Czy można mrozić cukinię?
Sezon na cukinię trwa! Warto z niego korzystać oraz zamrozić to pyszne i lekkostrawne warzywo. Zdradzamy, jak najlepiej się do tego zabrać. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tego pysznego warzywa nawet w chłodne zimowe miesiące.
Cukinia latem króluje na naszych stołach. Nic dziwnego, w końcu możemy ją wykorzystać na naprawdę wiele sposobów - od domowych placków, przez kotlety po surówki i sałatki. W jaki sposób możemy zamrozić to warzywo?
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jak zamrozić cukinię?
Do mrożenia cukinii najlepiej nadają się jej młode, małe okazy. Na samym początku powinniśmy ją dokładnie umyć i osuszyć. Następnie możemy pokroić warzywo w drobną kostkę, włożyć do torebki strunowej i do zamrażarki. W ten sposób przygotowana cukinia będzie idealna do zup, sosów oraz gulaszy.
Umytą cukinię możemy również dobrze zetrzeć na tarce i upchnąć w silikonowych foremkach na babeczki, a następnie je zamrozić - tak przygotowana będzie idealna do wypieków. Przepis na słodki smakołyk na bazie cukinii znajdziecie tutaj.
Czy można jeść cukinię na surowo?
Cukinię najczęściej spożywamy podczas obróbki cieplnej np. w formie lecza i gulaszy. Okazuje się jednak, że z powodzeniem możemy ją jeść również w surowej formie. Warto jednak pamiętać o kilku wyjątkach.
Surowa nieprzerośnięta cukinia może mieć wyjątkowo nieprzyjemny i gorzki smak, niestety to oznaka, że warzywo zawiera związki toksyczne. Zbyt duże spożycie takiego warzywa może niestety spowodować biegunkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dorota smakuje