Czy rosół w czasie burzy rzeczywiście się psuje?
Wielu smakoszy wierzy w rozmaite porzekadła. Jedno z nich dotyczy tego, jak burza wpływa na jedzenie. Mawia się, że rosół w trakcie intensywnych zjawisk atmosferycznych niemal na pewno się popsuje. Niektórzy uważają, że w takim przypadku kwaśnieje również mleko. Okazuje się, że nie ma dowodów, które potwierdzałyby takowe incydenty.
Niemal każdy słyszał o tym, że podczas burzy rosół może się zepsuć. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy unikają gotowania uwielbianej zupy, kiedy zanosi się na opady z wyładowaniami atmosferycznymi. Na szczęście nie musimy się nimi przejmować podczas kuchennych aktywności.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Czy rosół psuje się w takcie burzy?
W ostatnim czasie nad całą Polską pojawiły się niezwykle intensywne burze. Tego typu zjawiska atmosferyczne od dawien dawna wzbudzają różnego rodzaju obawy. Niektóre z nich dotyczą kulinariów. Nadal liczne grono smakoszu uważa, że burza sprawia, iż rosół się psuje, a mleko kwaśnieje.
Niedawno wspominaliśmy o dodatkach, które sprawiają, że rosół smakuje jeszcze lepiej. Dziś przyjrzymy się bliżej temu, jak na jego walory może wpłynąć burza. Wszystko wskazuje na to, że tego typu przesądy nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością.
Okazuje się, że nie istnieją żadne naukowe przesłanki, które potwierdzałyby psucie się jakiegokolwiek jedzenia podczas burzy. W związku z tym opady w połączeniu z wyładowaniami atmosferycznymi nie sprawiają, że rosół się popsuje.
Burza nie wpływa także na to, że mleko kwaśnieje. Jednak przeważnie tego rodzaju zjawiska atmosferyczne są związane z pogodą, która może wpłynąć na nasze jedzenie. Mowa między innymi o wysokiej temperaturze.
Jak pogoda wpływa na jedzenie?
Psucie się rosołu i kwaśnienie mleka nie jest powiązane z burzą. Warto jednak zauważyć, że przed jej wystąpieniem, przeważnie mamy do czynienia z wysokimi temperaturami i sporą wilgotnością.
Właśnie takie warunki sprzyjają psuciu się jedzenia. Nie jest to związane z samymi burzami. W prosty sposób możemy się zabezpieczyć, chowając nasze smakołyki do lodówki. Tym samym rosół będzie dobry nawet po burzy.
Canva / oska25
Powszechne przekonanie o tym, że burza przyczynia się do tego, iż mleko kwaśnieje, a rosół się psuje, wynika najpewniej jeszcze z dawnych czasów. Takie zjawiska atmosferyczne wzbudzały wówczas ogromny niepokój i były bardzo tajemnicze. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ często przyczyniały się do pożarów.
Podczas burzy nasz rosół powinien być bezpieczny. Jednak nie trzymajmy go zbyt długo w ciepłym otoczeniu. W przeciwnym wypadku może się on z łatwością popsuć. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego rosół robi się kwaśny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dzieńdobry.tvn.pl