Smakosze.pl
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Canva / vivoo

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

11 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po słono-kwaśny specjał. Nasze babcie dodawały do słoików jeden nieoczywisty składnik. Mowa o liściach wiśni. Dzięki nim ogórki kiszone wyjdą twarde i jędrne.

Bez wątpienia ogórki kiszone można uznać za jeden z kulinarnych szlagierów Polskiej kuchni. Istnieje wiele metod przygotowywania tych wybornych smakołyków. Najlepiej skorzystać z babcinego przepisu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Ogórki kiszone z dodatkiem liści wiśni

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone potrafią niekiedy przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego czasami nasze specjały są puste w środku. Dziś sięgniemy po sprawdzony przepis na twarde i jędrne ogórki kiszone.

Babcine ogórki kiszone są dla wielu smakoszy niedoścignionym ideałem. Na szczęście istnieje receptura, która pozwoli nam na ich samodzielne przygotowanie. Sekret chrupkości i jędrności tkwi w liściach wiśni. Jakie produkty będą nam potrzebne do zrobienia idealnych ogórków kiszonych?

  • ogórki

  • woda

  • gałązka kopru

  • ząbek czosnku

  • 3 liście wiśni

  • kawałek korzenia chrzanu

  • sól

meat-hammer-2238538 1920 (2)

Łatwy sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na wyśmienite ogórki kiszone

Na początku myjemy ogórki. Warto je również przez godzinę namoczyć w zimnej wodzie. Ten zabieg sprawi, że kiszone smakołyki będą jeszcze bardziej jędrne. W tym czasie do każdego słoika wkładamy koper, pół ząbka czosnku i liść wiśni.

Całość uzupełniamy o ogórki. Im ciaśniej je pokładamy, tym lepiej. Składniki zalewamy wodą z solą. Najlepiej stosować proporcje 1,5 łyżki soli na litr wody. Wówczas nasze ogórki będą odpowiednio słone.

Tak przygotowane ogórki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po kilku tygodniach kiszone frykasy powinny być już gotowe. Warto wiedzieć, co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami.

Idealne ogórki kiszone

Idealne ogórki kiszone

Canva / Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kęsy codzienności

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >