Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Babka ziemniaczana bywa nazywana kartoflakiem, kartoflarzem oraz tarciuchem. Specjał świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad czy sycąca kolacja. Ziemniaczane ciasto przyrządzone z dodatkiem pieczarek zachwyci was swoim aromatem i bogatą konsystencją. Konieczne je wypróbujcie.
Babka ziemniaczana jest świetną alternatywą dla placków. Starte na tarce surowe ziemniaki będą równie pyszne, a przyrządzimy je z dużo mniejszą ilością tłuszczu. Podpowiadaliśmy wam już, jak przygotować ten specjał z boczkiem i kiełbasą. Tym razem proponujemy, by dodać pieczarki. Danie będzie wyjątkowo aromatyczne i delikatne.
Przepis na smaczną babkę ziemniaczaną z pieczarkami
Składniki:
2,5 kg ziemniaków
3 jaja
2 średnie cebule
600 g pieczarek
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy grzyby i dalej podgrzewamy, aż się zredukują.
Masę doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach.
Dodajemy do nich mąkę, bułkę tartą i jaja. Masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy wszystko, a następnie łączymy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Całość przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Babkę ziemniaczaną pieczemy przez 80 minut. Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy ją na 15-20 minut, by nieco ostygła i stężała. Dobrze smakuje podana z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: kameralna