Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad
Kotlety schabowe często goszczą na naszych talerzach. Marynując je wcześniej w śmietanie, uzyskamy niezwykle soczyste i delikatne mięso, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym domownikom. Przygotujcie je na niedzielny obiad, a jeszcze nie raz skusicie się na to pyszne danie.
Kotlety schabowe powinny mieć chrupiącą aromatyczną panierkę, która nie odpadnie podczas smażenia oraz rozpływające się w ustach, delikatne wnętrze. Takie właśnie będą, gdy zamarynujemy je w śmietanie, a następnie starannie przyrządzimy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na kotlety schabowe marynowane w śmietanie
Składniki:
4 plastry schabu
2 jaja
5 łyżek gęstej śmietany
bułka tarta
czosnek granulowany (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbijamy na dość cienkie kotlety. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy śmietaną. Możemy ją wcześniej wymieszać z granulowanym czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej wyrazisty smak.
Mięso umieszczamy w misce i przykrywamy ją folią spożywczą. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, by dobrze się zamarynowało.
Przed smażeniem ocieplamy kotlety i panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Rumienimy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, pilnując, by moc palnika nie była zbyt wysoka.
Kotlety schabowe podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami np. z ziemniaczanym purée i surówką colesław. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ gkrphoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Przepyszny sernik z 3 składników. Ekspresowy deser dla zabieganych
Prosty przepis Strzelczyka na aromatycznego pieczonego kalafiora. Ideał na lekką kolację
Źródło: doradcasmaku