Smakosze.pl Porady Czy należy obierać fasolkę szparagową?
BruceBlock, Getty Images Signature

Czy należy obierać fasolkę szparagową?

2 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Może się wydawać, że każdy doskonale wie jak obierać fasolkę szparagową - prawda jest jednak zupełnie inna. Okazuje się bowiem, że warto wymoczyć ją przed obieraniem we wrzątku. Dzięki temu łyko łatwiej odejdzie od strąków i czyszczenie rośliny będzie prostsze.

Fasolka szparagowa pojawia się na naszych talerzach nad wyraz często. Uwielbiamy jej delikatny smak, a w połączeniu z masłem, odrobiną soli i prażoną bułką tartą nie ma sobie równych.

Jej największym mankamentem jest konieczność obierania przed zjedzeniem. Nikt wszak nie lubi łykowatych strąków, których przerzucie może być utrudnione. Dlatego prezentujemy sposób, który przyspieszy ich czyszczenie.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak obierać fasolkę szparagową?

Na samym początku po prostu dokładnie ją opłucz. Mogą znajdować się na niej pozostałości kurzu po transporcie, dlatego warto przepłukać je czystą i chłodną wodą. Po wszystkim przełóż ją do sporej miski.

W czajniku zagotuj dużo wody - gdy zacznie wrzeć, zalej nią przygotowane w misce strąki. Blanszuj je przez kilkanaście sekund, a po wszystkim wylej wodę. Fasolkę odstaw do ostygnięcia, aby można było dotykać jej gołą dłonią.

Gdy będziesz odcinać włókniste krańce, zrób to w sprytny sposób. Nie odcinaj ich całkowicie, lecz delikatnym ruchem pociągnij nóż w dół. Razem z końcówką w taki sposób usuniesz również twarde i łykowate części fasolki.

Różnice między żółtą, a zieloną fasolką

Zielona fasolka szparagowa ma intensywny smak, jest jednak delikatniejsze od jej żółtej odmiany. Co więcej, w jej przypadku nie ma konieczności obierania w całości, ponieważ jest mniej łykowata.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Żółta fasolka ma z kolei mocniejszy smak, co może spodobać się bardziej wytrawnym smakoszom. Niestety płacimy za to cenę, jaką jest dokładne obieranie - tylko tak można mieć pewność, że podczas żucia nic nie wejdzie nam między zęby.

Projekt bez tytułu - 2021-07-02T092525.073
undefined

Źródło: KenWiedemann, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy