Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z piersi z kurczaka są szybkim i smacznym pomysłem na niedzielny obiad. Nasmarujcie mięso musztardą, a będzie przyjemnie pikantne i wyjątkowo kruche. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.
Kotlety z piersi kurczaka przyrządza się na tyle prosto, że warto skusić się na urozmaicenie potrawy. Musztarda sprawdzała się jako dodatek do schabowych i mielonych. Warto ją przetestować w połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym. Ten smak z pewnością was zachwyci.
Przepis na smaczne kotlety z piersi kurczaka
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
5 dużych jaj
musztarda sarepska
bułka tarta do obtoczenia
sól i pieprz w ilości do smaku
smalec do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety. Kawałki mięsa rozbijamy przy pomocy tłuczka i oprószamy je solą oraz pieprzem. Do głębokiego talerza wbijamy jaja i roztrzepujemy je przy pomocy widelca.
W osobnym naczyniu umieszczamy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy smalec. Każdy z kotletów smarujemy musztardą.
Zanurzamy je w masie jajecznej i obtaczamy w bułce. Smażymy mięso na złoty kolor, trzymając patelnię na niewielkim ogniu. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli chcecie, by mięso było nieco lżejsze, usmażcie kotlety na oleju rzepakowym. To jeden z najlepszych tłuszczy do smażenia.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z innymi musztardami. Jeśli chcecie przyrządzić bardziej wyraziste kotlety, sięgnijcie po rosyjską lub francuską. Delikatniejszy smak uzyskacie, decydując się na miodową czy figową.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Absolutnie najpyszniejsze, lepszych nie jadłeś
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: przyslijprzepis