Czy ogórki można mrozić?
Przetwory i mrożonki na zimę są doskonałym pomysłem na zatrzymanie świeżości i doskonałego smaku warzyw, który najlepszy jest w sezonie. Zwykle mrozimy dynię, marchewkę, groszek, kalafiora, a także zioła, jak koperek i pietruszka. Czy możemy też mrozić ogórki?
Mrożenie ogórków to dość kontrowersyjny temat kulinarny. Wiele osób nie zaleca mrożenia tych delikatnych warzyw, ponieważ tracą one swoją chrupkość i jędrność. Nie wszystkie odmiany ogórków faktycznie nadają się do obróbki, ponieważ tracą swój smak, soczystość i jędrność.
Ogórki są warzywem, które najlepiej smakuje późnym latem, jako dodatek do kanapek, sałatek, mizerii, sosów i wielu innych, smacznych dań. Z ogórków przygotujesz między innymi doskonały chłodnik oraz aromatyczną zupę ogórkową na żeberkach .
Z ogórków gruntowych przygotujesz również doskonałe ogórki kiszone. W tym artykule dowiesz się, jak kisić ogórki, aby były twarde i jędrne.
Czy ogórki można mrozić?
Do mrożenia wybieraj wyłącznie jędrne ogórki szklarniowe. Ogórki mrożone doskonale sprawdzą się do mizerii i sałatek. Przygotujesz z nich również pyszną, orzeźwiającą wodę ogórkową oraz doskonałe koktajle i smoothie na wzmocnienie odporności.
Ogórki umyj i bardzo dokładnie wysusz, następnie pokrój kostkę, słupki lub plasterki, włóż do torby do zamrażania, zawiń szczelnie i wstaw do zamrażalki.