Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad

Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad

Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe
canva/gkrphoto

Kotlety schabowe często goszczą na naszych talerzach. Marynując je wcześniej w śmietanie, uzyskamy niezwykle soczyste i delikatne mięso, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym domownikom. Przygotujcie je na niedzielny obiad, a jeszcze nie raz skusicie się na to pyszne danie.

Kotlety schabowe powinny mieć chrupiącą aromatyczną panierkę, która nie odpadnie podczas smażenia oraz rozpływające się w ustach, delikatne wnętrze. Takie właśnie będą, gdy zamarynujemy je w śmietanie, a następnie starannie przyrządzimy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na kotlety schabowe marynowane w śmietanie

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 2 jaja

  • 5 łyżek gęstej śmietany

  • bułka tarta

  • czosnek granulowany (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Plastry schabu rozbijamy na dość cienkie kotlety. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy śmietaną. Możemy ją wcześniej wymieszać z granulowanym czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej wyrazisty smak.

Mięso umieszczamy w misce i przykrywamy ją folią spożywczą. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, by dobrze się zamarynowało.

Przed smażeniem ocieplamy kotlety i panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Rumienimy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, pilnując, by moc palnika nie była zbyt wysoka.

Kotlety schabowe podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami np. z ziemniaczanym purée i surówką colesław. Smacznego.

Śmietankowe kotlety schabowe są smaczne nawet z prostymi dodatkami
Śmietankowe kotlety schabowe są smaczne nawet z prostymi dodatkami

Źródło zdjęcia: canva/ gkrphoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku