Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników
canva/voltan1

Racuchy lubi wielu smakoszy. Już trzy składniki wystarczą, by przygotować je na śniadanie. Prosty patent polegający na ubiciu piany z białek sprawi, że uzyskacie placuszki tak lekkie i puszyste jak nigdy wcześniej. Koniecznie ich spróbujcie — będziecie zachwyceni ich delikatnością.

Racuchy z trzech składników są prostym pomysłem na wyjątkowo smaczne i sycące śniadanie. Nie wymagają zbyt wiele przygotowania, a składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli spodobały wam się maślankowe placki z bananami, ten sposób na delikatne racuszki też skradnie wasze serca. Przetestujcie je już dziś.

Przepis na wyśmienite racuchy z 3 składników

Składniki:

  • 2 jaja

  • 3 łyżki mleka

  • 6 łyżek mąki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesiana przez sito mąkę, wlewamy mleko. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do pozostałych składników. Starannie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy je z wcześniej przygotowanym ciastem.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką delikatnie natłuszczamy. Łyżką formujemy placki. Racuchy smażymy do zrumienienia, ostrożnie przekładając je na drugą stronę po pierwszych kilku minutach.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami i cukrem pudrem lub delikatnymi powidłami śliwkowymi i serkiem. Smacznego.

Wskazówka: do białek warto dodać szczyptę soli. Dzięki temu ubijana piana będzie bardziej trwała i szybciej osiągnie pożądaną konsystencję.

Pyszne i sycące racuchy są proste w przygotowaniu
Pyszne i sycące racuchy są proste w przygotowaniu

Źródło zdjęcia: canva/ Svetlana Kolpakova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis