Co oznacza szara obwódka wokół żółtka?
Jajka często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli specjału ugotowanego na twardo. Czasem żółtko pokryte jest szarą obwódką. Oznacza to, że jajka gotowany zbyt długo.
Smakowite jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Można przyrządzić je na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych wydań są jajka na twardo. Warto wiedzieć, jak gotować je w prawidłowy sposób.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Dlaczego żółtko jajka pokryte jest szarą obwódką?
Z pewnością każdy ze smakoszy natknął się kiedyś na widok żółtka, które było pokryte szarą otoczką. Taki efekt pojawia się w przypadku gotowania jajka na twardo i wynika z niepozornego błędu, który może nas wiele kosztować.
Nie od dziś wiadomo, że jajka są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Niestety w trakcie obróbki termicznej znaczna ich część może zostać zniwelowana. Jeśli zbyt długo gotujemy jajka na twardo, wówczas zawartość witamin i minerałów zmniejsza się nawet o 50%. Właśnie wtedy żółtko pokrywa się szarym przebarwieniem.
Szara obwódka na żółtku wygląda nieestetycznie. W jednym ze swoich programów Robert Makłowicz przyrównał ją do brudu pod paznokciami. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis dziennikarza na jajka w wyjątkowej odsłonie.
Jeśli nie chcesz, aby żółtko pokryło się szarym nalotem, pamiętaj, by nie gotować go zbyt długo. Zazwyczaj idealne jajka na twardo wychodzą po 7 minutach spędzonych we wrzącej wodzie. O czym jeszcze należy pamiętać podczas przygotowań?
Szara obwódka na żółtku nie jest jedynym problemem
W trakcie gotowania jajek na twardo nietrudno o ewentualne pęknięcia skorupek, z których to wypływa białko. Szansa na taki efekt znacząco się zmniejszy, jeżeli wodę wzbogacimy o jeden niepozorny dodatek.
Oczywiście mowa o soli. Do garnka z wrzątkiem wsypujemy jedną łyżeczkę przyprawy. Wówczas białko nie będzie tak intensywnie wypływało z pęknięć na skorupce. Jak prawidłowo ugotować jajka?
Canva / Monica Cardoso
Najlepiej, jeśli jajka umyjemy i umieścimy w garnku. Zalewamy je w całości wodą. Następnie włączamy ogień. Kiedy woda zacznie już wrzeć, odliczamy od 7 do 8 minut. Jeśli wolisz mniej ścięte żółtko, wtedy gotowanie może trwać o minutę krócej.
Jajka możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Warto sięgnąć po najlepsze śniadaniowe pomysły na bazie jajek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps