Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można mrozić cukinię?
Monika Dec
Monika Dec 16.07.2021 02:00

Czy można mrozić cukinię?

Projekt bez tytułu - 2021-07-16T221558.450
canva/ Angele J z Pexels

Sezon na cukinię trwa! Warto z niego korzystać oraz zamrozić to pyszne i lekkostrawne warzywo. Zdradzamy, jak najlepiej się do tego zabrać. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tego pysznego warzywa nawet w chłodne zimowe miesiące.

Cukinia latem króluje na naszych stołach. Nic dziwnego, w końcu możemy ją wykorzystać na naprawdę wiele sposobów - od domowych placków, przez kotlety po surówki i sałatki. W jaki sposób możemy zamrozić to warzywo?

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jak zamrozić cukinię?

Do mrożenia cukinii najlepiej nadają się jej młode, małe okazy. Na samym początku powinniśmy ją dokładnie umyć i osuszyć. Następnie możemy pokroić warzywo w drobną kostkę, włożyć do torebki strunowej i do zamrażarki. W ten sposób przygotowana cukinia będzie idealna do zup, sosów oraz gulaszy.

Umytą cukinię możemy również dobrze zetrzeć na tarce i upchnąć w silikonowych foremkach na babeczki, a następnie je zamrozić - tak przygotowana będzie idealna do wypieków. Przepis na słodki smakołyk na bazie cukinii znajdziecie tutaj.

Czy można jeść cukinię na surowo?

Cukinię najczęściej spożywamy podczas obróbki cieplnej np. w formie lecza i gulaszy. Okazuje się jednak, że z powodzeniem możemy ją jeść również w surowej formie. Warto jednak pamiętać o kilku wyjątkach.

Surowa nieprzerośnięta cukinia może mieć wyjątkowo nieprzyjemny i gorzki smak, niestety to oznaka, że warzywo zawiera związki toksyczne. Zbyt duże spożycie takiego warzywa może niestety spowodować biegunkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dorota smakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: