Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki
Twoją zmorą są twarde i gumowate placki ziemniaczane? Teraz możesz zapomnieć o tych problemach raz na zawsze. Kucharz Piotr Ogiński zdradził 4 triki, które stosuje, by przygotować chrupiące i apetyczne placki. Zaczął od wyjaśnienia, w jaki sposób sprawdzić, czy mamy odpowiednie ziemniaki na tę potrawę.
Z pozoru banalne placki kryją w sobie wiele pułapek. Na szczęście w prosty sposób możemy ich uniknąć. Kucharz Piotr Ogiński krok po kroku przeprowadza nas przez sztukę przygotowania placków ziemniaczanych. Trzeba przyznać, ze doskonale zna się na rzeczy.
Jak podkreśla Ogiński, kluczową kwestią jest wybór odpowiedniej odmiany ziemniaków. Najlepiej nada się ta oznaczona kategorią BC lub C. Jeśli ziemniaki kupiliście na bazarku lub w warzywniaku i nie wiecie, jakiego są typu, skorzystajcie z pierwszej podpowiedzi mistrza. Przekrójcie ziemniak na połowę i pocierajcie przekrojami przez mniej więcej minutę. Jeśli na przekroju pojawi się biały osad czyli skrobia, śmiało możecie użyć takich ziemniaków do przygotowania placków.
Przepis na idealne placki ziemniaczane Piotra Ogińskiego
Składniki:
1 kg ziemniaków typu BC lub C
2 jajka
1 duża cebula
sól
pieprz czarny
olej do smażenia
śmietana 18% do podania
Chrupiące i puszyste placki ziemniaczane krok po kroku
Właściwie wybrane warzywa na placki ziemniaczane cieniutko obierz. W czasie tej czynności zastosuj drugi trik Piotra Ogińskiego, polegający na trzymaniu obranych już ziemniaków w zimnej wodzie. Dzięki temu nie nabiorą w międzyczasie nieapetycznej, ciemnej barwy. Kiedy wszystkie ziemniaki będą obrane, zetrzyj je na dużych oczkach tarki i przełóż do miski.
Pora na kolejny - trzeci trik z arsenału kucharza. Tarte ziemniaki obficie posyp solą i odstaw na kilka minut. Po upływie tego czasu odciśnij je z nadmiaru płynu, który się z nich wytrącił. Następnie poczekaj, aż na dnie naczynia z płynem osadzi się skrobia, po czym dodaj ją do miski z odciśniętymi już ziemniakami.
Masę na placki ziemniaczane przypraw obficie świeżo mielonym pieprzem. Dodaj do niej 2 jajka. Cebulę obierz z łupiny, bardzo drobno posiekaj i dołóż do ziemniaków. To właśnie ostatni trik, dzięki któremu w gotowych plackach natrafiać będziemy na chrupiące, cebulowe cząstki.
Wszystkie składniki na placki ziemniaczane starannie wymieszaj. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju. Zaczną się dzięki temu od razu smażyć i nie będą chłonąć tłuszczu. Placki smaż po minucie z każdej strony.
Gotowe placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładaj je na przygotowane talerze. Każdą porcję udekoruj kleksem kwaśnej śmietany. Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane gotowe są do podania.
Amerykański sposób na placki ziemniaczane robi niemałe wrażenie. Przepis w wykonaniu Karola Okrasy to iście kusząca propozycja.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tanie masło już od dziś w Biedronce. Co jeszcze znalazło się w ofercie?
Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Piotr Ogiński