Smakosze.pl
Ogórki małosolne po rosyjsku

Canva / ratmaner

Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku

1 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki małosolne bez zalewy i słoików? Okazuje się, że istnieje przepis, który pozwala na takie rozwiązanie. Efekt powala na łopatki. Wystarczy użyć foliowych woreczków. Ogórki małosolne po rosyjsku zachwycą domowników.

Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Tym razem warto sięgnąć po ogórki małosolne w rosyjskiej odsłonie.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Ogórki małosolne prostsze niż kiedykolwiek

Nie da się ukryć, że ogórki małosolne są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze od Ani Starmach. Dziś wypróbujemy przepis na ogórki małosolne, w którym zalewa i słoiki będą zbędne.

Ogórki małosolne po rosyjsku są banalnie proste w przygotowaniu. Zamiast słoików wykorzystamy foliowe woreczki. Pożądany efekt uzyskamy znacznie szybciej niż w przypadku tradycyjnej metody.

Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista potrzebnych produktów jest krótka i część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co musimy przygotować, zanim weźmiemy się do pracy?

Lody mogą nas niemiło zaskoczyć

Jakich lodów lepiej nie kupować?

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 14 ogórków gruntowych

  • pół cytryny

  • koper

  • chrzan

  • czosnek

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 15 g soli

  • 2 foliowe torebki

Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku

Najpierw starannie myjemy ogórki i obcinamy ich końcówki. Cytrynę kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku dzielimy na połówki. Wcześniej ogórki możemy namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne.

W foliowych woreczkach umieszczamy ogórki, koper, chrzan, ziarna ziela angielskiego, czosnek oraz sól. Całość wzbogacamy o wyciśnięty sok z cytryny. Dodajemy także pokrojone części owocu.

Torebki szczelnie zamykamy. Następnie potrząsamy nimi energicznie. Taką mieszankę wstawiamy do lodówki na około 15 godzin. Po tym czasie nasze ogórki małosolne powinny być już gotowe. Warto wiedzieć, co należy zrobić, by specjał był odpowiednio chrupiący.

Ogórki małosolne zachwycą najbliższych

Ogórki małosolne zachwycą najbliższych

Canva / Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >
Mizeria według Ewy Wachowicz jest lekka i pyszna

Przepisy

Obłędna mizeria bez śmietany od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ciasto na pizzę od Magdy Gessler

Przepisy

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z puree z dyni

Czytaj więcej >
Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

Przepisy

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

Czytaj więcej >