Zarówno brokuły, jak i skyr zawierają wiele cennych dla naszego organizmu związków. Brokuły to źródło antyoksydantów i witamin, natomiast ser typu islandzkiego jest bogatym źródłem białka.
Brokuły w serowej panierce, czyli szybka i zdrowa przekąska
Składniki:
brokuł
pół szklanki startego sera żółtego, np. gouda
2 jajka
3 łyżki mleka
1/3 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
szczypta papryki słodkiej mielonej
oliwa z oliwek
Składniki na sos czosnkowo- ziołowy:
2 duże ząbki czosnku
mały jogurt typu islandzkiego- skyr
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Jak zrobić szybką i lekką przekąskę? Brokuły w serowej panierce będą gotowe w kilkanaście minut
Brokuł podziel na malutki różyczki. Na głębokim talerzu wymieszaj jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem, papryką mieloną. Na drugi talerz wsyp starty ser i wymieszaj go z bułką tartą, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Różyczki brokuła panieruj kolejno w rozmąconych jajkach z mlekiem, następnie w serach i bułce tartej i wyłóż na blachę, skrop oliwą, piecz około 25 minut. W tym czasie przygotuj sos: posiekany koperek i natkę pietruszki wymieszaj z jogurtem i skyrem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i ponownie wymieszaj.
Upieczone brokuły w serowej panierce podawaj od razu z domowy sosem czosnkowo- ziołowym, smacznego.
Pomysł na równie pyszną i szybką przekąskę? Pieczony kalafior w curry i pieczone pieczarki, koniecznie musisz spróbować. Są również doskonałym dodatkiem do dań z grilla.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów
Najlepsza ekspresowa szarlotka. Zapomnij o wyrabianiu ciasta
Źródło: cookingforemily