Szarlotka z papierówek nie ma sobie równych. Najpyszniejsze jabłka na świecie w połączeniu z kruchym spodem zrobią furorę na każdym przyjęciu. Gdy tylko pojawią się soczyste jabłka, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Szarlotka z dodatkiem papierówek będzie gwiazdą każdego podwieczorku. Wszelkie wariancje na temat szarlotki są uwielbiane w Polsce, dlatego nie ma mowy, by nie zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil.
Najlepsze jest to, że przygotujemy ją w parę chwil, a uciecha z jedzenia będzie niewspółmierna do drobnego wysiłki. Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. Podpowiemy, że ta szarlotka obłędnie komponuje się z pysznymi lodami.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jedyna w swoim rodzaju szarlotka z papierówkami
Papierówki cieszą się niezmienną popularnością wśród polskich jabłek. Ich niezwykły kolor i lekko kwaśny smak doskonale pasują do wszelkiego rodzaju ciast. Szarlotka przygotowana z ich dodatkiem jest najpyszniejsza pod słońcem.
Przygotowując się do pieczenia szarlotki, wybierz jabłka bez żadnych przebarwień na skórce. Te z brązowymi plamami zawierają szkodliwą patulinę. Odmiany kwaśne, jak antonówka czy szara reneta, świetnie pasują do szarlotki. Możesz też sięgnąć po słodkie jabłka, jak właśnie papierówka lub ligol.
Jakich parówek powinno się unikać?
CZYTAJ DALEJSkładniki:
2 szklanki mąki
cała kostka masła
4 żółtka jajka
2 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
pół łyżeczki soli
odrobina sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Jak przygotować szarlotkę z papierówek?
Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia bazy do kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i sodę, żółtka, masło pokrojone w kostkę oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i energicznie wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie wyrobione, dodajemy wodę, zgniatamy ją i odstawiamy, najlepiej do lodówki. Gdy mamy już gotowe kruche ciasto, zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Papierówki świetnie nadają się do szarlotki
Źródło: Canva (estefaniavizacaino)
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka. Smażymy do momentu zarumienienia. Następnie dodajemy do nich cukier i przyprawy. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy jabłka pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać, tworząc pyszny mus.
Gdy mus będzie gotowy, ostawiamy go do ostygnięcia. Kwadratową blaszkę smarujemy masłem i obtaczamy bułka tartą, aby nie przywarła. Spód wylepiamy połową ciasta i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy spód, rozprowadzamy mus jabłkowy i na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta. Ponownie pieczemy, tym razem około 40 min. Gotową szarlotkę podajemy na zimno bądź gorąco z lodami i malinami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dominika MikaAutor
Wydawczyni portalu smakosze.pl
Chcesz się ze mną skontaktować?
Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
Przepisy
Proste i tanie ciasto z truskawkami. Deser dla całej rodziny zrobisz za grosze
Przepisy
Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe
Przepisy
Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka
Przepisy
Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę
Przepisy
Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Przepisy