Czy można zjeść skórkę od banana? Wiele osób jest w ogromnym błędzie
Lubicie banany? A zastanawialiście się nad tym, czy można zjeść skórkę od banana? Wiele osób jest w ogromnym błędzie i za każdym razem wyrzuca skórkę z tego owocu. Jednak jak się okazuje, można ją jeść. Sprawdźcie tylko, na co zwrócić uwagę i do czego można ją dodać.
Banany są bardzo popularnymi i lubianymi owocami. Chętnie jemy je na przekąskę, dodajemy też do koktajli, sałatek, deserów i ciast. Zwykle jednak wykorzystujemy sam biały miąższ. Skórka, która stanowi 35 proc. całego owocu, zwykle ląduje w koszu na śmieci. Czy rzeczywiście nie jest jadalna?
Czy można zjeść skórkę od banana?
Choć skórka od banana zwykle jest wyrzucana, jak się okazuje, można ją jeść. Nie zawiera trujących składników, a wprost przeciwnie — same odżywcze i wartościowe.
Skórka od banana jest bogata w polifenole, czyli związki, które spowalniają procesy starzenia się komórek, działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
Zawierają też dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Lepiej jednak nie przesadzać z jej dodatkiem, bo może się to dla nas skończyć rozwolnieniem.
Jak jeść skórkę od banana?
Do jedzenia najlepiej przeznaczać skórkę z bananów ekologicznych. Nie powinna zawierać pestycydów. Jeśli natomiast mamy banany z uprawy konwencjonalnej, lepiej wcześniej dokładnie je wyszorować. Warto przy tym pamiętać, że podobnie jak owoc, im skórka jest bardziej dojrzała, tym jest słodsza.
Skórkę od banana można jeść na surowo, a także pieczoną, smażoną lub gotowaną. Warto wraz z miąższem dodać ją do ciasta czy chlebka bananowego, a także wzbogacić nią smoothie czy inny odżywczy koktajl. Skórkę od banana, a nawet cały banan można też mrozić.
Co ciekawe, weganie wykorzystują smażoną skórkę banana, podobnie jak bekon. Dodają ją też zamiast mięsa do sosu bolońskiego, robią z niej dania typu stir-fry i curry.
Sprawdźcie też, czy można jeść końcówkę banana , a także poznajcie przepis na chlebek bananowy .
Źródło zdjęcia; canva/ENGWEILOKE
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Prosty przepis na placki z kalafiora. Smakują lepiej od klasycznych ziemniaczanych
-
Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad
Źródło: zdrowie.radiozet, kobieta