Smakosze.pl
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników

canva/voltan1

Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce

24 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Racuchy lubi wielu smakoszy. Już trzy składniki wystarczą, by przygotować je na śniadanie. Prosty patent polegający na ubiciu piany z białek sprawi, że uzyskacie placuszki tak lekkie i puszyste jak nigdy wcześniej. Koniecznie ich spróbujcie — będziecie zachwyceni ich delikatnością.

Racuchy z trzech składników są prostym pomysłem na wyjątkowo smaczne i sycące śniadanie. Nie wymagają zbyt wiele przygotowania, a składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli spodobały wam się maślankowe placki z bananami, ten sposób na delikatne racuszki też skradnie wasze serca. Przetestujcie je już dziś.

masło i margaryna

Masło czy margaryna? Które smarowidło jest lepsze? Odpowiedź zaskakuje

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite racuchy z 3 składników

Składniki:

  • 2 jaja

  • 3 łyżki mleka

  • 6 łyżek mąki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesiana przez sito mąkę, wlewamy mleko. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do pozostałych składników. Starannie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy je z wcześniej przygotowanym ciastem.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką delikatnie natłuszczamy. Łyżką formujemy placki. Racuchy smażymy do zrumienienia, ostrożnie przekładając je na drugą stronę po pierwszych kilku minutach.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami i cukrem pudrem lub delikatnymi powidłami śliwkowymi i serkiem. Smacznego.

Wskazówka: do białek warto dodać szczyptę soli. Dzięki temu ubijana piana będzie bardziej trwała i szybciej osiągnie pożądaną konsystencję.

Pyszne i sycące racuchy są proste w przygotowaniu

Pyszne i sycące racuchy są proste w przygotowaniu

Źródło zdjęcia: canva/ Svetlana Kolpakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >