Smakosze.pl Produkty Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Rozwiewamy wątpliwości
canva/Viktoriia Oleinichenko

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Rozwiewamy wątpliwości

13 marca 2022

Wasze ziemniaki kiełkują mimo odpowiedniego przechowywania? Nadal możecie je zjeść. Musicie tylko spełnić jeden warunek — usunąć skórkę wraz z nowymi pędami. Wiedzieliście o tym?

Z ziemniaków przygotujemy wiele smacznych potraw. Świetnie sprawdzają się zarówno jako materiał na chrupiące placki z gulaszem czy zapiekankę z serem i warzywami . Lubimy je bardzo i kupujemy w większych ilościach.

Równie często obserwujemy, jak, mimo przechowywania w chłodnej kuchennej szafce czy w ciemnej piwniczce, na skórce bulw pojawiają się młode pędy. Wyrzucamy wtedy warzywa, nie chcąc ryzykować zatrucia. Niesłusznie.

Nie wyrzucajcie kiełkujących ziemniaków

W przeciwieństwie do warzyw pleśniejących, których nie należy spożywać nawet po odcięciu zepsutych fragmentów, ziemniaki z kiełkami można wykorzystać w kuchni. Wystarczy jedynie pozbawić je młodych pędów.

Kiełki ziemniaka zawierają szkodliwe dla zdrowia człowieka glikoalkaloidy i solanina. Substancje te nie będą trujące, lecz mogą doprowadzić do zaburzeń układu pokarmowego, które objawiać się będą m.in. bólem brzucha i wymiotami.

Jak przekonują naukowcy z Lincoln University, ziemniaki z pędami mają taki sam skład, jak te bez nich. Nie ma więc powodu, by wyrzucać zdatną do spożycia żywność. Wystarczy dokładnie usunąć kiełki.

Czy kiełkowaniu ziemniaków można zapobiec?

Badacze z Lincoln University odkryli, że uniknięcie kiełkowania ziemniaków nie zawsze jest możliwe. Z przeprowadzonych przez nich obserwacji wynika, że nawet przechowywanie w ciemnych, suchym i chłodnym miejscu nie daje gwarancji, że nowe pędy się nie pojawią.

Mimo wszystko warto w takich właśnie warunkach trzymać to warzywo — bez dostępu światła i z dala od źródeł ciepła. Pamiętajmy jednak, że bulw nie można umieszczać w lodówce. W urządzeniu panuje zbyt niska temperatura, która źle wpłynie na smak warzywa.

Frytki — popularny ziemniaczany rarytas
Frytki — popularny ziemniaczany rarytas

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy