Czy rosół w czasie burzy rzeczywiście się psuje?
Wielu smakoszy wierzy w rozmaite porzekadła. Jedno z nich dotyczy tego, jak burza wpływa na jedzenie. Mawia się, że rosół w trakcie intensywnych zjawisk atmosferycznych niemal na pewno się popsuje. Niektórzy uważają, że w takim przypadku kwaśnieje również mleko. Okazuje się, że nie ma dowodów, które potwierdzałyby takowe incydenty.
Niemal każdy słyszał o tym, że podczas burzy rosół może się zepsuć. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy unikają gotowania uwielbianej zupy, kiedy zanosi się na opady z wyładowaniami atmosferycznymi. Na szczęście nie musimy się nimi przejmować podczas kuchennych aktywności.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Czy rosół psuje się w takcie burzy?
W ostatnim czasie nad całą Polską pojawiły się niezwykle intensywne burze. Tego typu zjawiska atmosferyczne od dawien dawna wzbudzają różnego rodzaju obawy. Niektóre z nich dotyczą kulinariów. Nadal liczne grono smakoszu uważa, że burza sprawia, iż rosół się psuje, a mleko kwaśnieje .
Niedawno wspominaliśmy o dodatkach, które sprawiają, że rosół smakuje jeszcze lepiej . Dziś przyjrzymy się bliżej temu, jak na jego walory może wpłynąć burza. Wszystko wskazuje na to, że tego typu przesądy nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością.
Okazuje się, że nie istnieją żadne naukowe przesłanki, które potwierdzałyby psucie się jakiegokolwiek jedzenia podczas burzy. W związku z tym opady w połączeniu z wyładowaniami atmosferycznymi nie sprawiają, że rosół się popsuje.
Burza nie wpływa także na to, że mleko kwaśnieje. Jednak przeważnie tego rodzaju zjawiska atmosferyczne są związane z pogodą, która może wpłynąć na nasze jedzenie. Mowa między innymi o wysokiej temperaturze .
Jak pogoda wpływa na jedzenie?
Psucie się rosołu i kwaśnienie mleka nie jest powiązane z burzą. Warto jednak zauważyć, że przed jej wystąpieniem, przeważnie mamy do czynienia z wysokimi temperaturami i sporą wilgotnością .
Właśnie takie warunki sprzyjają psuciu się jedzenia. Nie jest to związane z samymi burzami. W prosty sposób możemy się zabezpieczyć, chowając nasze smakołyki do lodówki. Tym samym rosół będzie dobry nawet po burzy.
Canva / oska25
Powszechne przekonanie o tym, że burza przyczynia się do tego, iż mleko kwaśnieje, a rosół się psuje, wynika najpewniej jeszcze z dawnych czasów. Takie zjawiska atmosferyczne wzbudzały wówczas ogromny niepokój i były bardzo tajemnicze. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ często przyczyniały się do pożarów.
Podczas burzy nasz rosół powinien być bezpieczny. Jednak nie trzymajmy go zbyt długo w ciepłym otoczeniu. W przeciwnym wypadku może się on z łatwością popsuć. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego rosół robi się kwaśny .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dzieńdobry.tvn.pl