Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku
Ogórki małosolne bez zalewy i słoików? Okazuje się, że istnieje przepis, który pozwala na takie rozwiązanie. Efekt powala na łopatki. Wystarczy użyć foliowych woreczków. Ogórki małosolne po rosyjsku zachwycą domowników.
Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Tym razem warto sięgnąć po ogórki małosolne w rosyjskiej odsłonie.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ogórki małosolne prostsze niż kiedykolwiek
Nie da się ukryć, że ogórki małosolne są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze od Ani Starmach. Dziś wypróbujemy przepis na ogórki małosolne, w którym zalewa i słoiki będą zbędne.
Ogórki małosolne po rosyjsku są banalnie proste w przygotowaniu. Zamiast słoików wykorzystamy foliowe woreczki. Pożądany efekt uzyskamy znacznie szybciej niż w przypadku tradycyjnej metody.
Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista potrzebnych produktów jest krótka i część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co musimy przygotować, zanim weźmiemy się do pracy?
Składniki:
14 ogórków gruntowych
pół cytryny
koper
chrzan
czosnek
10 ziaren ziela angielskiego
15 g soli
2 foliowe torebki
Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku
Najpierw starannie myjemy ogórki i obcinamy ich końcówki. Cytrynę kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku dzielimy na połówki. Wcześniej ogórki możemy namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne.
W foliowych woreczkach umieszczamy ogórki, koper, chrzan, ziarna ziela angielskiego, czosnek oraz sól. Całość wzbogacamy o wyciśnięty sok z cytryny. Dodajemy także pokrojone części owocu.
Torebki szczelnie zamykamy. Następnie potrząsamy nimi energicznie. Taką mieszankę wstawiamy do lodówki na około 15 godzin. Po tym czasie nasze ogórki małosolne powinny być już gotowe. Warto wiedzieć, co należy zrobić, by specjał był odpowiednio chrupiący.
Canva / Elena_Danileiko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2