Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:04

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu
Canva / vivoo

Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po słono-kwaśny specjał. Nasze babcie dodawały do słoików jeden nieoczywisty składnik. Mowa o liściach wiśni. Dzięki nim ogórki kiszone wyjdą twarde i jędrne.

Bez wątpienia ogórki kiszone można uznać za jeden z kulinarnych szlagierów Polskiej kuchni. Istnieje wiele metod przygotowywania tych wybornych smakołyków. Najlepiej skorzystać z babcinego przepisu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Ogórki kiszone z dodatkiem liści wiśni

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone potrafią niekiedy przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego czasami nasze specjały są puste w środku. Dziś sięgniemy po sprawdzony przepis na twarde i jędrne ogórki kiszone.

Babcine ogórki kiszone są dla wielu smakoszy niedoścignionym ideałem. Na szczęście istnieje receptura, która pozwoli nam na ich samodzielne przygotowanie. Sekret chrupkości i jędrności tkwi w liściach wiśni. Jakie produkty będą nam potrzebne do zrobienia idealnych ogórków kiszonych?

  • ogórki

  • woda

  • gałązka kopru

  • ząbek czosnku

  • 3 liście wiśni

  • kawałek korzenia chrzanu

  • sól

Niezawodny przepis na wyśmienite ogórki kiszone

Na początku myjemy ogórki. Warto je również przez godzinę namoczyć w zimnej wodzie. Ten zabieg sprawi, że kiszone smakołyki będą jeszcze bardziej jędrne. W tym czasie do każdego słoika wkładamy koper, pół ząbka czosnku i liść wiśni.

Całość uzupełniamy o ogórki. Im ciaśniej je pokładamy, tym lepiej. Składniki zalewamy wodą z solą. Najlepiej stosować proporcje 1,5 łyżki soli na litr wody. Wówczas nasze ogórki będą odpowiednio słone.

Tak przygotowane ogórki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po kilku tygodniach kiszone frykasy powinny być już gotowe. Warto wiedzieć, co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami.

Idealne ogórki kiszone
Idealne ogórki kiszone

Canva / Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kęsy codzienności

Zapraszamy na nasz Instagram