Smakosze.pl
Szarlotka z papierówek

Canva (bhofack2, Getty images)

Przepis na proste ciasto z jabłkami, czyli szarlotkę z papierówek

16 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Szarlotka z papierówek nie ma sobie równych. Najpyszniejsze jabłka na świecie w połączeniu z kruchym spodem zrobią furorę na każdym przyjęciu. Gdy tylko pojawią się soczyste jabłka, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Szarlotka z dodatkiem papierówek będzie gwiazdą każdego podwieczorku. Wszelkie wariancje na temat szarlotki są uwielbiane w Polsce, dlatego nie ma mowy, by nie zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil.

Najlepsze jest to, że przygotujemy ją w parę chwil, a uciecha z jedzenia będzie niewspółmierna do drobnego wysiłki. Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. Podpowiemy, że ta szarlotka obłędnie komponuje się z pysznymi lodami.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

src="

Jedyna w swoim rodzaju szarlotka z papierówkami

Papierówki cieszą się niezmienną popularnością wśród polskich jabłek. Ich niezwykły kolor i lekko kwaśny smak doskonale pasują do wszelkiego rodzaju ciast. Szarlotka przygotowana z ich dodatkiem jest najpyszniejsza pod słońcem.

Przygotowując się do pieczenia szarlotki, wybierz jabłka bez żadnych przebarwień na skórce. Te z brązowymi plamami zawierają szkodliwą patulinę. Odmiany kwaśne, jak antonówka czy szara reneta, świetnie pasują do szarlotki. Możesz też sięgnąć po słodkie jabłka, jak właśnie papierówka lub ligol.

Niektórych parówek lepiej w ogóle nie jeść

Jakich parówek powinno się unikać?

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • cała kostka masła

  • 4 żółtka jajka

  • 2 łyżki spirytusu

  • 2 łyżki cukru

  • 3 łyżki wody

  • pół łyżeczki soli

  • odrobina sody oczyszczonej

  • 3/4 szklanki cukru

  • pół łyżeczki cynamonu

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Jak przygotować szarlotkę z papierówek?

Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia bazy do kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i sodę, żółtka, masło pokrojone w kostkę oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i energicznie wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie wyrobione, dodajemy wodę, zgniatamy ją i odstawiamy, najlepiej do lodówki. Gdy mamy już gotowe kruche ciasto, zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.

Papierówki świetnie nadają się do szarlotki

Papierówki świetnie nadają się do szarlotki

Źródło: Canva (estefaniavizacaino)

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka. Smażymy do momentu zarumienienia. Następnie dodajemy do nich cukier i przyprawy. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy jabłka pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać, tworząc pyszny mus.

Gdy mus będzie gotowy, ostawiamy go do ostygnięcia. Kwadratową blaszkę smarujemy masłem i obtaczamy bułka tartą, aby nie przywarła. Spód wylepiamy połową ciasta i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy spód, rozprowadzamy  mus jabłkowy i na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta. Ponownie pieczemy, tym razem około 40 min. Gotową szarlotkę podajemy na zimno bądź gorąco z lodami i malinami. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >