Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Obiad z niespodzianką

Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Obiad z niespodzianką

Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem
canva/freeskyline

Kotlety mielone lubi wielu smakoszy. Delikatne i soczyste mięso możecie urozmaicić, dodając do niego wędzonego boczku oraz pokrojonych w paseczki ogórków kiszonych. Danie nabierze charakteru i zachwyci każdego, kto skusi się choćby na kęs.

Kotlety mielone można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już uzupełnienie masy o czosnek czy majonez. Teraz przedstawiamy przepis na bogate w smaki i tekstury mielone z aromatycznym boczkiem wędzonym i kiszonym ogórkiem. Skusicie się?

Przepis na kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 500 g mielone mięsa wieprzowego

  • 250 g wędzonego boczku

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jajo

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 szklanka mleka

  • 5 ogórków kiszonych

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • pół łyżeczki majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i pozostałe przyprawy.

Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie uzupełniamy masę o miękką, odciśniętą z płynu i rozdrobnioną bułkę. Ogórki kroimy wzdłuż, każdego z nich na cztery części. Z mięsa formujemy kotlety, a na środku każdego z nich umieszczamy po dwa kawałki ogórka.

Sklejamy masę tak, by ogórki znalazły się wewnątrz i obtaczamy ją w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wyroby przy niedużej mocy palnika, aż z obu stron będą rumiane.

Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub bibule. Podajemy z dowolnie wybranymi dodatkami. Polecamy ziemniaki z wody i delikatną mizerię. Smacznego.

Mielone będą pyszne ze świeżymi warzywami
Mielone będą pyszne ze świeżymi warzywami

Źródło zdjęcia: canva/Mallivan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneodslonypati

Zapraszamy na nasz Instagram